SVE ŠTO TREBATE ZNATI PRIJE POSJETA AQUARIUMU U PULI

Nađete li se u Puli savjetujem posjet akvarijumu. Da, osjećam kako kolutate očima: vani vas čeka sunce, plaža, dobra klopa i, po mogućnosti, osvježavajući sladoled ili piće, a ja vam sada sugeriram provesti koji sat u zatvorenome, no ova aktivnost mogla bi biti vrijedna odmaka od plaže. Uz malo sreće, klinci će vam se dobro zabaviti i naučiti pokoju morsku činjenicu, a ni odraslima ne bi smjelo biti mrsko.

No, krenimo redom: lokacija samog akvarija je austrougarska utvrda Verudela koja je inače registrirana kao zaštićeno kulturno dobro. Na prvu, neobično mjesto za smještaj riba i rođaka budući da ovakva zdanja obično funkcioniraju turistički sama po sebi, ali eto ovdje dobivate 2 u 1. Moram priznati da do same utvrde -aquariuma ne bi znali doći bez prijateljske pomoći GPSa, niste li iz Pule, skretanja su više nego izazovna. Parkirati se možete odmah kod ulaza, iako parking, po mojoj procjeni, nije odveć velik pa ćete možda za većih gužvi morati parkirati nešto dalje.

Ulaznica za odrasle unazadit će vas 100 kn po glavi, dok ćete za djecu od 7-18 godina platiti 70 kn, a za mlađu kategoriju od 3-7 godina 50 kn. Po ulasku, dočekat će vas nekoliko skulptura životinja poput ralja morskog psa, kornjače ili meduze idealne za zabavu i naslikavanje klinaca. Edukativni sadržaj počinje već ovdje pa klinci mogu saznati koja to morska ptica ne leti ili koja životinja nema srca.

Ulaskom u sam akvarij zabava počinje. Stanovnici Jadrana pa i Mediterana nalaze se po prostorijama prizemlja. Očekujte susret s poznatim vrstama poput hobotnice, škampi, škarpinom, ražom, brancinom ili oradom, ali i manje poznatim primjercima poput Sredozemne dlakavice, pauka bijelca ili Žutulje.  Uskim i pomalo klaustrofobnim hodnikom se iz prizemlja možete spustiti do otvorenog prostora i slatkovodnih primjeraka (štuke, kečige i inih)  ili, s druge strane, do jedne (doslovce jedne, ako mi nije nešto promaklo) zmije! U ovom kutku akvarija se rijetki zadržavaju.

Inače, kod slatkovodnih stanovnika na otvorenom nalazi se i uređena piknik zona ali nismo primijetili da se ovdje itko zadržao.  Vjerojatno su poput nas zaboravili piknik košaru, iako je i taj cijeli vanjski dio ostao malo nelogičan i nedoređen, kao da nije dovršen?!

Prvi i drugi kat donose meduze, još riba ali iz tropskih krajeva (da i Nemo iliti riba klaun je tu, a vidjeli smo i Doru ?) te nekoliko vrsta morskih pasa.  Nalazi se tu  i centar za oporavak morskih kornjača gdje se  brinu da ozlijeđene kornjače ozdrave prije nego se na svjetski dan morskih kornjača (16.6) puste u more. Kornjaču možete i usvojit i tako pomoći opstanak jedne od najugroženijih životinjskih vrsta. Pri našem posjetu tu su se „liječile“ dvije kornjače: jedna malena i jedna pozamašnih gabarita.

Sudeći po našoj djeci, pulski akvarij je odlično mjesto za doći s klincima i zabaviti se na pokoji sat. Štoviše, pametnije je to učiniti na sunčan dan, jer na kišni dan svi razmišljaju isto i riskirate gužve. Mogu reći da su  oba naša mališana pronašla svoju vrstu zabave: većem se dopao dio gdje se može opipati morska spužva, mirisati lavanda ili gledati kroz mikroskop dok je manji uživao gledajući razne ribice – čini se da ima nešto u kombinaciji plave boje i plivajućih ribica što najmanje privlači.

Na pitanje vrijedi li novaca, reći ću da s obzirom na veličinu akvarija i ponuđenog možda je cijena zericu pretjerana, ali s obzirom da se u potpunosti financiraju sami cijenu je lakše probaviti. Ipak se tako lijepo brinu za morske kornjače!

Brzinske činjenice:

  • Aquarium donosi 211 vrsta, a ukupna površina akvarija je 2570 m2
  • Radno vrijeme (1.7. – 31.8.): 9-22h, ostale datume provjeriti ovdje: http://www.aquarium.hr/index-cro.html
  • Adresa: Verudela b.b., 52105 Pula, Hrvatska
  • Kontakt: 00385/52/381 402
  • Web: http://www.aquarium.hr/index-cro.html
  • Kretanje s kolicima: Lifta nema (ili su ga odlično sakrili) što znači da kolica ostavljate dolje i penjete se s klincima nas svaki kat.

SANDRA

Avanture obitelji s dvoje djece na putu oko svijeta. Četveročlana smo obitelj koja provodi puni vremena u planiranju novih putovanja i prepričavanju onih starih. Ljubitelji putovanja će to zasigurno shvatiti…Kako bi naše dogodovštine ostale u sjećanju, odlučili smo ih i virtualno zabilježiti. Prvenstveno  donosimo pismene uratke za sve one koji poput mene pri odabiru odabiru sljedeće putne destinacije razmišljaju je li prilagođena djeci. Stoga je ključna riječ ovog bloga: child friendly! Jer, uz mame i tate, i djeca zaslužuju uživati u putovanju! Uostalom, želja mi je svoju ljubav prema putovanjima prenijeti i svojim putoljupcima u nastajanju i pružiti im slobodu otkrivanja nepoznatog. Što očekivati? Ideje za putovanja, što posjetiti, što ponijeti, koliko novčića pritom potrošiti, savjete oko zabave za djecu, naš osobni obiteljski doživljaj pojedine destinacije, i nadamo se još mnogo toga.

Blog SVIJET ZA 5

Facebook Svijet za 5

Instagram @svijetza5_putovanja_s_djecom