AH TO CIJEPLJENJE!

Ovu bih temu nazvala kontroverznom. Zašto? Zato što izaziva toliko burnih reakcija i onih koji su za cijepljenje i onih koji su protiv cijepljenja, burnije od Thompsonova pjevanja na dočeku Vatrenih (jer pjevanje se brzo zaboravlja i ne utječe ni na čiji život, a s cijepljenjem naravno nije tako). Ovdje neću pisati o tome trebaju li se djeca cijepiti ili ne, što ako se ne cijepe ili cijepe. Pisat ću o mukama roditelja koji se u svim današnjim informacijama o cijepljenju izgube i ne znaju što bi, a svi oni žele svojoj djeci najbolje, a mislim tko ne želi. Jedan od tih roditelja sam i ja.

Beba se cijepi već dan ili dva nakon rođenja. Nekad bi je samo cijepili bez da roditeljima išta kažu, a sad svaki roditelj treba potpisati pristanak (bar je tako u pulskom rodilištu, a trebalo bi biti u svakom). Meni, a vjerujem i mnogima, je bilo tu odluku teško donijeti. Ti kao roditelj odlučuješ za život malenog bića. To bezbrižno biće si ti stvorio, ali svejedno je to tuđi život, nije tvoj, a za to maleno stvorenje dao bi sve pa i svoj vlastiti život. Kako onda odlučiti ispravno? Kako ćeš znati je li odluka ispravna? Nikako, ne možeš znati. Netko bez problema odluči, netko prepusti odluku okolini jer baba ili susjed znaju najbolje. Ja takva nisam, ja sam control freak pa sam o cijepljenju iščitala i odgledala sve živo i neživo. Jesam li tad postala pametnija? NE! U moru silnih informacija izgubila sam kormilo. Zašto? Zato što je u tom moru informacija malo pouzdanih i provjerenih činjenica, a i takva štiva su meni, medicinskom laiku, znanstvena fantastika. Mogu vjerovati jedino stručnim ljudima – medicinarima i farmaceutima. Ali kao im vjerovati kad ni oni nisu složni oko te teme. Jedni daju argumente za, a drugi protiv pa ti sad vidi na čiju ćeš stranu stati, a jedni i drugi govore smisleno i logično. I kome vjerovati, koga slušati? Trebam li slušati one čije je dijete nakon cijepljenja dobilo autizam ili one čije je necijepljeno dijete umrlo od ospica. Da poslušam doktore koji su položili Hipokratovu zakletvu ili Građansku inicijativu protiv cijepljenja u kojoj ima i doktora. I jedni i drugi se kunu da govore istinu. Kune se i bakica s placa da je mrkvica domaća, a sinoć ju je kupila u Kauflandu. Kome vjerovati kad nitko ne preuzima odgovornost. Preuzimam je samo ja kao roditelj jer ja moram odlučiti što je ispravno. Iskreno, u ovakvim uvjetima teško je donijeti takvu odluku. Ne očekujem savjet prijateljice, mame, susjede jer teško je i nemoguće dati savjet o tuđem životu. Ali postoje stručnjaci koji bi ga trebali znati dati, ali ne zato da bi zaradili, već kako bi pomogli jer sami su se zakleli da će bolesnika štititi od svega što bi mu moglo škoditi ili nanijeti nepravdu. Zakleli se jesu, ali pitanje je kome!

ZAKLJUČAK: Neću vam reći jesam li svoju djecu cijepila ili ne. To nije ni važno! Važnije je da živimo u svijetu laži i kapitala gdje ljudski život nije bitan, gdje ljudski život ima cijenu. Želimo li takav život svojoj djeci? Naravno da NE! Ja im želim sretan i zdrav život pa značilo to CIJEPITI ga ili NE CIJEPITI!


KATARINA

Majka izrazito brbljavog trogodišnjaka kojem je nedavno došlo pojačanje – sekica. Prije majčinstva s dječjim osmjehom, ljutnjom, entuzijazmom i problemom susrela sam se kao učiteljica. Lako je bilo odluke donositi kao učiteljica, ali kao roditelj često sam se oko svega dvoumila, a prije odluke dobro sam se informirala da bih na kraju probala jedno i drugo, a često i treće, pa izabrala ono što je našoj maloj obitelji nabolje i najprihvatljivije. Tako sam skoro pa magistrirala na jednokratnim i platnenim pelenama, dojenju, ergonomskim nosiljkama, povezujućem roditeljstvu, Baby Led Weaningu, Ecanju (Elimination Communication), tantrumima i još mnogo čemu. Neustrašiva sam kad je riječ o isprobavanju novih stvari zato sam u ovoj trudnoći prošla nekoliko radionica o prirodnim porodima, a isprobala sam i akupunkturu pripreme za porod. 
Često griješim, ali trudim se iz pogreške izvući ono najbolje jer ja sam supermama sa sto i jednom manom (ne pretjerujem) koja uživa u roditeljskoj brizi. Svoja razmišljanja i dvojbe nesebično ću dijeliti s vama.

 

Facebook: Instant Mama

Instagram: @instantmama30