KAKO KUPAONICU PRILAGODITI DJECI?

Nedavno sam na svom blogu objavila članak o uređenju kupaonice. Iako je kuća u kojoj živimo velika, imamo samo jednu kupaonicu koju suprug i ja dijelimo s kćeri (mada mislim da je ovdje još uvijek rijetkost da djeca imaju svoju posebnu kupaonicu kao što je to slučaj u recimo, SAD-u i drugim zemljama). Zašto sve ovo pišem? Zato da vam pokažem da i kupaonica može biti skladno uređena, a prilagođena djeci.

Interijer i organizacija stvari prilagođeni djeci od neupitne su važnosti. Zamislite da se morate stalno podizati na prste da nešto dohvatite ili da čak pola stvari ni ne možete dosegnuti. Ne kažem sada da djeci sve treba ostaviti na dohvat ruke, naprotiv, šminku sakrijte na sigurno, ha ha ha.

Pokušavam reći da one stvari koje djeca koriste, znači ručnik, češalj, šampon, tutu i sl. ostavite na lako dohvatljivom mjestu, a sve ono što ne želite da diraju (ili je opasno, poput deterdženta za rublje, ili jednostavno nije njihova igračka, poput već spomenute šminke) sklonite. Ovo zadnje možete staviti na ormarić ili policu koju djeca ne mogu doseći ili pak zaključati u ormarić (mi koristimo magnetni zatvarač za vrata; s unutarnje strane vrata nalijepi se mehanizam koji se onda otvara magnetom).

Kako to onda konkretno izgleda u jednoj kupaonici?

  1. Ručnik je obješen na najnižu granu (kažem granu, jer je naš stalak za ručnike DIY projekt, napravljen od betona i orahove grane). Sofia ga tako vrlo jednostavno može uzeti kad joj zatreba.

  1. Tuta je na vidljivom mjestu i rijetko kad „napušta“ kupaonicu. Smatram da je bolje da dijete otpočetka učimo da se nužda obavlja u kupaonici, a ne da se tuta „seli“ po kući.

 

  1. Nastavak za WC isto koristimo, doduše nešto manje nego tutu. On je pak skriven između zida i perilice rublja, ali opet na dostupnom mjestu.

  1. K l u p i c a. Mislim da će vam ovo biti najbolja investicija ikad. Kad je dijete primakne umivaoniku, može gotovo samo oprati ruke, ako je primakne WC-u može se na njega popeti bez vaše pomoći, ako je primakne kadi, može unutra u vrijeme tuširanja itd.

5. Stvari za koje ne želim da ih dira i istražuje zaključane su u ormariću. U tom istom ormariću je i njezin češalj, šampon i gumene igračke. Ormarić otvorim pa si ona uzme što joj treba.

Na eBayu sam znala viđati još kojekakve stvarčive za prilagođavanje djeci (poput nastavka koji se „prišteka“ na slavinu pa voda drugačije curi), ali po meni su ovo osnove osnova.

I to je to! Nadam se da vam se ovaj članak svidio i da ste naučile nešto novo. Ako imate još kakvih savjeta, slobodno podijelite.


PETRA P.

Mama jedne tvrdoglave djevojčice, supruga i autorica bloga “Organizirajte se“. Zaljubljenica u organiziranje, planere, TO DO liste, lejbel mejkere, uredski pribor, čišćenje i raščišćavanje, minimalizam, jednostavne dekoracije i uređenje prostora s malim budžetom. Odgovorna, tiha, uvijek spremna pomoći, nespretna, pedantna… Svojom kombinacijom imena, prezimena i adrese često ljude baca u smijeh. Nakon studija i života u Zagrebu, vratila se sa suprugom u rodni kraj gdje polako, ali sigurno renoviraju kuću, prepiru se oko vraćanja stvari na svoje mjesto, ratuju s familijom oko čuvanja stvari za kasnije i uživaju u seoskoj idili. Kad odraste želi biti profesionalna organizatorica.
Facebook: Organizirajte se
Instagram: @organizirajtese