OLAKŠANJE BOLI NA PORODU TENS METODOM

Tokom priprema za prvu trudnoću, intenzivno sam se informirala o metodama olakšavanja boli na porođaju. Ja sam jedna od onih koje vole znati što više informacija o nečemu nepoznatom, jer mi to daje osjećaj sigurnosti. Željela sam znati sve o različitim opcijama za ublažavanje boli, te koje su dobre, a koje loše strane. Tokom priprema u rodilištu, anesteziolog je spomenuo i TENS metodu – naziv za transkutanu električnu nervnu stimulaciju. Naziv mi je bio otprije poznat iz fizioterapije, budući da od mladosti imam probleme s bolovima u lumbalnom dijelu kralježnice (nasljedno). Na kraju sam izabrala ovu metodu olakšanja boli na svom porođaju, uz tehnike disanja i opuštanja, te prethodnu akupunkturu.

Porođaj je prošao prirodno i bez komplikacija. Kasnije sam doznala od doktora i razgovora s drugima da porod od 12 sati za prvorotkinju nije ništa dugotrajno i sve se događalo „po školski“. Što se tiče boli, ne mislim da to ne bih mogla opet podnijeti i mislim da je mozak „kao na autopilotu“ u nekom bolnom trenutku dopustio da se sve odvija bez ikakve moje misaone kontrole, baš kako i treba. To zahvaljujem i TENS-u, koji je pripremio mozak da se prebaci na svoje prirodne procese obrane od boli.

Ono što je važno reći za TENS je to da je to bezopasna metoda koja se temelji na načelu elektroanelgezije. Pokušati ću pojednostaviti. Prijenosni, kompaktni uređaj na baterije ima na sebi spojene elektrode, koje se nalijepe na točno određena mjesta na leđima. Tuda prolaze živci centralnog živčanog sustava kojima se prenose poruke o boli do mozga. Stupanj osjećaja boli zavisi o količini tih živčanih poruka koje mozak obrađuje. Blagi električni impulsi koji se šalju kroz elektrode, preko kože interferiraju s „porukama boli“ koje stižu iz područja maternice i zdjelice. Ovi impulsi okupiraju mozak brže i „presreću“ informacije o boli.  Na taj način naš se osjet boli smanjuje odnosno prag tolerancije se povećava. Vrlo je individualna procjena bolnosti, međutim iz mojih prijašnjih iskustava s boli u leđima znala sam da tretmani strujom itekako pomažu. Još jedna dodatna prednost je to što puls niske jakosti struje, kakav je TENS, stimulira mozak da proizvodi endorfine, prirodne neuroprijenosnike za olakšanje boli (tzv.prirodni opijati).

Znanstvena istraživanja o efektivnosti TENS metode su dosada nekonzistentna budući da su procjene boli kod pacijentica vrlo subjektivne, pa je teško postaviti odgovarajuće istraživanje. Ali, sigurno je to da se ova metoda brzo proširila u svijetu, jer nema nikakve nuspojave i mnoge žene svjedoče da su uz pomoć TENSa iznijele prirodan porođaj bez osjećaja da one to ne mogu podnijeti.

Danas postoje TENS uređaji posebno osmišljeni da bi se koristili na porodu – opstetricijski TENS. Trudnica nosi uređaj oko vrata, mobilna je tokom cijelog poroda i sama regulira jakost struje, a osjećaj trnaca vrlo je ugodan iako bol nije potpuno uklonjena. Takvi uređaji imaju stupnjeve jakosti struje, koji prate intenzitet kontrakcija tokom faza porođaja. Imaju dva načina rada, jedan koji opušta između trudova i drugi „boost mode“, koji se pokreće dok traje trud i koji „maskira“ tu bol. TENS se može kombinirati i sa lijekovima protiv boli koji se uobičajeno nude na porođaju ili se može koristiti dok ne dobijete epiduralnu anesteziju. Uređaj se počinje korisititi nakon ulaska u 37. tjedan trudnoće, kada osjetite prve ponavljajuće kontakcije i mislite da bi to moglo biti „to“. Vaše tijelo se adaptira na impulse i s vremenom imate još stupnjeva jačine struje koju možete podnijeti bez problema (kroz 20-ak minuta endorfini počinju djelovati na mozak). Mene je to tješilo cijelo vrijeme dok nisam došla do zadnjeg stupnja jačine. Elektrode su samoljepljive, pa kada se tuširate lako ih možete odlijepiti i opet staviti, uz pomoć partnera. Jedino za vrijeme dok ste spojeni na CTG ćete morati ugasiti uređaj. Kasnije tokom poroda, kada uđete u fazu tranzicije uređaj vam više neće trebati, jer stvari postanu  preintenzivne pred samo rođenje. Do tada već mozak ulazi u „autopilot“ fazu okupan endorfinima.

Ono što me najviše oduševilo je kontinuirana upotreba TENS uređaja nakon poroda. Koristila sam ga najviše protiv bolova u vratu i rukama koji su nastali dugotrajnim dojenjem u raznim (početničkim i pogrešnim) položajima. Nakon dva mjeseca nošenja bebe kroz grčeve i uspavljivanje koristila sam ga za bolna leđa i išijas. Ovo je metoda kojoj ću se definitivno vratiti opet i na svom drugom porođaju, te bih ju preporučila svima.


NATAŠA @vitavi_baby

Lubiteljica prirode i izvorne hrane, sklona proučavati svijet s neograničenom radoznalošću. Prestala je analizirati i prepustila se ljepoti života kada je 2016. postala mama jednog slatkog dječaka. Od studentskih dana na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, velika je zaljubljenica u Zagreb, pa mu se uvijek voli vraćati. Nakon godine dana porodiljnog odlučila je krenuti neutabanom stazom poduzetništva, pa je 2017. otvorila smoothie bar VitaVi u mjestu Viganj, jer je znala da bez mora ne može živjeti, kao niti sportaši bez smoothija. Zavaravajuće oglašavanje prehrambene industrije i sve veći broj procesiranih namirnica koje zbunjuju mame, razlog su što je pokrenula Instagram profil @VitaVi_baby, te počela pisati i predavati o prehrani djece. Voljela bi da ima više vremena za yogu, čitanje knjiga i surfanje.