KLIK VRIJEDAN SIGURNOSTI

Jučer je bio Međunarodni dan Interneta. E pa sretan vam bio! Čudesna je to stvarčica, taj internet. Beskonačan izvor informacija, fenomenalan način ostvarivanja komunikacije sa … svima … Međutim, osim svih prednosti koje nam nudi, kriju se tu razne zamke, za nas odrasle, a pogotovo za naše najmanje. 

Što je meni taj internet donio? Puno poznanstava, par životnih prijateljstava, donio mi je obilje inspiracije, olakšao u pokretanju posla, u pisanju radova. Ali, nije sve tako divno. Čitava blogosfera djeluje tako idilično, pomislili bi da je to idealan posao. Ali, ima tu ružnih strana. Lažnih profila, prijetećih poruka, vrijeđajućih poruka, krađe fotografija. Ne čitate krivo. To sve sam doživjela na svojoj koži. Osjećaj tjeskobe, nelagode i panike “tko to zapravo gleda i čita moje tekstove, moje fotografije, fotografije moje obitelji, sve ono što volim dijeliti”. Sreća je u tome što sam odrasla i što me život, vlastito samopouzdanje i naziv moje struke naučio kako se mogu zaštititi i koje korake mogu poduzeti kako bih tim, malicioznim ljudima stala na kraj. Sada razmislite kako je jednom djetetu koji proživljava takve napade. Cyber bullying. Osjećaj nemoći, straha od nerazumijevanja roditelja i okoline, osjećaj niskog samopouzdanja, krivnje, grizodušja koji mogu završiti i tragično. Jer oni, naši najmanji, nezaštićeni i naivno nevini ne znaju. Ne znaju kome se obratiti, ne znaju kako mogu stati na kraj tome, ne znaju da te riječi, udarci, grupe mržnje dolaze od opet nesretnih, iskompleksiranih i često, zlostavljanih pojedinaca. Začarani je to krug. Pomisao da moje dijete prolazi kroz takve oblike maltretiranja ledi mi krv u žilama.

Jučer, imala sam čast sudjelovati u fenomenalnom projektu pod nazivom “Klik vrijedan sigurnosti”. Jučer je u hotelu Dubrovnik, Međunarodni dan Interneta obilježio Centar za nestalu i zlostavljanu djecu održavši stručnu konferenciju i panel diskusiju – Igralište novog doba. Jeste li znali da danas više od 90% djece zna samostalno upaliti neki elektronički uređaj i odabrati sadržaj, a 50% djece ne zna kome se obratiti za savjet s problemima na internetu. Zapravo, koliko naša djeca zapravo ne znaju niti što je internet, dokazuje i video koji je snimila naša Internetmater (video je na dnu teksta).

Vrlo često dogodi se da u žrvnju života, kako bi stigli obaviti sve što moramo, “zaposlimo” najmanje upravo tim elektroničkim uređajima i sadržajem koji se na njemu krije. Ali, koliko smo pritom prisutni? Jer, nema tog posla, tog maila, te obaveze ili poziva koji nam može biti važniji od sigurnosti vlastite djece. Je li vam se dogodilo, da niste gledali, makar na sekundu, a dijete vam je već posegnulo za sadržajem koji nije primjeren za njega? Jer, možemo se zavaravati, ali par klikova i vrlo brzo se nađemo u kontaktu s neželjenim. Reći ćete – ne treba im uopće dozvoliti gledanje ekrana. Ali, kako? Pa oni su djeca novoga doba, ne možete im uskratiti da se razvijaju i uče. Ne možete im uskratiti nešto što je postalo dio svakidašnjeg života, jer susrest će se s tim negdje drugdje, ako ne već kod kuće. Ali možete ograničiti, možete biti prisutni, možete se angažirati i dati si truda da upoznate što to vašu djecu zanima na Internetu. Komentirati, razgovarati i biti aktivni zajedno s njima. Ne bi nam to smjelo biti teško.

Upravo o tome se govorilo na jučerašnjem javnom panelu – Igralište novoga doba, na kojem su sudjelovali Tomislav Ramljak, voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, supermama Margarita  (Internetmater), bloger Marko Vuletić i Igor Duić iz korporativnih komunikacija A1 Hrvatska, te moja malenkost. Osim javnog panela, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Hrvatska udruga za odnose s javnošću (HUOJ), u suradnji s agencijom za odnose s javnošću – Mediahint ove su godine dodijelili stručnu komunikacijsku podršku Centru za nestalu i zlostavljanu djecu za projekt – Klik vrijedan sigurnosti. Na stručnoj konferenciji predstavljena je javna kampanja Klik vrijedan sigurnosti te istraživanja Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, Psihološkog centra TESA i Centra za pružanje usluga u zajednici Savjetovalište Luka Ritz. 

Priče i iskustva ovih divnih i stručnih ljudi, nešto je što bi svatko od nas trebao češće čuti. Priče od kojih se steže grlo, iskustva djece koja nikada ne želite svojim najmanjima. Upravo zato, ako trebate pomoć i podršku u slučaju nasilja preko interneta ili savjet kako se zaštiti na internetu, ne znate što napraviti i kako se nositi s neprimjerenim sadržajem, nazovite Centar za sigurniji internet na besplatan i anoniman telefonski broj za djecu i roditelje: 0800 606 606. 

Podijelite to s vašim prijateljima, aktivirajte se, jer to je bruga za sadašnjost i budućnost naše djece.