DORUČAK JE VIŠE OD OBROKA

foto: Pepper Weddings

Živimo u doba kada život nemilosrdno juri, nemamo vremena za sve što želimo, jer sve ostalo ima nekakvu prednost. Posao, obaveze, kućanstvo, djeca, odgoj, razne aktivnosti… Dogodi li se i vama da zastanete na trenutak i razmislite kada ste zadnji put bili spontani sa svojom obitelji? Kada ste zadnji put smireno i potpuno koncentrirano proveli vrijeme sa svojom obitelji?  Bez dodataka, bez drugih distrakcija, čak i onih koje su nam u glavi? Kako započinjete svoj dan?

Čim otvorimo oči, kreće tempo – spremanje, doručak, odjevanje,  jurnjava u vrtić-školu-posao. Sve na brzinu, sve kaotično. Prođe i tih 8 sati, a da se nismo niti okrenuli, dođemo doma i preumorni smo. Pa kako ne bi bili? Znate, živjela sam s roditeljima čiji je tempo bio nemilosrdan, upravo zato da bi meni i bratu osigurali sigurnu budućnost. Ali, ono što pamtim kod svojih roditelja je doručak. Morali smo zajedno doručkovati, pa makar i 10 minuta. Bez distrakcija. Samo nas četvero. Bilo je namrgođenih jutara, bilo je pospanih jutara, ali proveli smo tih 10 minuta zajedno. I onda je svatko kretao u svoju borbu. To nam je davalo nekakvu sigurnost. Pogled na naše roditelje koji su na početku i na kraju dana tu za nas. Kao i mi za njih.

To sam odlučila zadržati i ja. Moramo pronaći vrijeme u danu kada smo posvećeni jedni drugima. Najčešće se to svede na jutra, jer ručkove ne možemo posložiti u isto vrijeme (izuzev vikenda), a navečer su djeca već preumorna i nervozna, pa se i taj obrok svodi na brigu oko njih dvojice, a mi jedemo kasnije. Dakle, preostaje nam samo doručak.  Ali, ne mora to biti „samo doručak“, jer ako ga provedemo kvalitetno i koncentrirano zajedno, dovoljno je. Iz tog razloga sretna sam što sam imala priliku sa svojom obitelji sudjelovati u projektu Dukata, pod nazivom Doručak je više od obroka. Odlučili smo javno podijeliti kako naša jutra izgledaju. Jurimo, svatko odrađuje svoj dio, ali doručak je nešto u čemu sudjelujemo svi. Mobiteli se miču sa strane. Stavljamo ih na „tiho“. Nema tog maila, tog poziva ili poruke koja je toliko važna da prekine našu rutinu. Zamjenjivi smo. Mislim da to zaboravljamo. Zamjenjivi smo na poslu, zamjenjivi smo u gotovo svim segmentima života, ali našoj djeci smo nezamjenjivi.  Zato trebamo sebi osvjestiti koliko je važno da smo prisutni. Koliko su važni ti trenuci koje provodimo zajedno, ne samo nama samima, nego i našoj djeci. Da znaju da smo tu, da ih slušamo, makar gugutali i nerazgovjetno mrmljali. Tu smo, smijemo im se, hvalimo ih, uživamo u njima. Život je brz, nepredvidiv, zato zastanite i provedite vrijeme zajedno. Ako baš nikako ne možete pronaći kada, neka to bude doručak. Pripremite ga zajedno. Nema veze što djeci padne jaje na pod, što se uprljaju ručice, što nakon ostane veći kaos nego što bi bio da smo sami pripremali jelo. Bude zabavno, djeca to pamte. Ja sam pamtila, pamtim još uvijek. I želim stvoriti i njegovati naše obiteljske trenutke. I zato želim podržati svaki projekt koji njeguje obitelj i trenutke koje možemo provesti zajedno. Kod nas doma, doručak je više od obroka.

 


SONJA @littlemisstwiggyblog

Supermama dvojice živahnih dječaka. Zagrepčanka dalmatinskih korijena, blogerica na www.littlemisstwiggy.com, pravnica, zaljubljenica u modu, šljokičasta i kreativna u duši, mama glasnog smijeha i vatrenog temperamenta, gurman koji voli kuhati, obožavateljica kave, bez slobodnog vremena.  Ovdje će dijelit s vama svoje avanture iz majčinskog života i savjete što obući izuzev pidžame i tajica.