DISPLAZIJA KUKOVA I NAŠE ISKUSTVO

Ovaj tekst sam odlučila natipkat na ovu temu da skrenem pozornost koliko je važan pregled kukova kod novorođenčadi između 4. i 6. tjedna starosti. U slučaju dijagnoze od strane ortopeda stopa uspješnosti liječenja je veća i nekako po našem iskustvu lakše prihvaćanje remenčića kod mlađeg uzrasta djeteta.

Naša priča ide ovako, pokušat ću je skratit maksimalno. Na prvom pregledu kod pedijatra s mjesec dana starosti tražili smo uputnicu za pregled UZV kukova. Moj savjet je odmah, čim prijavite dijete u matičnom uredu, da odete kod pedijatra i tražite uputnicu jer ćete tako dobiti više na vremenu i samim time veće su vam šanse da dobijete i taj poželjni termin pregleda između 4. i 6. tjedna starosti bebe.

Mi smo prvi pregled najranije mogli dobiti s 9 tjedana starosti i smatrala sam da je to ok i da nije pretjerano veliko odstupanje. Termin pregleda koji smo dobili nam je padao točno u vrijeme našeg odsustva iz Zagreba, pa smo zamolili povratno bolnicu za novi. Neki događaji se uistinu dogode s razlogom. Ponudili su nam novi i to tri tjedna ranije od prvog, točnije sa 6 tjedana starosti naše Nike.

Pregled doslovno traje manje od 5 minuta. Više smo vremena potrošili sa skidanjem i oblačenjem, ali doslovno. Sljedeće što sam čula, “remenčići”. Najbolja opcija da se stave Pavlikovi remenčići jer se radi o displaziji lijevog kuka i dođite na kontrolu za mjesec dana. Nisam znala niti što je displazija, niti što su Pavlikovi remenčići. Ništa. Ono što me smirilo u toj situaciji je  činjenica da smo došli na vrijeme i da nismo čekali niti jedan dan duže kako bi krenuli sa liječenjem.

Lagala bih da me nije pogodilo i da se nisam pitala “zašto”. Pročitala sam sve vezane članke na tu temu, ali nisam nailazila na osobna iskustva drugih i to mi nije bilo dovoljno. Sjećam se da sam kroz svoj IG story provukla temu “Displazije” i sada mi je prilika da zahvalim svim mamama koje su podijelile svoje vlastito iskustvo i iskustvo svojih pacijenata i time mi stvarno puno pomogle, ali bilo je i puno drugih mama koje nisu znali ništa o tome, a opet su mi pružile par riječi utjehe i zato drage moje još jedno veliko, veliko HVALA od srca.

Za nekoliko dana su nas naručili da dođemo u bolnicu da nas educiraju za ispravno postavljanje remenčiće, te da nam održe kratku prezentaciju o displaziji i kako bi nam dali odgovore na sva naša pitanja. Doznaku dobijete od strane ortopeda koju potvrdite u HZZO- u i remenčiće besplatno podignete u specijaliziranim trgovinama za ortopedska pomagala. Edukacija je bila kratka i jasna u kojoj sam dobila puno odgovora, pa ću ono najbitnije podijeliti s vama.

Što je točno displazija iliti razvojni poremećaj zgloba kuka?

Najčešče je prirođena deformacija koštano-zglobnog sustava kod djece. Displazija kukova je izraz za iščašenje uzrakovano nedovoljnom razvijenošću zglobne čašice kuka. Može varirati u svojoj kliničkoj slici, razlikujemo subluksaciju (blaga displazija), nisku i visoku displaziju. Kod nas je bio slučaj blage displazije.

Faktori rizika za razvojni poremećaj zglobnog kuka su:
-razvojni poremećaj kuka u obitelji (nasljednost)
-položaj djeteta u maternici na zadak ili porođaj na zadak
-postojanje deformacije vrata i stopala
-blizanačka trudnoća
-prvorođeno žensko dijete, najčešće lijevi kuk
-manjak plodne vode u trudnoći
-nedonošenost

Idealno vrijeme za UZV kukova je između 4. i 6. tjedna djetetovog života. Ultrazvuk kukova je bezbolna i brza dijagnostička metoda koja pouzdano potvrđuje prisustvo razvojnog poremećaja zglobnog kuka i o kojem se stupnju radi kod djeteta, a samim time i određuje tijek liječenja. Ono što je mene dosta umirilo je da je rana dijagnostika i liječenje od neprocijenjive važnosti jer rano započeti tretman je jednostavniji, brži i učinkovitiji. Najadekvatniji pristup liječenju su ortopedske ortoze, od kojih su Pavlikovi remenčići zbog svoje praktičnosti i uspješnosti najprihvatljiviji. Kod ispravno postavljenih Pavlikovih remenčića kukovi se namještaju u presavijenom položaju nožica, ne manje od 90 stupnjeva i djelomično raširenim nožica, ne manje od 45 stupnjeva. Ono što je najbitnije kada se uvedu remenčići,  je biti ustrajan i nositi ih praktički bez prekida. Kasno otkrivanje pridonosi dužem, težem liječenju, osobito ako je dijete staro godinu dana i više. Očekivana stopa uspješnosti korištenja Pavlikovih remenčića je 85-95%, u slučaju da je dijagnoza poremećaja zgloba kuka kod djeteta rano postavljena. Stopa uspješnosti liječenja smanjuje se ovisno o djetetovoj starosti. Dizajn remenčića omogućava pravilan položaj kukova.

Nas su upozorili da je prvi tjedan postavljenih remenčića često najteži, kako za roditelje tako i za dijete koje je uznemireno i plačljivo. Kod nas je bio slučaj da je meni trebalo više adaptacije nego njoj. Najbitnija stavka je biti ustrajan u nošenju. Vrijeme nošenja je individualno, ovisi o stupnju i starosti djeteta. Ono što bih istaknula je da su položaji djeteta s remenčićima dopušteni na trbuh, na leđa ili u sjedećem položaju, no nikako na bok. Mi smo ih skidali prilikom kupanja i eventualno bi se po sat vremena nosili u nosiljci. Nosiljka treba obavezno biti ergonomski ispravna. Ja sam se odlučila za Ergo baby adapt nosiljku jer je priznata kao ¨proizvod zdrav za kukove¨ od strane Međunarodnog instituta za displaziju kukova, International Hip Dysplasia Institute. Kako smo u to vrijeme bili na ljetovanju, nosiljka nas je baš dosta spasila. Ne preporučuju se hodalice, montažne ljuljačke za vrata i usko povijanje djeteta.

Remenčići su napravljeni od mekanog frotira, za curice su roze boje, a za dečke plave. Mi smo ih nosili puna dva mjeseca. Prvih 10 dana meni je dosta sporo prolazilo, ali nakon toga zbog drugačijeg sklopa u mojoj glavi doslovno je vrijeme proletilo. Nika je na početku negodovala jer nije imala slobodne nogice u potpunosti, ali brzo se adaptirala. Dani i noći su nam prolazili u mirnom tonalitetu. Za kraj bih naglasila važnost pregleda, jer golim okom se naš slučaj displazije nije mogao uočiti i da je najidealniji trenutak pregleda, ponavljam, između 4. i 6. tjedna starosti djeteta. Drugo što bih naglasila, ako se nađete u istoj ili sličnoj situaciji, najbitnije je da imate na umu da je situacija RJEŠIVA.


TINA @tinki_pink

Rođena i živim u Zagrebu, dalmatinskih korijena. U ranim 30-tim odlučujem upisati fakultet i završiti ga. Po struci ekonomist, zaposlena u bankarskom sektoru.
Jednostavna, spontana, uporna, tvrdoglava. Volim druženja, pozitivno okruženje i neopterećenost. Ovisnik o kombinezonima i tenisicama. Mama jedne preslatke djevojčice i divnog dječaka, koji nas je iznenadio s jednim kromosom više i dao nam osjećaj posebnosti i nevjerojatnu ljubav. Život je za nas avantura za koju treba hrabrost, kako bi mogli živjeti život iz snova.