STVARAJTE USPOMENE

Biti zaposlena mama nije lak posao, jer osim što nekako moraš odgojiti te male šmrkavce, želiš provesti i kvalitetno vrijeme s njima. A vrijeme je teško pronaći.

Vodimo vrlo užurban i pomalo neuredan način života, a uz posao, školarca i toddlera koji ne ide u vrtić teško pronalazim vremena za nas.
Onog kvalitetnog vremena!

Ono što mene obilježava kao osobu je moja obitelj, braća i djetinjstvo, za koje mogu reći da je bilo prekrasno! Roditelji su radili, ali bez obzira na to, provodili smo vrijeme zajedno, išli na izlete i držali do naših obiteljskih tradicija i običaja.

Vremena su se ipak promijenila, pa imam osjećaj da je danas gotovo umjetnost organizirati kvalitetno vrijeme s obitelji! Neka naglasak ne bude na količini provedenoga vremena, jer svi znamo – bitna je kvaliteta, a ne kvantiteta.
Smatram da upravo to kvalitetno provedeno obiteljsko vrijeme izgrađuje našu djecu.

Odlučila sam kako želim i svojoj djeci ostaviti lijepe uspomene na djetinjstvo! Upravo zbog toga, želim s vama podijeliti neke savjete za lakšu organizaciju slobodnog zajedničkog vremena.

1. Već krajem tjedna sjednite i organizirajte slobodno vrijeme za naredni tjedan.
Vjerujem da već znate većinu stvari koje trebate obaviti u novom tjednu. Dajte na važnosti svom obiteljskom vremenu i eventualne izvanredne obaveze gradite oko toga. Najbolje je pisati tjedni “plan rada”. Za to može služiti rokovnik, ali meni je napraktičniji Google kalendar, u koji zapisujem sve obaveze i planove, a kako je direktno povezan s mobitelom, već početkom dana mi polaze podsjetnici za tekući dan.

2. Ipak, koliko god prakična bila tehnologija, u bitnim trenucima ugasite mobitel.
Fotografija jest uspomena. Ona je trajna uspomena na trenutke koji tada mogu trajati vječno. Sve za dobru fotku, zar ne? Ali ipak mnogo puta pretjerujemo i počinjemo život gledati kroz ekran. Jedna do dvije fotografije biti će dovoljne za trajnu uspomenu, ne treba pretjerivati. Po meni, gledajući život kroz ekran nije življenje. Ništa niste osjetili, niste proživjeli, niste gledali u oči. Zato ugasite mobitel, zaboravite na niz fotografija i ostavite svome djetetu živu
uspomenu na zajedničko provedeno vrijeme.

3. Izleti, odlasci u muzeje, kazališta ili aktualna šetnja po Adventu su uvijek dobar izbor kako provesti vrijeme.
Moja djeca ne vole mnogo hodati, a ako moraju hodati onda moraju biti zainteresirana. Stariji je pun znatiželje i sve ga zanima, pa mu ti interaktivni izleti baš odgovaraju, dok mlađeg sina, dvogodišnjaka, moram zainteresirati i na neki način zabaviti kako bi ga održali dobro raspoloženog. Zato, naoružajte se živcima i budite svjesni da vaše raspoloženje utječe na dijete.

4. Za dobro raspoloženje potreban je pun trbušćić!
Ovo se posebno odnosi na mlađu djecu. Ja nisam za odlaske u restoran s klincima, stoga nam jedino preostaje da siti izađemo van, pa u torbi obično nosim hranjive i praktične, nove Frutek kašice, koje su odlična stvar kada je potrebna alternativa za užinu u pokretu. Dijete se samostalno hrani bez žličice, posudice i najvažnije- bez nereda. Svakoj mami je bitno da je užina, bila ona s nogu ili kod kuće, kvalitetna, i sa pomno odabranim sastojcima a Frutek kašice su baš to!

5. Okuražite se na korištenje javnoga prijevoza!
Nema tu ničega lošega, tako se stvaraju uspomene. Koliko puta ste došli u grad i krenuli u potragu za parkinim mjestom? Izbjegnite nepotreban stres. Koristite autobus, tramvaj ili vlak. Vjerujte mi, djeci je to avantura!
Stvarajte uspomene, uživajte sa svojim mališanima jer oni jako brzo odrastaju i počinju stvarati svoje uspomene, a one obiteljske ostaju za vječnost!

Photo: Pepper Weddings

U suradnji s tvrtkom Fructal d.o.o.


EMILIJA

Supermama dva dječaka. Osim što ima puno različitih interesa kao što su fotografija i video,modni dizajn, ilustracija, scenografija i uređivanje interijera ona je ipak DIY freak koja i najbanalnijim stvarima može naći svrhu. Sa suprugom stvara video blog naziva Škare i Makaze gdje smišlja jednostavne i pristupačne ideje za uljepšavanje životnog prostora. Priznaje da svoj stančić od svega 60-ak kvadrata kompletno izmjeni barem 2 puta godišnje. Stravstveni je skupljač vintage posuđa, drvenih igračaka i okvira za slike koje nikad ne objesi. Plače na vjenčanjima, preglasno se smije, vrhunska je pjevačica pod tušem. Emilija će vas uveseljavati svojim DIY projektima.

Blog: Škare i Makaze

Facebook: Škare i Makaze

IG: skare_i_makaze