Daša i Mišel Sirotić: U dobru, zlu…i na poslu

Destilerija Aura bavi se proizvodnjom ekskluzivnih tradicionalnih proizvoda kao što su rakije i džemovi te ostali autohtoni proizvodi od samoniklog ljekovitog bilja te divljeg voća ubranog u ekološki čistom okolišu na obroncima Ćićarije daleko od cesta i naseljenih mjesta. Ove smo godine imale priliku isprobati neke od njihovih proizvoda koji su nas oduševili (Teranino, miljenik ženske publike te Karbun, prvi pravi istarski craft gin). Mišel i Daša Sirotić životni su i poslovni partneri, roditelji dvoje djece, a nama su otkrili koliko je izazovno funkcionirati u ljubavi i na poslu. 

Kako je započela priča Destilerije Aura? Priča je započela sasvim spontano, kao ideja da u svojoj suvenirnici i galeriji slika u najmanjem gradu na svijetu Humu proširimo asortiman sa rakijama i likerima jer smo imali dosta upita za tradicionalnu istarsku bisku. Tako je krenulo, proizvodnja nekoliko vrsta u maloj sobici od desetak metara kvadratnih za potrebe vlastite trgovine. Malo po malo rastao je interes tržišta za našim proizvodima, posebice u turizmu. I tako nakon nekoliko godina to više nije bila proizvodnjica nego je postala Destilerija. Danas Aura obitelj broji 22 vrste rakija i likera od samoniklog bilja i divljeg voća, 7 vrsta džemova, 7 trgovina i mnoštvo partnera i kupaca koji su prepoznali kvalitetu, prije svega.

Kako se slažete kao poslovni partneri? Što vam je bio najveći izazov? Odgovor je odlično, a što je najbitnije oboje tako mislimo. Jer da nije tako, ne bi se odlučili na varijantu gdje smo 24 sata zajedno. To gledamo kao privilegiju i prednost. Puno toga se ne mora ni izreći, a već onaj drugi to odradi. Puno je lakše funkcionirati kada smo zajedno u poslu, lakše je napredovati jer oboje razmišljamo i guramo u istom smjeru i imamo iste ciljeve. To nas je sve skupa još jače povezalo. Jedina mana je to što nam ponekad padne na pamet neka situacija, pa razglabamo o poslu i navečer u krevetu. Bilo je puno izazova kroz sve te godine, kad firma raste svaki dan svladavaš neke nove izazove. Namiriti posao i obitelj da sve odlično funkcionira i da nitko i ništa ne ispašta je najveći izazov. Za sad sam zadovoljna kako nam ide.

Kako izgleda jedan vaš tipičan poslovni dan? Poslovi su nam podijeljeni. Ja vodim brigu o računovodstvu i financijama, ”papirnatom dijelu”, dovođenju svega zamišljenog u realizaciju i zakonsku regulu. Muž je mozak operacije, kreativni dio, prodaja, proizvodnja, organizacija, u kratkim crtama sve. Njemu radni dan kreće puno ranije i završava puno kasnije nego moj, zato što ja imam više obaveza oko djece. Ujutro su sastanci sa radnicima i podjele zadataka i prioriteta. Kasnije je svatko koncentriran na svoj dio pa se većinu vremena u firmi ne stignemo ni vidjeti.

Kako balansirate između posla i obitelji? Ja sam više posvećena djeci i njihovim željama i potrebama, muž poslu. Jedan više podmetne leđa što se tiče obitelji, drugi što se tiče posla i jedino tako smo zadovoljni jer tada sve odlično funkcionira.

Što mislite koji je faktor najviše pridonio vašem uspjehu? Veliki trud i rad prije svega. Kvaliteta proizvoda kao prioritet. Dobar dizajn i vizualni identitet. Dobri odnosi s kupcima. Dobra organizacija posla i radnika. Zacrtani cilj i dosljednost u njegovu ostvarenju. Spoj svega navedenoga pa uspjeh dođe kao rezultat.

Najčešće su žene kreativnije u obitelji. Je li tako i kod vas, osobito kad su u pitanju novi proizvodi i ideje? Obično jesu, no kod nas je muž kreativniji i inovativniji. Sve ideje o novim proizvodima krenu u njegovoj glavi, a onda ja odrađujem sav ‘background’ koji je potreban da proizvod bude spreman za tržište. Ja volim taj dio, on voli svoj. Super je da nam se poklopio takav spoj, pa ja volim odraditi sav onaj dio posla koji je neizostavan, a njemu je dosadan.  

Što najviše volite kod svog posla? Najviše volimo što nikada nije monotono i stalno je neka akcija. Svaki dan novi izazovi i prilike. No, najviše od svega volimo što to nije samo posao nego je i osobno zadovoljstvo i nešto što nas dodatno povezuje kao obitelj. Destilerija je naše treće veoma zahtjevno dijete.

Imate li neki proizvod koji preferirate ili koji vam je posebno drag? Najprodavaniji proizvod je teranino i koliko komplimenata dobivamo za njega, on nam je broj jedan. Također i gin Karbun koji je jako dobro prihvaćen na tržištu. Svaki proizvod priča svoju priču i svaki nam je poseban na svoj način. Meni je osobno najfiniji liker od smokve.

Što volite raditi u slobodno vrijeme? Slobodno vrijeme najviše volimo provoditi s djecom. One su naši ”punjači”, motivatori i izvor najveće sreće. Volimo zajedničke šetnje, izlete i putovanja, ljeti vikende provodimo u kampu, a zimi se često okupljamo oko vatrice. Volimo zajedničke aktivnosti koje nas povezuju, opuštaju i zabavljaju.

 

Fotografije: Dejan Hren :: hren | plethora of creativity :: hren.hr