FESTIVAL AUTIZMA

U organizaciji Udruge Frendofon ove je godine organiziran Festival autizma od 29. ožujka do 6. travnja 2019. kako bi se javnost upoznala s autizmom, autistima te njihovim potencijalima i mogućnostima da postanu punopravni članovi društvene zajednice.

Kroz višednevni program imat ćete priliku upoznati autiste s uspješno realiziranim talentom koji im je potencijal za sretniju budućnost, čut ćete riječ stručnjaka o autizmu, inkluziji i prihvaćanju različitosti, upoznat ćete majku koja je napisala knjigu o svom iskustvu života s autizmom, a odgajateljice će vam prikazati kvalitetan primjer iz prakse – kako inkluzija djeteta s autizmom u vrtić itekako može biti uspješna i to već u najranijoj dobi.
Glavna skupština UN-a odabrala je 2. travanj Svjetskim danom svjesnosti o autizmu, čime želi skrenuti pozornost javnosti diljem svijeta na sve veći problem ovog složenog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života. Autizam je neurorazvojni poremećaj koji značajno utječe na sposobnost komunikacije i socijalne interakcije, a karakterističan je i po stereotipnom i repetitivnom ponašanju. Broj djece s dijagnozom ovog poremećaja povećava se iz godine u godinu (prema posljednjim izvještajima SAD-a, relevantnim i za ostale zemlje, s obzirom da je autizam gotovo ujednačeno zastupljen svugdje u svijetu) te se tvrdi da čak jedno od pedeset djece školske dobi (2%) ima smetnje koje ukazuju na postojanje poremećaja iz autističnog spektra, što opravdava ocjenu svjetske organizacije “Autism Speaks”. Iako se ne radi o bolesti, nego poremećaju, autizam poprima razmjere epidemije. Smatra se da će ove i narednih godina u svijetu biti više djece sa dijagnozom autizma nego raka, dijabetesa i AIDS-a zajedno.
Međutim, osobe s autizmom, usprkos njihovim brojnim teškoćama, uz dobru, individualiziranu i stručno osmišljenu podršku, mogu se uspješno uključiti u društvenu zajednicu. Autizam je u Republici Hrvatskoj jako velika nepoznanica i društvo mu nije još niti “odškrinulo vrata” već ih je tek “primilo za kvaku”. Autisti za sustav u RH ne postoje te se oni upravo zbog toga susreću sa brojnim problemima, kako oko podrške koja je potrebna njima i njihovim obiteljima, tako i oko mnogih nelogičnosti njihovog statusa osoba s invaliditetom koji nije potpuno i jasno definiran. Sve to, naravno stvara probleme prilikom njihovog uspješnog uključivanja u društvo.

Udruga Frendofon smatra da neprimjereno odnošenje države i društva prema osobama s autizmom kreće iz neznanja, a iz neznanja proizlazi strah od nepoznatog što onda rezultira izolacijom onih koji su različiti i većini nejasni. Zbog svega navedenog najosnovnija djelatnost Udruge Frendofon je edukacija društva o poremećaju spektra autizma,  pa smo tako i koncipirali naš Festival autizma.

Izaberite iz programa “Festivala autizma” ono što vas najviše zanima i upoznajte svijet autista…

 

29. 3. – 22 h – Papa’s bar – Nipplesi sa Janom Šokčevićem i Mark Elliot Chance

1. 4. – 17–19 h – Shopping centar Supernova – Denis Barta (pobjednik Supertalenta 2018.)

2. 4. – 10:30 – 12:30 h – „kod Žabe“ – Denis Barta, puštanje plavih balona
– 16:30 – Knjiguljica – predavanje „Prihvaćanje različitosti – sudjelovanje djece s teškoćama u razvoju u životu zajednice“ – Asja Dubravčić, mag. logoped, mag. rehabilitator – promocija slikovnica o različitosti

4. 4. – 17 h Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić”
– tribina „Čemu nas uče djeca s poremećajem spektra autizma“ – Asja Dubravčić, mag. logoped, mag. rehabilitator
– prezentacija uspješne inkluzije „Kako je dijete s autizmom postao naš prijatelj s autizmom“ – Bernarda Ivasić, odgajatelj, Damira Polović, odgajatelj

6.4. – 10 – 12 h Knjiguljica – promocija knjige Mirte Borovčić Kurir „Naš život u spektru“