Uskrsni keksi s royal icing glazurom u čijoj će izradi uživati mali i veliki.
Oduvijek volim blagdane i sve te tradicije koje vežem uz njih. Božić mi je nekako do sad bio najdraži, no otkako imam jednu malu djevojčicu, veselim se svemu još više nego ikad prije. Kao da se probudilo dijete u meni, iako je ono oduvijek tu negdje. Osoba sam koja se svemu jako veseli, ali onda vrijedi i obrnuto, ako me nešto rastuži, to se isto na mene jače odrazi. No, sad već odbrojavam do Uskrsa, drugog Uskrsa moje kćeri. Prošle godine nije još ničega bila svjesna, ali zato ove godine već tjednima viče „jaja“ gdje god ih vidi, nosi košaricu s jajima po stanu i vidi se da joj je to nešto novo, zna da se nešto događa. Zato sam ja isplanirala kako ćemo ukrašavati jaja, kakve ćemo keksiće peći i što ćemo sve pripremati da obilježimo naredne blagdane. A za vas imam jedan recept za kekse ukrašene royal icingom, pa ako imate možda malo veću dječicu od mene, evo vam ideja za obiteljsku aktivnost.
uskrsni keksi s royal icing-om
Zajedno mijesite tijesto, pa izrezujete oblike, brašno leti na sve strane, a onda ukrašavanje i zabava mogu početi. Svaki keksić bude na kraju poseban na svoj način, a uspomene za cijeli život budu urezane u njihova srca. Nadam se da ćete isprobati, igrati se, smijati i što je najvažnije dobro se zabaviti, svi zajedno. Ja za vas imam recept, a ostalo je na vama. Upamtite samo da je u kuhinji mašta najbolji prijatelj, pa se prepustite i uživajte. Najljepše uspomene su garantirane, jer i sama imam jako lijepa sjećanja na takve trenutke u kuhinji s mamom i sestrom.
Sastojci za tijesto
- 350 g brašna
- 210 g maslaca (sobne temperature)
- 125 g šećera u prahu
- 2 jaja
- ekstrakt od vanilije
Postupak
Maslac izmiksajte tako da bude kremasti, bez grudica, pa mu dodajte šećer u prahu pa opet miksajte koju minuticu da bude glatko. Dodajte ekstrakt od vanilije. Smjesu od maslaca i šećera nježno umiješajte u brašno i zamijesite tijesto. Tijesto ćete zamijesiti u svega par minuta, jako je nježno i mekano pod prstima. Prema želji u tijesto ili dio tijesta možete dodati i malo kakaa pa ispeći keksiće od kakaa. Mijesite ga čim manje kako vam nakon pečenja keksi ne bi bili žilavi. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i stavite na hlađenje u hladnjak na nekih sat vremena.
Kad je tijesto odstajalo u hladnjaku, zagrijte pećnicu na 180° C.
Kalup namastite i pobrašnite ili najbolje da ga obložite papirom za pečenje.
Na brašnu vrlo kratko promijesite tijesto hladnim rukama. Zatim na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto i pomoću izrezivača izrezujte oblike. Ako nemate željeni izrezivač, možete napraviti papirnatu modlicu i keksiće izrezivati nožićem.
Kako izrezujete kekse, stavljajte ih na papir za pečenje i na kraju kalup s pripremljenim keksima stavite na 15-tak minuta u hladnjak kako bi tijesto postalo čvršće zbog čega će keksi prilikom pećenja zadržati svoj oblik.
Kekse pecite nekih 8 do 10 minuta. Znati ćete da su keksi gotovi dok vrlo lagano porumene. Izvadite ih iz kalupa i ostavite ih da se hlade prije ukrašavanja.
Za royal icing trebate
- bjelanjke
- šećer u prahu
Ja royal icing radim odokativno, koristila sam 3 bjelanjka. 10-15 sekundi najprije miksati bjelanjke bez šećera tek toliko da se zapjene i onda dodavati šećer u prahu, žlicu po žlicu i s nožem testirati gustoću royal icinga.
Treba vam gušći royal icing za pisanje i recimo za obrubljivanje keksa, a rjeđi royal icing za ispunjavanje keksa. Ako napravite pregusti royal icing, možete dodati malo vode, a ako je royal icing prerijedak uvijek možete dodati još malo šećera u prahu.
Kad ste zadovoljni gustoćom royal icinga, možete ga podijeliti u zdjelice i prema želji obojati. Potom napunite vrećice za ukrašavanje (ili najobičnije vrećice za zamrzavanje ako nemate ove za ukrašavanje) i spremni ste za najzabavniji dio :).
Ukrašavanje uskrsnih keksa royal icing-om
Kekse ukrašavajte tek kad su dobro ohlađeni i prije nanošenja royal icinga ih očistite, a onda dalje pustite mašti na volju.
Ja sam sve kekse obrubljivala gušćim royal icingom a onda ih ispunjavala rjeđim royal icingom pa ih stavila da se suše nekih pola sata i onda sam dalje crtala po njima.
Royal icing se dosta brzo suši tako da dok sve kekse obrubite i ispunite oni prvi su već suhi i možete nastaviti dalje raditi na njima.
Važno je i da izravnate moguće neravnine kad ispunite keks a to ćete napraviti brzim povlačenjem keksa lijevo desno. Kod mene za neke kekse to nije ni bilo potrebno ali sam svejedno malo protresla svaki keks da površina keksa bude lijepo glatka.
I to je to.. dalje sve ovisi o vama i o tome kakve ste kekse zamislili.
Možete gore lijepiti gotove ukrase, kuglice, napraviti nešto iz fondana pa lijepiti gore, mogućnosti je stvarno puno.
Zabavite se!
kako napraviti tradicionalnu uskršnju pincu – SUPERMAME
EMINA @happinessishomemade95
Mama nasmijane i znatiželjne curice, čiji je dolazak na svijet ispunio njezin najveći san, onaj o majčinstvu. Zaljubljena u more, tulipane, kišu, a obožava filmove, serije i odlaske u kino. Živi na selu, a da može birati živjela bi na Plitvicama ili negdje uz more. Vječni optimist koji snagu pronalazi u svojim voljenima. Kuhinja je za nju “happy place” u kojem obožava kuhati, miksati, dekorirati, sjeckati, miješati i stvarati ukusne obroke i slastice za svoje najdraže. Veseli se malim stvarima i sreću pronalazi u sitnicama, te je zahvalna na svemu što ima. Oduvijek je voljela ples, pisati, slikati, osmišljavati stripove, biti s mamom u kuhinji i od nje učiti. Voli planirati, vrijeme provoditi u prirodi i stvarati uspomene za cijeli život. U slobodno vrijeme piše blog Happiness is Homemade. Sanja o svom poslu, zanima ju dizajn i ilustriranje, a samo jedna od želja joj je pisati te oslikavati knjige za djecu. Najveći je fan Božića na cijelom svijetu a otkad je mama još se više veseli svemu te se nada da će i svoju djevojčicu naučiti da je sreća u malim stvarima i da treba cijeniti sve ono što se u životu često uzima zdravo za gotovo, poput šetnje na svježem zraku, sunca koje ti obasja lice, zagrljaja voljene osobe, malo vremena za sebe, uživanja u sladoledu ili lubenici, nečijeg osmjeha ili recimo slinavog bebinog poljupca, ma toliko je toga što nam grije srce.