Svjesnost o zdravoj prehrani nikada nije bila veća, no jesmo li sigurni koliko je zaista zdrava ta hrana koju unosimo u svoj organizam? Prema nedavnoj anketi provedenoj na Instagramu čak 69% naših pratitelja ne zna koje otrove unosi hranom. 60% njih meso jede svakodnevno, pa ćemo tako u ovom tekstu posvetiti pozornost upravo toj tako često konzumiranoj namirnici.
Svjedoci smo različitih „incidenata” koje možemo pratiti kroz naslove medija:
„Hrvatska nije uvezla meso bolesnih krava iz poljske klaonice”
„Sumnjivo meso za kebab našli i u Hrvatskoj. Sanitarna inspekcija: Na vrijeme je povučeno.”
„Sud presudio, xxxxx prodavao smeće pod ekološko voće i povrće.”
„Uznemirujuće otkriće: ljudi u Kninu oboljeli su od opasno zaraženog mesa. Slučaj je zataškan.”
„Ministarstvo poljoprivrede: Nismo zataškali slučaj trihineloze u Kninu.” , itd…
Svi gore navedeni incidenti odnose se na „zdravstveno ispravnu hranu“ koja je proizvedena u Hrvatskoj ili ostatku EU, te je prošla nekakvu kontrolu i smatrali smo ih zdravim namirnicama. Ovakovih „incidenata” ima jako puno , a gore navedeni primjeri su samo dio od onih koji su se dogodili u zadnje vrijeme.
Ako mislite da je nedostatak vitamina glavni razlog oslabljenog imuniteta u krivu ste! Dokazano je da su otrovi u hrani glavni kompromitatori našeg imunološkog sustava. Zdravstveno ispravna hrana ne znači nužno i zdrava hrana. Provjereni dobavljači, podizanje svijesti o ispravnom i educiranje o elementima deklaracije danas su nužni. Podizanje svijesti o podrijetlu namirnica već je nešto u naporima da napravite benefit za zdravlje vas i vašim najmlađih.
Povremeno se kroz afere u javnosti aktualizira tema bolesnog, uvezenog mesa, a tema kontaminiranog mesa generičkim pripravcima krije još više opasnosti. I o njoj se ne priča dovoljno. Antibiotici; zloupotreba i prekomjerno korištenje antibiotika u uzgoju životinja dovodi do neučinkovitosti i rezistentnosti istih kad su nam potrebni. Čak dvije trećine ukupne proizvodnje antibiotika na svijetu ne koriste ljudi nego životinje! Pa čak i onda kada nisu bolesne. Životinje konzumiraju stočnu hranu punu antibiotika s ciljem prevencije bolesti ili bržeg rasta. Liječnici naglašavaju kako su upravo antibiotici u mesu glavni razlog zašto ljudi postaju sve više otporni na antibiotike, pa postoji ozbiljna bojazan da ljudski život može biti ugrožen čak i zbog banalnih bakterijskih infekcija.
Upotrebom hormona u uzgoju životinja ostvaruje se brzi profit, ali se ne poštuje prirodni životni ciklus životinje kao ni prirodni procesi u njima. Upotreba hormona u uzgoju i njihova konzumacija kasnije kroz hranu rezultiraju djecom koja prerano ulaze u pubertet. Medicinski zabilježeni slučajevi preranog ulaska u pubertet u Hrvatskoj bilježe pomicanje granice na svega 8 godina!
Najbolja zaštita od antibiotika, hormona i drugih štetnih tvari koje unosimo u organizam mesom je kupovina iz provjerenih, kontroliranih izvora. Državni zavod za statistiku kaže da najviše volimo perad. Godišnje svatko pojede čak 18 kilograma. Meso je to životinja za koje se najviše vjeruje da se hrane antibioticima i hormonima. Ako niste sigurni u pouzdanost podrijetla mesa, a svejedno se odlučite na kupnju, pitajte, tražite odgovore od proizvođača. I uvijek radije birajte domaće, a ne uvezeno meso. Svježe, a ne zamrznuto. Lokalno, a ne globalno.
“Sve što putem hrane unosimo u organizam gradi nas i mijenja, a o tome što smo unijeli ovisi naša snaga, naše zdravlje i naš život.” Hipokrat
Supermame preporučuju PUREX
Purex proizvodi meso oslobođeno otrova i uzgaja i proizvodi po principu od polja do stola, ispravno u svakoj fazi proizvodnog procesa. Finalni rezultat proizvodnje je meso uzgojeno na vlastitim farmama, hranjeno žitaricama hrvatskog podrijetla u produženom tovu, bez GMO-a, hormona i antibiotika kao stimulatora rasta, što je jamstvo zdravog obroka. Purex možemo nazvati pionirom i inovatorom kad se radi o uzgoju peradi i dobivanju zdravog mesa u Hrvatskoj/ u proizvodnji zdravog, nekontaminiranog generičkim pripravcima mesa.
Životinje uzgajaju bez upotrebe antibiotika, ali im zato u hranu dodaju mnoštvo organskih, prirodnih pripravaka s ciljem jačanja njihova imuniteta. U kombinaciji s vrhunskim mikrobiološkim uvjetima na farmama na taj način osiguravaju zdrava jata. Ne antibioticima. Ne koriste ni hormone rasta već se poštuje životni ciklus životinje i ne ubrzava ga se radi profita. Životinje se hrane žitaricama bez GMO-a, što je kudikamo skuplje ali ispravno. Životinje se hrane hranom koja je zdrava, a ne samo mikrobiološki ispravna. Pri uzgoju se ne koriste ni antiparazitici, tvari štetne za ljudsko zdravlje koje skandinavske zemlje ovih dana i službeno zabranjuju.
Ukratko, životinje se uzgajaju na farmama poštujući njihov ritam, dobrobit i životni ciklus. A time se poštuje i zdravlje ljudi. Mame su Purexovo meso nazvale – meso za bebe, jer jedino je takvo čisto, nezagađeno meso dostojno prvih kašica i obroka za male.
Poanta je da ne mora nužno biti Purex, ali mora biti zdravo, otrova oslobođeno meso. To dugujemo svojoj djeci i za to smo odgovorni.