sačuvajte ritual obiteljskog doručka

Obiteljski doručci pridonose boljem emotivnom rastu i razvoju djece te boljem uspjehu u školi i izvanškolskim aktivnostima.

Djeca i adolescenti iz obitelji koja zajednički objeduju kvalitetnije se hrane, zdravija su, bolje se osjećaju, imaju kvalitetnije vršnjačke odnose, bolji školski uspjeh, bolje čitalačke vještine i komunikaciju s odraslima i članovima obitelji.

Nadalje, manje je vjerojatno da će djeca kojima su zajednički doručci svakodnevna praksa razviti rizična ponašanja.

Obiteljski su se obroci pokazali čimbenikom značajnijim od financijskih primanja, cjelovitosti obitelji, izvanškolskih aktivnosti i drugih čimbenika u podizanju zdrave i sretne djece. Ipak, svjedoci smo rastućeg trenda razdvojenih i doručaka „u hodu“.

Kako ponovno okupiti obitelj oko stola i učiniti da se svi raduju zajedničkim doručcima?

Vizualni je doživljaj važan – neka stol tijekom doručka bude lijepo postavljen, a hrana primamljivo poslužena.

U pripremu doručka uključite sve članove obitelji – predškolci mogu postavljati stol te oprati voće i povrće, starija djeca mogu napuniti šalice mlijekom ili jogurtom, na integralni kruh namazati mliječni namaz. Timski rad potiče osjećaj odgovornosti i zajedništva.

Uklonite sve što odvlači pozornost – ugasite TV, mobitele ostavite u drugoj prostoriji, ne čitajte novine, ne bavite se drugim stvarima. Posvetite se jedni drugima i na taj način pokažite koliko vam je važan obrok i obitelj s kojom ga dijelite.

Potaknite sve članove obitelji na komunikaciju, ostavite vremena i prostora za odgovore na pitanja i izražavanje ideja, budite strpljivi u razgovoru s najmlađima koji još uče kako komunicirati te vodite računa o tome što kažete i na koji način.

 

Pozivamo vas na besplatne radionice koje će vam pomoći da doručke s vašim najmlađima pretvorite u prilike za komunikaciju, jačanje samopouzdanja i osjećaja pripadnosti kod djece. Radionice vodi Tihana Koren, psihologinja i Dukatova suradnica na projektu „Doručak je više od obroka“. Povedite i djecu, Dukat je osigurao animatoricu i prostor za igru u blizini.  

Kada? Utorak 11.6. od 18.30 do 19.30 sati.

Gdje? Hotel Canopy by Hilton (dvorana Tesla), Kneza Branimira 29, Zagreb

Kako? Prijavom na: zajednickidorucak@hr.lactalis.com i navođenjem imena i prezimena roditelja.

Više informacija potražite na www.dorucakjeviseodobroka.hr

Foto: Unsplash