dječače moj, čega ćeš se ti sjećati kad odrasteš?

foto: Pepper Atelier

Čuvate li odjeću svoje djece? Postoje li neki komadi koji su posebni, koji dodirom vraćaju u neka stara vremena, dozivaju stare osjećaje, mirise. Miris bebe, miris dječaka koji kreće u vrtić. Možda čuvate kombinaciju s krštenja svojeg djeteta? Prvu haljinicu koju je vaša djevojčica sebi odabrala. Koliku moć zapravo odjeća ima… Jeste li ikada razmišljale o tome?

Martina: “Kad pričam sa svojom bakom, uz crnu tursku kavu, uvijek se razgovor vraća u neka prošla vremena. Moja je baka uvijek bila dama. Znate one žene u lijepim kostimima, elegantnim haljinama i sa urednim frizurama. Svoju je odjeću uvijek šivala, po mjeri. Mojoj je baki moda bila važna. Puno njezinih uspomena veže se upravo uz neki komad odjeće ili modni detalj. Tako je i s mojim tatom. Kao i svaki dečko, nije se nikada volio previše oblačiti. Baš mi je zadnji put ispričala kako je samo zbog njega nabavljala košulje od najkvalitetnijih materijala. Nevjerojatno je kako se sjeća svakog detalja koje su te košulje imale. Svaka crno bijela fotografija ima neku svoju priču, baš kao i svaka odjevna kombinacija mog tate, tada dječaka, od možda šest godina. Tko mu je kupio vesticu, skratio hlačice, od kakvog je materijala bila majica. Dok mi priča o njegovim odjevnim kombinacijama primjećujem poseban sjaj u njezinim očima. Baš kao što nas mirisi i okusi mogu vratiti u neka prošla vremena, vjerujem da je tako i sa odjećom. Samo jedna pomisao na moje crne lakirane cipele koje su mi roditelji kupili u stanju je vratiti najljepša sjećanja iz mog djetinjstva. Danas je tako i sa odjećom koju kupujem svom sinu. Postoje oni posebni komadi za koje me vežu najljepše uspomene i koje ljubomorno čuvam u kutiji uspomena.”

Sonja: “Moje djetinjstvo, između ostalog, obilježile su bratove trenerke, hlače i majice, jer u ono doba, nije bilo velikog izbora. Odjeća je bila skupa, a finiji komadi su se kupovali preko granice i nosili su se samo za posebne prilike. Košuljica s kragnicom koju je moja baka “kukičala”, koliko god me u toj dobi nervirala, sada je to onaj komad odjeće koji će me vratiti u djetinjstvo. Odrezana kosa do ramena, strogo odrezane šiške, raskreveljeni osmijeh, skorena čokolada na rubovima usana i košuljica s posebnom kukičanom kragnom oko vrata. To sam bila ja.”

Emilija: “Moda se vrti u krug i ponavlja se svakih 20 godina. Ipak, neki krojevi i materijali su bezvremenski i kod nas bude nostalgiju za onim bezbrižnim vremenima natučenih koljena, musavih lica i bosih nogu. Imala sam i ja takav komad odjeće. Jednu tamnoplavu haljinu s velikom bijelom kragnom i našivenim ivančicama. Mama bi mi ju oblačila za fina druženja i odlaske u goste. Osjećala bih se kao princeza u njoj. Princeza s modrim koljenima.”

Sonja: “Kada smo išli u kupovinu, to je bio izlet za čitavu obitelj. Radili su se sendviči, pripremale boce vode, jer putovanje je trajalo. Ipak se išlo preko granice. Posebno iskustvo za klince i roditelje. Sjećam se svoje mame koja je pomno birala tkaninu, dezen, posebno je pazila da odabere najkvalitetnije za nas. To je ono što je danas i meni bitno… Ali osjećaj za estetiku, ostao je zauvijek urezan, jer kako nas je mama skladno oblačila, tako danas i ja biram one posebne komade koje ću i nakon što ih moji dječaci prerastu, sačuvati.”

Emilija:”Iako živimo u potrošačkom svijetu u kojem odjeća više nema toliku vrijednost kao nekada voljela bih da i moji dečki imaju lijepe uspomene na pojedine komade odjeće. Nešto u čemu se osjećaju udobno, nešto što neće sputavati njihovu zaigranost, energiju i maštu.”

Danas je priča osjetno drugačija nego u doba našeg djetinjstva, a da ne govorimo o djetinjstvu naših roditelja. Veliki je izbor svega, tako i odjeće. Odlazak u kupovinu više nije izlet, ne putuje se daleko, ne pripremaju se sendviči. Kupovina se obavlja u trgovini koja nam je u blizini.

Ono što je ostalo isto kao i prije je da tražimo i dalje kvalitetu. Ta kvaliteta, kriteriji koji su nam važni, to je ono čemu i dalje težimo. Možemo li danas odabrati komad odjeće koji će našoj djeci buditi uspomene kada odrastu? Hoće li se naša djeca vraćati u ove dane, kada s 30 i kusur godina ugledaju fotografiju u lanenom kombinezonu na kamenoj ulici morskog grada, musavih prstića od sladoleda? Hoće li se toga sjetiti?

Mi smo, kao i većina roditelja, odabrale za uspomene našim dječacima kolekciju Lupilu. Jer nam je važna kvaliteta, estetika i cijena, a nas je osjet ovog lanenog kombinezona vratio u djetinjstvo. Čitav Lupilu asortiman možete pronaći u najbližoj Lidl trgovini od ovog četvrtka.