Špageti od tikvica dostojna su i zdrava verzija klasične tjestenine. Možete ih pripremati kao i svaku drugu tjesteninu, a za izradu će vam biti potreban spiralizator. Ukoliko nemate spiralizator, poseban rezač, možete se poslužiti i ljuštilicom za povrće te tikvicu rezati uzdužno na tanke, široke trake.
(Za dvije osobe)
3 tikvice
Nekoliko cherry rajčica na grančici
1 šalica graška
2 žlice maslinovog ulja
Sol
Sježe mljeveni papar
Za pesto:
1 češanj češnjaka
2 žlice suncokretovih sjemenki
2 šake svježih listića mente
1 šaka svježih listova peršina
2 žlice svježe ribanog parmezana
50 ml maslinovog ulja
sol
svježe mljeveni papar
Tikvice narežite spiralizatorom, stavite u zdjelu, posolite i ostavite nekoliko minuta da puste vodu.
Zagrijte pećnicu na 200C.
Cherry rajčice ostavite na grančicama, stavite u posudu za pečenje, začinite 1 žlicom maslinovog ulja, solju i paprom. Stavite peći, pecite 20ak minuta u gornjoj trećini pećnice dok se rajčice ne raspuknu. Izvadite iz pećnice i pustite da se malo ohlade.
Ubacite grašak u proključalu vodu, vrlo kratko, ocijedite i stavite sa strane.
Napravite pesto. Sve sastojke za pesto ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Posolite (oprezno jer parmezan je već slan) i popaprite.
Na tavi zagrijte 1 žlicu maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Rukama istisnite višak vode iz tikvica i stavite ih na tavu. Kuhajte 1-2 minute dok sva tekućina ne ispari, dodajte pesto i lagano promiješajte da se svi sastojci prožmu. Odmah prebacite u posudu u kojoj ćete tikvice servirati.
Dodajte grašak i pečene cherry rajčice.
