GROWING UP – sajam radosti bez granica za djecu i roditelje

Uoči zvuka prvog zvona nove školske godine, od 6. do 8. rujna, na Zagrebačkom velesajmu održat će se sajam za djecu i roditelje GROWING UP. Vođeni rečenicom Deklaracije o pravima djeteta „Čovječanstvo duguje djetetu sve najbolje što može dati“, na sajmu će se okupiti stručnjaci i izlagači koji su uz djecu od rođenja do izlaska iz školskih klupa.

Sajam Growing Up svojom bogatom i raznolikom ponudom, sa preko osamdeset sati programa, idealno je mjesto za druženje obitelji posljednji vikend prije nego krene nova školska godina.  Broj izlagača je dvostruko veći u odnosu na prošlu godinu. Na sajmu izlaže 43 izlagača iz 5 zemalja (Hrvatska, Mađarska, Poljska, SAD, Slovačka).

Pored izlagačkog segmenta jednako važan sadržaj sajma uključuje 80 sati stručno edukativnog programa za djecu, roditelje i profesionalne osobe u sustavu odgoja i obrazovanja djece. Sva tri dana održavanja sajma, u suradnji s 24 sata, realizirat će se Piknik za školarce.

Održava se pod pokroviteljstvom Kolinde Grabar Kitarović, predsjednice Republike Hrvatske, Milana Bandića, gradonačelnika Grada Zagreba, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Ministarstva unutarnjih poslova.

BOGAT PROGRAM DOGAĐANJA NA NAJZABAVNIJEM DJEČJEM SAJMU
Tijekom tri dana klince i klinceze očekuju lego robotičke radionice, kreativne radionice, nastupi dječjih zborova i plesnih skupina, krav maga, bowling za djecu.
Dovedite vaše mališane na detektivsku akademiju, radionicu krasopisa, ogledne satove stranih jezika, dječje predstave, turnir vježbanja tablice množenja.
Dok djeca budu uživala u mnogobrojnim aktivnostima, roditelji se mogu informirati što je to terapija igrom, mindfulness, prirodno roditeljstvo, kako aromaterapijom otkloniti određene smetnje kod djece, kako urediti dječju sobu po feng shui principu te kako pomoći djeci u učenju.

UPOTREBA ASISTIVNE TEHNOLOGIJE U OBRAZOVNOM SUSTAVU I SVAKODNEVNOJ NASTAVI
Iz vrlo bogatog stručno pratećeg programa izdvajamo stručni skup „Upotreba asistivne tehnologije u obrazovnom sustavu i svakodnevnoj nastavi“ u organizaciji Centra engleskog jezika za djecu i Zagrebačkog velesajma koji se održava u dvorani Cres, u petak, 6. rujna.
Asistivna tehnologija ili potpomognuta komunikacija su alati koji djeci s neurorazlikama olakšavaju svakodnevnicu te uz njihovu primjenu i pomoć moguće je savladati govorno-jezične teškoće i lakše se sporazumjeti. Na ovom skupu govorit će se o primjeni asistivne tehnologije u sustavu obrazovanja i nastave, na kojem će se posjetitelji upoznati s najnovijim tehnološkim dostignućima – uređajima i aplikacijama osmišljenima i razvijenima za djecu s teškoćama.

PRIČAONICA & LIKOVNI KUTAK
Knjižnice grada Zagreba pripremile su na svom izložbenom prostoru Pričaonicu&likovni kutak.
Kroz niz različitih kreativnih radionica djeci će se približiti čitanje i ljubav prema knjizi. Mališani će tako moći uživati i učiti kroz likovne, glazbene i radionice talijanskog jezika.
U petak je na rasporedu tzv. maraton priča odnosno stvaranje priča pomoću drvenih kockica Story Teller Cube. Story Teller Cube su drvene kockice s ugraviranim ilustracijama podijeljene u pet kategorija: vrijeme, osobe, mjesto, predmet ili životinje i prijevozno sredstvo. Pomoću njih djeca stvaraju priče i na taj način razvijaju jezično i govorno izražavanje, kreativnost i maštu te timski rad jer rade u grupama.

FULL COOL UČENJE ZA DJECU
Za osnovnoškolce koji muku muče s pronalaženjem interesa za učenje, a želite ih na to potaknuti prije početka škole održat će se vrlo zanimljiva i korisna radionica Full cool učenje koja je na rasporedu u petak, 6. rujna.
Program Full cool učenje radionice sastoji se od uvodnog, središnjeg i završnog dijela. Uvodni dio uključuje motivacijsku vježbu kroz koju će polaznici naučiti kako mogu probuditi želju za učenjem. Središnji dio uključuje jedan tekst/detektivsku priču, a polaznici postaju mali detektivi rješavajući zadani slučaj. Svaki slučaj zahtijeva sistematsku razradu događaja. Rješavajući slučaj i čitajući tekst izrađuju mentalne mape i koriste tehnike pamćenja kroz koje otkrivaju sve tajne učenja. Završni dio uključuje mali kviz znanja kroz koji se provjerava što su i koliko usvojili.
Cilj ove radionice je vježbanje socijalnih vještina, izdvajanje bitnog od nebitnog u tekstu, vježbanje čitanja s razumijevanjem, izrade mentalnih mapa, poticanje motivacije za učenje i vježbanje koncentracije.
Pomoć je ponekada potrebna i roditeljima koji moraju svojim mališanima pomoći i motivirati ih za učenje. Za njih se u subotu, 7. rujna održava predavanje na temu Kako probuditi želju za učenjem. Kroz ovo predavanje upoznat će se s različitim vježbama i logoterapijskim tehnikama kojim će mališanima (a i sebi) olakšati pronalaženje smisla u školskim zadacima kao i probuditi želju za učenjem.

MNOŽIONIČAR – turnir vježbanja tablice množenja
Kako učenje tablice množenja napraviti lakšim i zanimljivijim? U tome će mališanima pomoći radionica koja je koncipirana kao turnir vježbanja tablice množenja kroz društvenu igru Množioničar.
Kroz igru djeca će učiti i ponavljati tablicu množenja putem vizualnog podražaja na memory karticama od kojih se igra sastoji, ali i kroz ponavljanje rima koje se povezuju s određenim brojevima.

HRVATSKI ŠKOLSKI MUZEJ

Hrvatski školski muzej u sklopu svog izlaganja na sajmu, od petka do nedjelje, prezentirat će dvije zanimljive izložbe:

• Zagrebačka zabavišta u drugoj polovici XIX. i početkom XX. Stoljeća – šetnjom kroz ovu izložbu i kroz razgovor s djelatnicima Hrvatskog školskog muzeja možete saznati sve o povijesti dječjih vrtića u Zagrebu
• Stoljeće djeteta u Hrvatskoj – djetinjstvo i školovanje u XX. stoljeću – najava izložbe zakazane za studeni 2019. godine kroz akciju Slatko sjećanje na djetinjstvo

ROBOTIČKE RADIONICE

Svaki dan, od 11.00 do 13,00 te od 13,00 do 15,00 sati za učenike viših razreda osnovne škole organizirane su LEGO robotičke radionice u organizaciji lego kluba „Kockice“. Dovedite djecu da se u zabavnoj atmosferi igraju i uče kroz lego kreacije koje će sastavljati na radionici.

ČAROLIJA TRUDNOĆE BY VJEŽBAONICA

Ako ste trudnica ili ste tek rodili svakako nas posjetite na sajmu Growing Up.

Poseban program pod nazivom Čarolija trudnoće by Vježbaonica mjesto je gdje ćete dobiti odgovore na sva pitanja koja muče svaku trudnicu ili mladu majku. Svoja iskustva s vama će podijeliti stručnjaci: primalje, doule, nutricionisti, treneri, medicinske sestre i ostali stručnjaci.

Saznajte i sve o tome kako nositi novorođenče, zašto je nošenje bitno za razvoj djeteta, kako pravilno odabrati nosiljku, ali i o tome kako se boriti s dječjim kolikama te kako bebama olakšati prvih par mjeseci života.

PIKNIK ZA ŠKOLARCE – JOOMBOOS MEETUP
Hej, hej,… samo na Growing Up-u ponovo Piknik za školarce u organizaciji 24 sata i druženje s poznatim Joomboosovcima. Ne propustite priliku doći, poslikati se i podružiti se s njima jer zabava je zagarantirana!
U subotu će posjetitelji uživati u druženju s poznatim youtuberima Rastom na Joomboos meetupu, a u nedjelju sa Saamo Petrom i Markom Vuletićem.
Osim demonstracija različitih sportova, iskusni treneri djeci će pomoći da odaberu sport po mjeri, a u tome će im pomoći i Zvijezdin Rajko. Youtuberi The Sikrt, 10Fico i Bruno izazvat će male posjetitelje na sportski challenge: sklekove, stoj na rukama, čučanj.

Na sajmu Growing Up predstavit će se i najuspješniji hrvatski školarci koji su osvojili medalje na međunarodnim natjecanjima. Prezenteri Antonio Magnabosco (višestruki pobjednik državnih natjecanja iz kemije, 4. mjesto na međunarodnom natjecanju Grand Prix Chemie2018., 3. mjesto Ljepota kristalnih ploha, 2. mjesto Međunarodne kemijske olimpijade 2018.) i Amalka Perović (sudionica više državnih natjecanja iz kemije, Međunarodnog turnira mladih prirodoslovaca IYNT) na pozornici će izvoditi različite kemijske pokuse u koje će uključivati i publiku.

U subotu, predvečer, nastupit će pjevačica Stela Paradžik.

UNICEF NA GROWING UP-U

Unicef na sajmu Growing Up sudjeluje kroz različite aktivnosti. Predstavnici UNICEF-a informirat će sve zainteresirane posjetitelje o njihovim aktivnostima i omogućiti im da se priključe programu za redovite mjesečne donacije. Kroz igru „Čovječe, ispravi se“ i interaktivnu podnu igru djeca će otkriti što su dječja prava, kakva prava postoje i zašto su važna.

Čitanjem od najranije dobi najmlađi stječu korisnu naviku koja će im kasnije olakšati komunikaciju, svladavanje školskog gradiva, ali i postizanje većeg uspjeha u životu općenito. UNICEF podržava nacionalnu kampanju za poticanje čitanja naglas djeci od najranije dobi „Čitaj mi“.

U UNICEF-ovom foto kutku, djeca će moći na trenutak ući u ulogu različitih profesionalnih zanimanja i napraviti fotografiju kao uspomenu na sudjelovanje na sajmu Growing up. Također, najmlađi posjetitelji, ali i oni stariji, moći će oslikati lice prepoznatljivim UNICEF zvjezdicama.

Pozivamo malu i veliku djecu i njihove roditelje da rezerviraju vikend od 6. do 8. rujna, posjete Zagrebački velesajam i na najzabavniji način započnu novu školsku i vrtićku godinu na sajmu Growing Up.

Više o sajmu možete doznati na službenoj web i Facebook stranici.