blagdanski vijenac

Još malo i započinjemo službeno odbrojavanje do Božića. Advent je tu, iza ugla i moja glava već “kuha” ideje za dekoriranje našeg životnog prostora. Ali postoji jedno pravilo. A to je da sve što mogu napravim sama! Danas vam pokazujem kako sami napraviti blagdanski vijenac za vrata. Ovaj put tu neće biti opisivanja korak po korak. Ne. Zato jer je ovo zaista jednostavno. I nevjerojatno opuštajuće!

Da naglasim, ja nisam cvjećar. Ne kužim se u cvijeće ali smatram da to nikome ne bi trebala biti zapreka! Imala sam viziju i plan rada. To je dovoljno. Odlučila sam izbjeći klasične blagdanske boje, ići na hladniju varijantu zelenila. Dosta biljaka za ovaj vijenac sam nabavila u šumi. Osušeni čičak, crne bobice, grančice s listićima koji izgledom podsjećaju na kadulju…

Vijenac od grana sam također napravila sama ali prije 2-3 godine. Još uvijek je u odličnom stanju i svake godine ga recikliram. Za njegovu izradu potrebno je naći grane koje se lako savijaju i ne pucaju. Pletu se u krug uz pomoć žice kojom si pomažete formirati krug i učvrstiti grane.

Grančice jele sam pripremila tako da sam ih odrezala na 15- 20 cm dužine i očistila krajeve od iglica. Dvije tako pripremljene grančice sam spojila sa žicom. Žica mi također pomaže da lakše učvrstim grančice jele u vijenac.

Sve ostale biljke sam vrlo jednostavno ubacivala u svoj vijenac od granja, i tako ispunjavala njegove šupljine i gradila njegov volumen. Mene zapravo ne zabrinjava što će se neke od ovih grančica možda brzo osušiti.

Zapravo me to veseli.  U zadnje vrijeme mi se sviđa sušeno bilje! 🙂  Na ovome ne planiram stati, kako će vrijeme odmicati dodavati ću u njega nove biljke. Odstraniti ću one koje možda više neće izgledati dobro a ubacivati nove, svježe. Kako bi vijenac izgledao svečanije koristila sam biserne perle koje sam učvrstila na žicu i tako ih uplela u gotovi vijenac.Na stražnjoj strani vijenca sa debljom žicom sam učvrstila rozu plišanu traku koja će mi poslužiti za vješanje vijenca na vrata.