samo jedna novogodišnja odluka za 2020.

Koliko ste već godina donosili novogodišnje odluke i posustali već u siječnju? Možda su bile preambiciozne, nedovoljno razrađene, a možda ih je jednostavno bilo previše. Ako u zadnje vrijeme gubite puno vremena na traženje zagubljenih stvari, na čišćenje i organiziranje kuće, i čini vam se da se samo vrtite u krug, a da vam se pritom energija rasipa – vrijeme je da ove godine donesete samo jednu odluku koja će istovremeno dovesti u red sve ove aspekte. Mislite da je nemoguće? Probajte.

Ta odluka neka bude – raščišćavanje.

O terapeutskom učinku raščišćavanja napisano je već mnogo tekstova. Nije teško ni zaključiti kako su nas potrošačko društvo i financijski vrlo dostupne stvari dovele do toga da se gušimo u gomilama odjeće, igračaka i bespotrebnih duplikata svega i svačega, te da teško razlikujemo korisno od beskorisnog. Danas nam nekako sve treba, a tek ako je na popustu ili čak besplatno?! Daj odmah tri!

Zašto raščistiti? Evo nekih dobrih razloga:

Manje čišćenja – što manje posjedujemo, manje moramo čistiti, time štedimo vrijeme

Manje organiziranja – stvari imaju svoje mjesto, nije ih teško tamo vraćati i rijetko se gube

Manje stresa – kakav je osjećaj boraviti u urednom domu?

Više novca – raščišćavanjem postajemo kritičniji u vezi novih stvari koje puštamo u svoj dom, imamo jasnu sliku što nam se stvarno sviđa, ne kupujemo impulzivno

Više energije – više novca, uredan dom, sretni mi

Kako započeti?

Prije nego što započnete, pitajte se zašto. Svatko ima svoje zašto. Želite li osloboditi vrijeme i prostor za hobije za koje nikad nemate vremena? Ili želite smanjiti vrijeme potrošeno na čišćenje kuće? Ili ste jednostavno shvatili da ste pod stresom i ne funkcionirate dobro među gomilom stvari? Otkrijte svoj „zašto“ jer to je vaš cilj, nit vodilja i ideja pokretač. Ako ga ne definirate, brzo ćete posustati.

Napravite popis svih područja koja želite raščistiti (odjeća, obuća, kuhinjski ormarići, knjige, lijekovi, ne zaboravite digitalni nered…).

Postavite si razumne ciljeve – dnevne, tjedne, mjesečne.

Isplanirajte vrijeme za raščišćavanje.

Na internetu ima puno vodiča za raščišćavanje, pronađite ih.

Koju metodu koristiti?

Metoda je puno, ali najbolja je ona koja je vama najbolja. Ako osjećate da vam nešto ne odgovara, mijenjajte metodu, ne odustajte od zadatka!

Evo samo nekih:

METODA 5 MINUTA – raščišćavajte svaki dan samo 5 minuta.

LADICA PO LADICA, ORMAR PO ORMAR, SOBA PO SOBA…

RAŠČIŠĆAVANJE PO KATEGORIJAMA – sve stvari iz iste kategorije stavimo na jednu hrpu da dobijemo osjećaj koliko toga posjedujemo – vrlo učinkovita metoda, no zahtijeva puno mjesta i vremena.

Što s viškom?

Prije nego što počnete, pripremite vreće: jedna će biti za stvari koje su za smeće, druga za poklanjanje, treća za eventualnu prodaju i četvrta za stvari koje ostavljate. Kad ih napunite, riješite ih se što prije (samo ne ove četvrte J ) da ne biste opet posegnuli za njima.

 

Ako još uvijek pažljivo čitate, ideja o raščišćavanju vas zbog nečeg privlači. Otkrijte zašto. I ne zaboravite da će vam ova novogodišnja odluka donijeti vjerojatno više nego ijedna dosad. U procesu raščišćavanja upoznajete sebe; u odlukama što baciti, a što zadržati zapravo odlučujete o tome kako želite živjeti, čime se više baviti, a što zaboraviti. Već prvih 5 minuta vas mijenja, a tko zna kakve će vam se ideje roditi kad se oslobodite tereta! Stvorite prostor i vrijeme za nove stvari u svom životu.

Sretna vam 2020. godina!

IVANA Majka dvoje zaigrane djece i supruga mužu koji voli stvari držati izvan svojeg mjesta. Po struci profesorica fonetike, ali češće pomaže promijeniti nečije (loše) navike nego izgovor. Sanja o domu gdje će sve biti na svojem mjestu pa da se napokon opusti u toploj kupki.