astronauti u zagrebačkom plesnom centru

Nakon gostovanja na raznim festivalima i u raznim gradovima u Hrvatskoj, vrlo dobro prihvaćena predstava od strane publike (i velike i male) ponovno gostuje u Zagrebu i to u Zagrebačkom Plesnom Centru. Prilika je to za odličan početak nove godine jer se dvije izvedbe spomenute predstave održavaju 10.1. i 11.1.2020. u 18h.

Predstava Astronauti je interaktivna plesno-kazališna predstava za cijelu obitelj, namijenjena za dob stariju od 4 godine. U predstavi jednako dobro mogu uživati i roditelji što je odlična prilika za zbližavanje i zajedničko uživanje u umjetnosti plesa i kazališta.

Specifičnost ove predstave je ta što je publika od samog početka uronjena u predstavu na način da, zajedno s izvođačima, provodi astronautske vježbe kao pripremu za “putovanje u svemir”. Beskonačnost te sve poznato i nepoznato o svemiru poslužilo je kao inspiracija za kreiranje ove predstave u kojoj djeca imaju slobodu istražiti, doživjeti i kreirati svoj autentični pokret motiviran događajima u predstavi, a koji su istovremeno podržani uživo oblikovanim zvukom.

Aktivnim sudjelovanjem publike u predstavi želja je djecu motivirati na kreaciju vlastitog pokreta, što posljedično djeluje na razvoj samosvijesti i samopouzdanja.

Interaktivnost u predstavi želi djeci omogućiti da svojim aktivnim sudjelovanjem u izvedbi dožive vlastiti potencijal za promjenu društva kao predodžbu o mogućnosti promjene društvene stvarnosti izvan kazališta. Iskustvo i doživljaj koji djeca primaju sudjelovanjem na predstavi simultano je estetske i socijalne prirode. Istovremeno svojim sudjelovanjem djeca kreiraju estetiku predstave, ali i ostvaruju kontakt s izvođačima i ostalom publikom.

Autorski tim predstave čine mladi umjetnici različitih profila koji su trenutno aktualni na domaćoj i inozemnoj umjetničkoj sceni. Redateljica predstave je slavna mlada sarajevska glumica Maja Zećo. Za izvedbu su zaslužne dvije mlade plesne umjetnice Una Štalcar Furač (Škavdra) i Irma Unušić (Shooma). Glazbu, odnosno oblikovanje zvuka, stvaraju uživo na predstavi band Cura i Dečko kojeg čine Vanesa Petrac i Ivan Marojević – “najšarmantiji par (ne)poznate domaće glazbene scene”, dok je za kostimografiju zadužena mlada modna dizajnerica Selena Gazda koja stoji iza istoimenog branda unikatne pletenine.

Režija: Maja Zećo
Koreografija: Irma Unušić
Izvedba: Una Štalcar Furač, Irma Unušić, Vanesa Petrac, Ivan Marojević
Oblikovatelji zvuka: Vanesa Petrac, Ivan Marojević
Kostimografija: Selena Gazda
Ilustracija za plakat: Karla Unušić, Danilo Kreso
Grafička podrška: Vedran Markulin
Produkcija: Umjetnička organizacija Shooma
Fotografije: Tanja Kanazir (s gostovanja na festivalu Plesni Zbirkus u Rijeci)

Predstavu Astronauti podržava KLIKER platforma koja potiče razvoj plesa za mladu publiku.