o mamama koje zamaraju internet fotkama svoje djece

unsplash.com

Na ovaj tekst me potaknuo post koji sam vidjela na Instagramu u kojem se govori o tome kako žena kad postane majka počinje zamarati ljude sa svojim slikama djece uz to oduševljeno pričajući kako dijete jede, plače, guguče. Neću lagati, mama sam i pronalazim se u ovome. Znala sam itekako zamarati ljude s time od kako mi djeca idu na kahlicu do kako trepću.

Nikad neću zaboraviti kad mi je jedan prijatelj pričao da mu je kolegica s posla postala mama i stavila je slike kćeri na Facebook. Jedno deset fotki kako se malena ljulja na ljuljački u parkiću. Ono što je moj prijatelj dosta duhovito opisao je da je bio u nezavidnoj situaciji lajkanja fotke. Naime, koju lajkati? Onu kad je malena dolje na ljuljački ili kada je u zraku? Ako lajka samo kad je u zraku, znači li to da mu se ona gdje je dolje ne sviđa? Što ako njezina mama shvati da je lajkao samo njezinu desnu stranu profila kada je bila na ljuljački, ali ne i lijevu? Znam da smo se tome cerekali kao blesavi, a onda…

Onda smo i sami postali roditelji i shvatili da i mi imamo smartphonove prepune slika gdje dijete fotkaš dok jede, spava, guta, diše.
I sad, dok s jedne strane na raznim profilima slušate (čitate) kako svi koji ne žele gledati slike njihove djece, mogu ih odmah prestati pratiti, s druge strane zašto smo toliko osjetljivi na to ako nam netko kaže da smo malo pretjerali sa objavama istih? Ne morate biti uvrijeđeni. Sve je ok. Ponosan ste roditelj i želite da svi znaju koliko su vaši klinci super. Najnormalnija stvar roditeljstva. Jer realno, svaki normalan roditelj voli svoje dijete neopisivo i želi tu sreću podijeliti sa svijetom, ali svijet nažalost, koji puta baš i nije spreman da tu sreću u jednakoj mjeri dijeli s vama. I to je isto ok. Nemamo svi iste interese niti načine razmišljanja.
Što je pak s nama koji ne dijelimo fotke naših klinaca na društvenim mrežama?

Ja sam se isto naslušala svega. Od toga da roditelji koji ne objavljuju fotke svojih klinaca ne vole svoju djecu, do toga da se nečeg sramimo ili još bolje – da nisam “prava” mama (štogod to značilo) jer ne želim svoje dijete uključiti u društveni svijet. Hvala svima na ovim divnim komentarima, a sad bi bilo vrijeme da saslušate i moju stranu.

Kad smo suprug i ja saznali da sam trudna, odmah smo se dogovorili da nećemo stavljati fotke klinaca na društvene mreže (imala sam pokušaj prve godine na Instagramu – profil mi je bio privatan, ali sam nakon jednog dana izbrisala tu jednu fotku). I nismo (no ok, osim tog mog pokušaja).

Prvo što nas je ponukalo na tu odluku je da je internet prevelika mašinerija u kojoj ne možeš u potpunosti kontrolirati kako i što će netko raditi s fotkama tvoje djece. Spoznaja da iako su nam profili privatni, ukoliko netko od naših prijatelja ima javni profil, sve što će nam oni komentirati i lajkati će vidjeti i netko koga ne poznajemo dobro i ne znamo kako može reagirati na našu djecu. Dogovorili smo se da kada će biti dovoljno veliki, neka si sami naprave profile (ako će još uopće biti ovakvih vrsta društvenih mreža) i sami odluče koje fotke žele podijeliti sa svijetom. Imaju potpuno praznu stranicu i neka ju sretno ispune.

Priznajem da ima odličnih profila koje redovno pratim i koji imaju mnogo slika djece. Isto tako, ne želim biti dvolična, ali mislim da ima i profila koji bi možda trebali mrvu privatnosti svog djeteta zadržati za sebe. Na što konkretno mislim? Na fotke golih klinaca. Jer koliko god da su lijepe te njihove male slatke guze, nikad ne znaš s javnim profilom tko ti ih gleda i sprema na svoj kompjuter. I iako možda sada zvučim paranoično, mislim da nisam. Razumijem tvoju ljubav prema djetetu, ali nemoj očekivati da ti kažem da kad stavljaš fotku trogodišnje kćeri koja stoji gola u plićaku s rukavicama za plivanje i veselo se smije u kameru – dobra ideja. Da, prekrasna je. I da, prekrasno je što je tako vesela i što želiš taj trenutak sreće podijeliti sa svima, ali daj malo razmisli. Nije internet samo tvoj susjed s kojim si u odličnim odnosima i super cura koju si upoznala na Instagramu.  Internet je ponekad pun ružnih tajni koje nadam se, nikada ne želim saznati niti čuti. Ali prevencije radi (ok, možda i moje paranoje, ali bojim se da ne) guze mojih klinaca će ostati u sigurnosti našeg doma. I ne, ne mislim da sam zbog toga bolji roditelj nego onaj koji objavljuje takve fotke. Samo sam oprezna i to je sve.

Želim nam svima divan i siguran svijet i zaista bih voljela da svi uživaju štogod da rade, ali ponekad (nažalost) trebamo pričati i o stvarima koje nisu tako lijepe.

I da, budite i dalje superponosan roditelj koji objavljuje ne 10, nego 150 slika svojeg djeteta kako se ljulja na ljuljački u parkiću ako vas to veseli. Kome se sviđa, lajkat će, kome ne, pričat će duhovito o tome svojim frendovima. A onda jednog dana i sam postati roditelj pa možda raditi upravo ono čemu se cerekao. Ah, that beautiful circle of life.

Barbara je mama troje prekrasnih zvrkova koja piše lifestyle blog Veetrina i koja ima potrebu sa svijetom podijeliti svoj kutak svemira. Velika podrška u svemu joj je suprug koji vjerno isprobava njezine nove recepte i divi se apsolutno svim diy projektima koje napravi (hahahaha, ovo zadnje je jedna velika laž 😄). Okružena posebnim ženama u životu kojima svaki petak na društvenim mrežama posvećuje #uljepsatcutidan postove. Obožava se smijati i trudi se uvijek gledati na vedriju stranu života.