selfcare i moji demoni iz prošlosti

Sudeći po internetskim portalima pojam “selfcare“ ove bi godine trebao uzeti znatan zamah. Ne pričam o fizičkoj brizi o tijelu ili sixpacku, pričam o, stvarno za istač, brizi o sebi.

Ispričati ću vam priču o tome kako sam uspjela, jednom davno postati ova sada ja.

Prije neki dan, jedna mama s kojom razmjenjujem povremene žalopojke mameće tematike predložila je da kroz nekoliko odgovora na pitanja pobliže objasnim moju zaluđenost fitnessom.

Pristala sam, naravno, jer o toj temi mogu pričati satima, bez da udahnem. Moglo bi se reći da sam samoprozvani lajf koač, guru za fitness, osoba koja svoje stavove gorljivo dijeli s drugima ne bi li ih potaknula na pomak.

Možeš reći i da serem kvake, ali radije pročitaj do kraja.

Razlikujem se od tebe tek u nekoliko pozitivnih životnih iskustava i možda koji sat proveden buljeći u dupe jutjub fitness trenera koji mi objašnjava dead lift na portugalskom. Nema veze, ionako mu dupe gledam, a portugalski je stvarno fin jezik za slušati.

Koliko je vježbanje napravilo za mene i taj famozni selfcare, neće nikad niti jedan fitness trener Portugalac s dobrom guzom.

Odgovarajući na pitanja koja mi je kolegica paćenica postavila, podsjetila sam se na jedan period života koji sam uredno složila i poput ljetne haljine otvorenih leđa pospremila u ladicu u najdubljem dijelu ormara.

Prenosim vam ovdje jedan dio koji je ona napisala, ali kao da je iz mojih ustiju izašao.

„Svi smo mi svesni onih floskula kako žena treba da brine o svom telu i zato treba da vežba, ali kod mene to nikada nije budilo volju za vežbanjem, već suprotno – revolt – tipa “e neću da budem deo ustaljene slike žene koja mora da izgleda na određeni način samo zato što neko tako kaže”. Pogrešno znam, ali prosto tako je kod mene bilo. Pokušavala sam milion puta da počinjem s raznim sportovima (joge, zumbe i ostala čuda), ali nikada nisam uspevala da ostanem aktivna duže od max. 2 meseca. E sada, momenat kada postaneš mama menja sve, pa i lenjost u mom slučaju, gde nisam htela da nađem vremena za sport jer “važnije mi je da sam s detetom”. Ono što je kod mene preokrenulo situaciju je psihičko stanje (neću reći depresija, ali neka bude kriza lične svrhe i identiteta). I ponosno mogu da kažem da već 8 meseci idem na treninge fitnesa 2-3 puta nedeljno, gotovo religijski. U tvojim videima više puta si naglasila da ti oduvek vežbaš, ali mene interesuje da li vežbanje i na koji način utiče na tvoje psihičko stanje? – Mima, s-mama.blog“

Postoji snažna spona između treniranja i mentalnog zdravlja, veza koje nisam bila svjesna sve dok nisam zapela u emotivnu krizu koja me je zauvijek obilježila kao ženu i osobu.

Vježbala sam od kada sam svjesna sebe kao „odrasle“ osobe, ali iz klasičnih razloga – ravan trbuh, uzak struk, celulit, leđa bez bunceka i sva ta sranja. Moji su se rasporedi uvijek okretali oko treniranja, jer smo moj suprug i ja zajedno vježbali, družili se, izlazili i radili sve one stvari koje parovi rade.

Funkcionirala sam tako po defaultu sve dok nisam počela raditi i slijedom događaja izvrnula život naglavačke. Mladenački samouvjerena i puna radnog elana krenula sam gaziti radne zadatke, umislila se kao primadona svemira, zanemarila dečka (sad muža) i sjebala stvar.

Kako kažu, treba dvoje za tango. Treba dvoje za zeznuti život u dvoje. Naravno da težak teret krivice nije bio samo na jednoj strani, nije bilo tako jednostavno, normalno da smo dugo skrivali rane jedan od drugog i normalno da smo izbjegavali razgovor o problemu.

Tijekom tog perioda jedna jedina misao koja se vrtjela po mojoj glavi i sprječavala potpuni potop i slom duše bila je – možeš ti to.

Bazično i naučeno, doslovno ukorijenjeno u moje biće, bila je nesvjesna snaga koju sam crpila iz tako glupe i površne stvari kao osjećaj zadovoljstva i ispunjenosti nakon treninga.

Vježbanje je u glavi, nije u tijelu.

Mindset koji sam naučila na treningu pomogao mi je da nekako sakupim snage i pljusnem sama sebe. Otprilike jednako kao kad vrtiš očima na petu seriju marinaca od 50 komada, a na ploči piše četiri. Još jedna stepenica, jedan box jump, jedan marinac, još jedan trbušnjak – možeš ti to.

Jednako tako sam sama izgurala porod, kasnije još jedan. Pa nakon poroda porodiljni koji mi je bio najveća robija u životu, odmah poslije toga hrpu sranja na poslu i natovarivanje cijele planine obaveza za iste pare.

Znam da se teško pokrenuti, i kad misliš da nema šanse dok se povlačiš po podu dvorane kao ranjeni mravojed ili u mojem slučaju dok te dijete pili plastičnom šaraufericom po glavi, samo pomisli kako ćeš se zadovoljno osjećati poslije.

Ništa ti neće biti teško i ništa te neće nervirati kad se dobro ispušeš na treningu. Ni pun sudoper suđa koje opet nije stavio u suđericu, ni djeca koja nisu oprala zube ni mrvice od kekasa (keksa, ali toliko volim ovu riječ da je to čudo) koje se nakupilo u tolikoj mjeri da misliš kako uzgajaš endemske vrste bilja ispod kauča.

Neće ti biti bitno ni kako izgledaš, jer ćeš se osjećati snažno i zadovoljno. Tvoje tijelo najvrjednija je stvar koju imaš i tako se prema njemu treba odnositi. Koga briga za koji šlauf viška, ako tvoja energija šalje poruku – ja sam zadovoljna & you ain’t got shit on me.

Ako mogu ja, možeš i ti.

Danas nadodajem kao slojeve lazanje u svoju fitness rutinu elemente koje nikada nisam, zaista se dubinski brinem o sebi,osnažujem tijelo koje je iznijelo moje dvoje djece i fizički voli mojeg supruga.

Brinem se o koži, o kostima, zglobovima i ligamentima. Uzimam vitamine, pazim da dovoljno spavam, ne jedem masno i ne ločem alkohol svaki vikend. Koristim kao pravi ljenjivac mix svega ovoga gore navedenog u jednoj jedinoj kapsuli Almagea Motion Supporta odmah ujutro poslije zdjele zobenih s ananasom, jer tko će to sve odvojeno potrpati u sebe.

Kapsula je prava, ima sva slova koja se trebaju konzumirati uz sport – vitamin D3, C i K2, dakle priča kosti, mišići i hrskavica te poseban kolagen koji iskorištava potencijal tvog tijela da se samo očisti od oštećenih dijelova i popravi na potpuno prirodan, zdrav i dokazan način.

Upiši jogu, pilates, crossfit, odi u teretanu. Opremi se suplementima koji su dobri za tebe i sigurna sam da ćeš pronaći snagu koju nisi ni znala da imaš.

P.S. kad me ono pitate otkud mi energija za posao, vježbanje, muža, djecu, blog, dva You Tube kanala i jedan Instagram – skrolaj gore i opet sve pročitaj. Tu je, samo je trebaš osvijestiti.

 

MARGARITA Mama po zanimanju, boss lady po zvanju. Mama jedne tanzmanijske nemani koje se zove Cvita, i jednog malog slatkog dječaka po imenu Rudi. Veliki zaljubljenik u sport, koji se ne može kontorlirati u trgovinama sportske opreme i ima previše tajica sa histeričnim uzorcima.