kad znaš da si “gotova” s djecom?

Pitaju nas kako smo i planiramo li još djece? Pa evo, da se zna, dobro smo. Umorni, ali dobro. I ne, ne planiramo imati više djece. Zanimljivo mi je koliko sam utjehe nalazila u toj odluci kad god mi je bilo teško tijekom zadnje trudnoće ili prvih mjeseci s dvoje male djece. Ideja da to prolazim po zadnji put davala mi je snagu da lakše izguram svaki dan, pa i onaj najteži.

Ono što me najviše u svemu tome iznenadilo je činjenica da me sad više strah da nam se „ne zalomi“ nego kad mi je bilo 20 godina. Iako ni tad ne bi bilo idealno, ne bi mi bilo toliko nezamislivo zatrudnjeti kao sad. Ono je vrijeme prije djece, vrijeme kad ih jedva čekaš imati, upoznati i uživati u njima.

Sada ih imam dvoje, obožavam ih, ali jednostavno ne mogu zamisliti treće.

Odluka o tome koliko će netko imati djece je individualna i ovisi o puno faktora. Nama je naša kombinacija idealna. Imamo dvoje djece, na nas dva roditelja. Za nas to znači da ćemo u gotovo svim situacijama imati dovoljno vremena da njih oboje imaju našu pažnju kada im ona bude trebala, sada kroz igru, a kasnije kroz domaće zadaće i razne aktivnosti.

Znači da oni imaju i jedno drugo, da se igraju, svađaju… Znači da sve one aktivnosti, sva putovanja koja planiramo budu toliko više moguća jer, logično, manje djece znači i manje troškova i više kombinacija.
Znači i to da su oni dani imanja male bebe koja zahtjeva određeni mir i stabilnost iza nas i da je puno lakše planirati daljnje avanture.

Znači da ćemo uskoro moći opet prespavati cijelu noć, otići na wc iza zatvorenih vrata (baš svaki put!), zauvijek reći zbogom pelenama i pomaganju njima oko jednostavnih, svakodnevnih radnji poput oblačenja, hranjenja i sl.

Znači i da ćemo se više moći posvetiti sebi i svojim željama i ambicijama. Da nema više rizične trudnoće, mirovanja i prijevremenih poroda…

Baš sve gore navedeno mi ima savršenog smisla. Sve je baš kako treba biti. Imam sve što bih ikad poželjela i preda mnom je budućnost koja me veseli.

A onda nedavno, nisam dobila na vrijeme. Suprotno svim očekivanjima ideja nove trudnoće i bebe me nije šokirala. Da, ponovna trudnoća bi značila da se sve što znam i imam mijenja i to nije nešto što bi me oduševilo, a opet…nije se niti činila tako strašnom.

Je li to ta čarolija majčinstva koja prevlada kad i na najmanju mogućnost, i bez imalo želje i planiranja, novu trudnoću i buduću bebu ipak na trenutak i poželiš? Napravi da zaboraviš sve gore (odlične) razloge zašto ne želiš više djece i počneš razmišljati o novih 10 malih, savršenih nožnih prstića…

Na sreću, sve je to bilo na trenutak. I uzalud. I dalje smo na dvoje djece i ne planiramo više. I dalje ganjamo naše postojeće planove i ambicije, kao da ništa opet nije bilo. Iako, sada znam da što god da se dalje u životu desi, zalomi, bit će sve ok.

JELENA Mama dvoje mališana, Trube i Mede, žena najboljem mužu i vječno dijete prepuno želja i ideja. Još uvijek ne znam „što želim biti kad odrastem“, ali radim na tome. Obožavam DIY projekte, putovati, uređivati dom, čitati, maštati, a odnedavno i pisati blog o našim roditeljskim avanturama. Blog je još mali, kao i moja djeca, i veselim se što će oni zajedno rasti. Tek sam na početku i prepuna planova i jedva čekam vidjeti kamo će me život odvesti. Blog: Truba i Medo