kvalitetno vrijeme s djecom kroz razvojne igre: igre u zatvorenom

Nekada nam ipak vrijeme ili bolesti ne dopuštaju boravak i igru u prirodi, a ponekad jednostavno želimo određeni period provesti kod kuće s djecom. Obzirom na brzinu današnjega života, ostaje nam malo vremena za osmišljavanje i pripremanje određene igre. No, postoje izvrsne aktivnosti koje možete pripremiti unutar deset minuta i one čija priprema traje malo duže, ali opet dovoljno kratko da može ući u vaš tjedni raspored.

priprema do deset minuta

Na četiri odvojena papira nacrtajte različite forme poput ove i pozovite dijete da olovkama istih boja prati i ponovi vašu formu. Ako je dijete mlađe ili mu je vaša forma previše izazovna, napravite osnovne oblike – kvadrat, pravokutnik, trokut. Krenite otpočetka i pokušajte sa sve težim formama. Može se činiti kao vrlo laka aktivnost koja brzo završava, ali zapravo iziskuje jako puno koncentracije, razvija kognitivne sposobnosti i koordinaciju ruka-oko. Razvijajte igru dalje, pričajte o oblicima, njihovu nazivlju, osjetite što dijete voli i pustite da ono odluči o smjeru nastavka.

Slična i vrlo brzo spremna aktivnost s flomasterima. Na papiriće nacrtajte po nekoliko kombinacija boja flomastera i čepova. Dijete mora slijediti vaše forme, skidati čepove i stavljati zadane. Ovo će moći savladati i mlađa djeca, od dvije godine nadalje.

Za aktivnost koju dosta često ponavljamo, a koja je izvrsna na više razina  – za prepoznavanje boja, koordinaciju, organizaciju u prostoru (uz to je i prilagodljiva za razna godišta), trebat će vam samo manji post-it papirići (označivači) koje ćete na ovaj ili sličan način zalijepiti unutar tablice. Djetetu pružite praznu tablicu i objasnite da treba ponoviti forme baš kako je zadano.

Još jedna brzo pripremljena aktivnost s kvadratnim uredskim papirićima. Izaberite dvije kontrastne boje. Kvadrate odrežite na što preciznije trokute i slažite ih po ovome ili sličnome obrascu. Djetetu ponudite prazan kvadrat na koji će lijepiti izrezane trokute ili ih samo slagati. Mlađoj djeci pripremite jednostavne obrasce.

Puzle od papirnatih tanjura su svima jako zabavne, a još više poučne. Treba vam svega par minuta da izrežete nekoliko tanjura, promiješate i ponudite djetetu da nađe odgovarajuće parove. Zadatak je izvrstan za razvoj logičkoga promišljanja i koordinacije.

Za ovaj senzorni kemijski eksperiment koji je također primjeren raznim godištima, trebat ćete nekoliko minuta pripreme i ove sastojke: masnije mlijeko, malo deterdženta za odjeću, štapiće za uši i prehrambene boje (boje za kolače, kuhanje…). Boje reagiraju s masnoćom u mlijeku, a stvar se dodatno začini dodavanjem sapunice. Ostale slike, priču o eksperimentu i fantastične forme koje nastaju možete pogledati na mom blogu. Djeca su obično vrlo zadivljena i aktivnost potraje više od očekivanog.

Ostatak jestivih boja spremite jer postoji niz aktivnosti za koje ih možete iskoristiti (homemade plastelin, puhanje balončića u boji, šarena riža …)

Aktivnost koju smo ponavljale puno puta i koja uvijek traje duže nego bi se očekivalo, vezana je uz dentalnu higijenu. Uz razgovor o važnosti higijene i čuvanja zdravlja ili uz čitanje slikovnice vezane za tu temu, pripremite u nekoliko minuta aktivnost od stvari koje imate kod kuće. Na običan bijeli papir nacrtajte usta sa zubima. Umetnite taj papir u prozirnu košuljicu. Na košuljici crnim flomasterom ucrtajte „karijese“ na zubima. Djetetu ponudite staru četkicu za zube i/ili štapić za uši da „očisti“ zube. Uz pouku, dijete će vježbati i finu motoriku i pitat će vas da ponovite još nekoliko puta.

 

priprema do 10 minuta

Domaći plastelin možete uz pomoć djeteta napraviti od šalice mekog brašna, pola šalice soli, dvije velike žlice biljnoga ulja, dvije žličice limunske kiseline, vruće vode po potrebi (koliko smjesa traži, otprilike pola šalice) i prehrambenih boja. Pomiješate suhe sastojke i lagano dolijevate vodu. Na kraju ulijete ulje. Kada ste smjesu dobro izradili, dodajte nekoliko kapi prehrambene boje (ovisno koji intenzitet želite) te ponovo izradite. Na ovaj bazični recept možete dodati i kap različitih eteričnih ulja (u žuti plastelin – ulje limuna, u ljubičasti – ulje lavande, u zeleni – ulje eukaliptusa… ). Mi smo dodale i šljokice, one najsitnije. Dobra vijest je da kada dospiju u plastelin, šljokice ne ostaju na rukama i po kući. U neke dijelove možete staviti i cvjetove lavande ili rižu/proso pa koristiti kao senzornu, taktilnu vježbu za najmlađe. Plastelin možete čuvati u posudicama s poklopcem, trajat će jako dugo.

Izvrsna aktivnost koju možete pripremiti dan prije je šarena („rainbow“) riža. Trebat će vam kilogram najjeftinije riže sitnog zrna i prehrambene boje. Razdijelite rižu u vrećice za zaleđivanje ili u staklene posudice. U svaku vrećicu dodajte nekoliko kapi prehrambene boje, onoliko koliko treba da se svako zrno oboji. Protresite vrećicu i žlicom miješajte sve dok se boja sasvim ne rasporedi. Kada ste obojili skupine riže u različite boje, upalite pećnicu na najnižu temperaturu (30 stupnjeva). Svaku skupinu riže posebno rastresite na pleh i ubacite u pećnicu na oko sedam minuta. Kada je sve suho, pomiješajte skupine i dobit ćete veselu, šarenu rižu koja je osnova za mnoge aktivnosti. Spremite ju u staklenku i to činite nakon svake igre. Riža je izvrsna kao senzorna igra za najmlađe. Obzirom da u toj dobi još uvijek stvari upoznavaju preko usta, nemojte ih puštati same, a najbolje je odvlačiti im pažnju od toga i pokazivati što trebaju raditi. Možete svu rižu staviti u visoku kutiju za spremanje odjeće (primjerice u onu prozirnu Ikeinu) u koju će oni sjesti i igrati se šalicama, žličicama, prebacivati iz šalice u šalicu, lopaticama ubacivati i izbacivati zrna i slično. Starijoj djeci rižu možete staviti u pleh i pozvati ih na igru raznim dodatcima koje i inače vole. Ovakva igra razvijat će dječju maštu, ali i finu motoriku, taktilna, vizulna i auditivna osjetila i još mnogo toga.

Ako imate dijete koje teže izlazi na kraj s emocijama, a sigurna sam da imate jer to je u njihovu biološkome kodu, pokušajte naći rješenje uz dugu emocija. Pronađite pet kamenčića srednje veličine i neka ih dijete temperama oboji u svoje najdraže boje. Na njih zapišite emocije koje se najčešće javljaju. Na većem komadu kartona, u istim bojama nacrtajte dugu. Razgovarajte s djetetom o razini njegove sreće, tuge, ljutnje, a ono neka kamenom označi stupanj osjećaja. Označite i vi. Kažite djetetu zašto ste jako sretni, zašto ste danas malo tužni, kada ste ljuti i zbog čega. Kada se dijete rastuži ili naljuti, može samo ili s vama otići premjestiti kamenčiće na dugi umjesto da ide u neki oblik kazne. Pokušajte, vrijedi probati.

Strukturirana i pripremljena igra ovoga tipa omogućit će djetetu da bude kreativnije, da ima bolje komunikacijske vještine, napredniji vokabular, bolje pamćenje, brže će učiti, bit će emocionalno spremnije na vanjski svijet, bit će zdravije, shvatit će empatiju, naučit će o ključnim životnim situacijama i, najvažnije, ostvarit će posebnu vezu sa svojim roditeljem/ima. Fokusirana, posvećena igra na bilo koji način najveći je dar koji im možemo dati.

Sara ima 32 godine i živi sa svojom obitelji u Rijeci. Mama je četverogodišnje djevojčice. Magistra hrvatskoga jezika i književnosti te filozofije koja sada ne radi u struci. Njezina djevojčica ne ide u vrtić te provode takozvani „unschooling„ unutar kojega sama osmišljava kurikulum i plan za svakodnevnu igru u prirodi (natureschool) i obrazovanje koje je vođeno djetetovim željama, interesima i sposobnostima. Manji dio njihovih aktivnosti (razvojnoga i kreativnoga tipa) dijeli s pratiteljima na svojem Instagram profilu i novootvorenom blogu (https://moonhome.blog/) Voli pisati, čitati, putovati i biti povezana s prirodom. Hipersenzibilna s jedne strane, odlučna i stroga s druge. Ostavlja stvari za sutra. Ne voli kasniti. Obožava jesen i zimu. Jako su joj važna prava žena. Pogađa ju nepravda i nasilje, a veseli se malim stvarima poput probijanja sunca kroz krošnje stabala i prve jesenje kiše. Stvaralački je tip, pomalo sanjarski. Trenutno se, osim uobičajenih obaveza, bavi osmišljavanjem kreativnog, poslovnog projekta kojega planira realizirati u ovoj godini. Više aktivnosti za djecu, učenje u prirodi i crtice iz života možete pronaći na njenom Instagram profilu: @saragoles