alphabet cake u uskršnjoj verziji

Alphabet zeko za Uskrs

Tijesto za tortu Alphabet cake (torta slovo/broj) je lisnato, a krema je slastičarska. Torta nije izdašna, ovisno kako ju režete može biti za 5-8 osoba.

sastojci za tijesto:

Lisnato tijesto s 2 kore (jer se radi dva puta jedan broj). To je ono u kockastom pakiranju, ne ono duguljasto u obliku valjka.

postupak:

Lisnato odmrznuti na sobnoj temperaturi (oko 3-4 h).
Izrezati broj od papira (ne smije biti veći od pleha na kojem će se peći)
Lisnato tijesto razvaljati, na njega prisloniti broj od papira i izrezati broj s nožićem za mazanje.
Na pleh za pečenje staviti papir za pečenje, na njega staviti tijesto u obliku broja i izbosti ga vilicom na oko 10-15 mjesta (da se ne digne tijekom pečenja).
Staviti na njega papir za pečenje, a na papir još jedan pleh da pritišće tijesto kako se ne bi previše diglo.
Peći 13 minuta, maknuti pleh i papir za pečenje pa peći još 5-6 minuta, dok se ne dobije zlatna boja.
Ponoviti s drugim tijestom i ostaviti da se oba ohlade.
Za to vrijeme ili pak drugi dan napraviti kremu.

sastojci za (slastičarsku) kremu:

500 ml mlijeka
50 g gustina
120 g šećera
4 žumanjka
90 g maslaca

priprema kreme:

1.Mlijeko ugrijati do vrenja pa maknuti s vatre.
2.U drugoj posudi pjenjačom umutiti žumanjke sa šećerom i gustinom. U tu smjesu dodavati po 2 žlice vrućeg mlijeka i miješati. I tako jedno 10 žlica, da se jaja temperiraju, a ne skuhaju.
3.Nakon toga smjesu od jaja izliti u mlijeko i kuhati na laganoj vatri uz stalno miješanje, dok ne postane gusto poput pudinga.
4.Maknuti s vatre da se malo ohladi (15-20 min.) i umiješati maslac s pjenjačom. Ostaviti da se ohladi do kraja, u frižideru, te prekriti prozirnom folijom da se ne stvori korica na vrhu.

slaganje torte:

1.Za slaganje torte treba pripremiti ili neki čisti karton ili dovoljno veliki pladanj.
2.Staviti jednu koru, pa na nju sa vrećicom za ukrašavanje istiskivati kremu (par puta istisnuti negdje sa strane za probu). Istiskivati krugove jedan do drugoga.
3.Staviti drugu koru, pa nju ukrasiti kremom.
4.Po površini torte rasporediti razne jestive ukrase. Krema je dovoljno čvrsta da će izdržati i gornji kat i ukrašavanje, pa i fotkanje ako imate potrebe za tim.
5.Nakon ukrašavanja tortu staviti u frižider da se hladi do posluživanja. Može se napraviti i dan prije – sve će izdržati do sutra (osim m&m’s bombona – oni puštaju boju pa ih je bolje izbjegavati!)

savjet:

Za ukrašavanje pripremiti ukrase u 2-3 boje. To mogu biti npr. Raffaello kuglice, Ferrero roche kuglice, bomboni raznih proizvođača (male bijele kuglice imaju u Lidlu), zatim listići badema, puslice koje ćete ispeći, macaronsi, jestivo cvijeće…

Ako vas zanima još ideja za recepte, navratite na moj Instagram: @Mamika.tea ili facebook Mamika

Blog https://mamika.com.hr/

TEA Supermama djevojčice, velikih plavih očiju. Ovisnik je o “to-do” listama, a u multitaskingu je dostigla level pro. Životni joj je moto: carpe momentum, a drugi je opisuju kao “50 nijanse roze”. Udana za najboljeg prijatelja, koji ju strpljivo vozi po cijeloj Lijepoj našoj.