vrijeme je za gin tonic! i supermame imaju svoj

Vrijeme je za nove gin recepte koje je posebno za Supermame pripremio hrvatski barmen i ginfluencer Petar Knežević Žeruk @PK_GinTonic_Croatia.

Ako nemate barsku opremu možete koristiti:

-manju teglicu za zimnicu (170g) ili plastičnu posuda,

– šeflju, kaciolu, zaimaču za umake (1=15ml) ili trećinu one za juhu

– pjenjaču (za procjeđivanje)

 

mamin chill

Gin (Lidl Sommer Gin) 45ml

Marmelada od marelice 1 žličica

Tonic 100ml

Dehidrirana naranča ili peel (korica) od svježe naranče

 

Postupak:

U visoku (long drink) čašu dodajte gin i žličicu marmelade. Dobro promiješajte kako bi se marmelada rastopila, a zatim dodajte led i tonik.

Još jednom promiješajte drškom žlice/vilice između leda i ruba čaše te dodajte koricu naranče ili dehidriranu naranču kao dekoraciju.

 

mamasita martini

Gin (Hawks) 45ml

Svježi limunov sok 15ml

Šećerni sirup 15ml (ili dvije žličice običnog šećera dodajte direktno u teglicu)

Sirup od manga (jagoda, malina, što god vam od voća odgovara) 30ml

Bjelanjak (od 1 jaja), kažu da je salmonela samo u žutanjku

 

Postupak:

Sve sastojke stavite u teglicu te šejkajte bez leda kako bi se svi sastojci spojili i da se dobije lijepa pjenasta tekstura. Dodajte led u teglicu te ponovo prošejkajte.

Procijedite pjenjačom pazeći da ne upadnu komadu leda u čašu s ledom te dekorirajte s dehidriranom perzijskom ružicom, komadićem voća koji ste koristili za sirup ili svježi bosiljak..

 

tips&tricks:

Za sirup od manga potreban je 1 svježi mango, koji ogulite i narežete na sitne komadiće. Izblendajte s 200ml vode, te prokuhajte 7 do 10 minuta s 200g šećera.

Procijedite i nakon što se ohladi spreman je za fine koktele, a ako ga nećete odmah koristiti pospremite ga u frižider.

Za izradu šećernog sirupa treba vam 100 grama šećera (bijeli ili smeđi) i 1 dcl vode. Sve zajedno prokuhajte 10 minuta uz lagano miješanje kako bi se šećer ravnomjerno rastopio u vodi.

Pustite da se ohladi i za minimalno sat vremena šećerni sirup spreman je za upotrebu. Ako ga nećete odmah koristiti, kada se rashladi stavite ga u frižider.

 

ginito papito

Gin (Karbun) 60 ml

Šećerni sirup 15ml

Svježi limunov 15ml

Menta (10 listića)

 

Priprema: Sve sastojke stavite u šejker s ledom te dobro prošejkajte, potom pjenjačom držite led i procijedite u martini čašu.

 

supermame

Gin (Karbun) 45ml

Svježi limunov sok 15ml

Tonic 100ml

Višnjevac (ili Teranino)

Dehidrirani citrus ili peel (korica) svježeg citrusa

 

Postupak:

U čašu za bijelo vino ili visoku čašu stavite led do vrha, zatim dodajte sve sastojke osim višnjevca.  Dobro promiješajte drškom žlice/vilice između leda i ruba čaše da se svi sastojci spoje i rashlade te preko leda dodajte žličicu višnjevca.

Dekorirajte s koricom naranče, limete, limuna ili dehidriranom narančom, limetom.

 

Preporuka za Lidl GINtuiciju:

Svi ginovi u ponudi jednako su dobri, samo vaš budžet odlučuje.

Što se tiče mog izbora to bi definitivno bio Wild Burrow Irish Gin, ali napominjem da su i Lidlovi Pink i Sommer Gin dva nagrađivana gina koja su 2019. dobili srebrnu nagradu na World Spirits Awards natjecanju.

Ako ste kolekcionar ginova onda je Mombasa Club Gin za vas, a ako ste za jednostavan gin tonic i Schopp Gin je dobar omjer novca i kvalitete.