jednodnevni izleti po Istri (prikladni i za djecu)

Onda kad su dani lijepi i topli, vikend je, a vi biste se negdje malo maknuli i promijenili sredinu. Barem na par sati zaboraviti na svakodnevicu i opustili se koliko je to moguće. Od malena sam s roditeljima i sestrama obilazila Istru, pa sam jednostavno nastavila tradiciju kratkih izleta. Ovo su tri izleta kojima se uvijek rado vraćamo. Uvijek gledam da su ti izleti zanimljivi i prilagođeni i djeci, jer naš T. uvijek putuje s nama, zato su ovo kratki izleti idealni za obitelji s djecom.

savudrijski svjetionik

Nama najbliže i najdraže mjesto u našoj okolici. Mjesto na koje odlazimo bacati kamenčiće u more, a mi pijemo kavu iz termosice, mjesto koje je atrakcija i zimi i ljeti. Mi najčešće odlazimo u zimskim i proljetnim periodima, jer ljeti je veća gužva zbog turista iz kampa. Mjesto gdje se može šetati uz more, voziti bicikl ili romobil. Znate onu situaciju? Nedjelja popodne, vrijeme nakon ručka, vi ne znate gdje biste išli, ali biste se negdje maknuli, e to je za nas savudrijski svjetionik. Kao neka SOS lampica za brzinski izlet. Utrpavamo voće i grickalice u ruksak, vodu i kavu u termosice i odlazimo na naše najdraže mjesto. Mjesto gdje smo muž i ja odlazili još prije braka. A sad ću vam napisati i neke zanimljivosti o njemu.

Jeste li znali da je savudrijski svjetionik, koji je prošle godine proslavio 200. rođendan, zapravo svjetionik ljubavi. Legenda kaže kako je svjetionik sagrađen po nalogu austrijskog grofa Metternicha koji se zaljubio u prelijepu Salvorniku i tu želio saviti ljubavno gnijezdo, što se nije dogodilo jer je ljepotica prerano preminula. Ujedno on je naš najstariji svjetionik na Jadranu koji i danas radi.

Osim svjetionika, u blizini možete vidjeti savudrijske batane, odnosno ribarske barke obješene konopima na drvenim stupovima. Turistima su neobičan i romantičan prizor, no ribarima su prijeko potrebne kako bi svoje barke zaštitili od lošeg vremena.

slap butori

Krenete li iz Buja u pravcu Oprtlja, nakon sela Marušići na malenom raskršću dočekat će vas putokaz koji će vas odvesti ravno iznad tajanstvenog slapa i ponora Butori. Ovaj manje poznati krški fenomen u sjeverozapadnoj Istri skriven je od pogleda, ali njegova ljepota jednostavno nadahnjuje.

Slap visok 10 m izlazi iz Jugovog potoka, pada u jezerce, a potom nestaje u ponoru stvarajući bajkovit prizor i magičnu atmosferu.

Osim što ćete vidjeti predivan slap koji nemate priliku često vidjeti u našoj okolici, odmah iznad slapa nalazi se velika livada. Mi smo zadnji put postavili šator i imali mali piknik. Zatim su dečki odigrali i nogomet na livadi. Pored livade nalazi se napušteni mlin koji je isto zanimljiv za vidjeti. Stablo duda posađeno na prvom susretu 2011. nedaleko od slapa Butori postalo je simbol mjesta okupljanja ljubitelja poezije. Svakako idealna destinacija za piknik i druženje na otvorenom. Ponesite sa sobom knjigu koju možete ostaviti u kućici za knjige, koja služi za razmjenu i donaciju knjiga.

grožnjan

Grad umjetnika koji ne treba posebno predstavljanje, jer njegovo ime sve govori. Grožnjan je smješten iznad doline rijeke Mirne na brežuljku nadmorske visine od 228 metara. Bajkovito mjesto kojemu se uvijek vraćamo s prijateljima.  Na svakom kutu nalaze se brojni kulturno povijesni spomenici  koji su danas pozornica kulturno-zabavnog života. U Grožnjanu možete uživati u mnogobrojnim koncertima klasične glazbe, jazz festivalu, slikarskoj manifestaciji “Ex tempore”, brojnim izložbama u gradskoj galeriji kao i u dvadesetak privatnih galerija i studia. Popiti čašu vina s predivnim pogledom na more ili na predivno zelenilo koje ga okružuje. Jedino što trebate imati na umu kako kolica za djecu nikako nisu prikladna za popločene ulice, samo ćete se živcirati, što nikako nije poanta, kad ste došli u predivan gradić koji morate prošetati nekoliko puta kako biste uvidjeli svu njegovu ljepotu. Za djecu se tu nalazi i mali parkić u središtu grada i livada na kojoj se mogu istrčati i izigrati dok vi hvatate najbolje trenutke svojim mobitelom. Svakako posjetiti Grožnjan ako ste u blizini, nećete pogriješiti.

Nadam se da sam vam pomogla i inspirirala gdje za malo novaca možete otići na izlet, a pritom se dobro provesti i vidjeti sasvim drugačiju Istru. Proljetni dani i služe kako bi putovali i iskoristili sunčano i toplo vrijeme. Eto ideje gdje možete provesti sljedeći vikend na otvorenom.

Foto: Unsplash; privatna arhiva

SARA Mama dvojice dječaka. Živi u Istri (terra magica), na zapadnom dijelu polutoka. Nostalgična za svojim otokom Vrgadom, gdje je provela najdivnije ljetne praznike svake godine. Vječni pesimist, ali romantična u duši.