deset trudničkih zapovijedi

Kad je žena trudna, ljudski stavovi o tome što ona može ili ne može idu iz jedne krajnosti u drugu. Neki je tad smatraju bolesnom ženom koja ne može apsolutno ništa sama. Jednom dok sam čekala da prijeđem cestu stariji me gospodin pitao vrlo zabrinuto trebam li pomoć. Možda jer nije bilo semafora, a ja s trbuhom do zuba, u jednoj ruci vrećice s tržnice, a u drugoj ruka sina, pa je mislio da ja to neću moći. Ma tko će ga znati što je on mislio, ali u svakom slučaju ljubazno sam zahvalila na ponuđenoj pomoći i rekla mu da mogu sama. Druga „ljudska vrsta“ trudnu ženu smatra kao prijetnju njegovom opstanku pa se na nju deru ako preko cijelog reda ide ONA prva na šalter u banci, a ispred nosa im piše TRUDNICE I INVALIDI IMAJU PREDNOST! Trudnica nije invalid, ali malo razumijevanja svih ljudi u nekim situacijama ne bi škodilo. Jedni će reći: „Trudnica ne smije ovo!!“, drugi će reći: „Trudnica ne smije ono!!“. Ako je trudnoća uredna, ako nema komplikacija, možeš sve što hoćeš. Iako ne bi bilo loše kad bi se nekih „pravila“ pridržavala svaka trudnica. Nazvala sam ih DESET TRUDNIČKIH ZAPOVJEDI.

  1. Lažite o terminu Ako vam je termin 15. travnja, vi rodbini, prijateljima i poznanicima recite 30. travnja (znači uvijek plus petnaest dana). Zašto? Prođe li termin, a vi još niste rodili svi će pitati „Još nisi? Pa kad ćeš? Još ste dva u jedan?“. I vjerujte, ići će vam na živce. Poštedite svoje živce, lažite i izbjegnite takva pitanja!
  2. Vježbajte Prvu sam trudničku zapovijed naučila od fizioterapeutkinje Suzane Vaja na vježbama za trudnice u Pump ‘n’ Jumpu. Suzi vodi vježbe za trudnice više od petnaest godina pa to nisu samo vježbe, već i razgovori o trudnoći, a teme su raznolike, od mučnina do epiziotomije. Mene su njezine vježbe spasile jer me naučila prodisati svaki trud (toliko puta to ponovi na vježbama da „njezine“ trudnice na porodu automatski prodišu trud, ne grče se od boli) i žena zrači neopisivom pozitivom da i kad je kišni dan izađem iz dvorane okupana suncem i puna energije. Svaka bi trudnica, ako je trudnoća bez komplikacija, trebala vježbati, prilagođenim vježbama nećete nauditi bebici. Svakako idite na vježbe za trudnice jer najdivnije je što se poznanstva trudnica s vježbi pretvaraju u prava prijateljstva majki koje dijele iste brige i zadovoljstva.
  3. Idite na masaže Često sam čula da trudnica ne smije na masažu. Velika laž. Smije, zapravo poželjno je, naročito ako ima jake bolove u kralježnici (a koja ih trudnica nema kad se akumuliraju kilogramčići) ili išijas koji je čest u trudnoći. Ne trpjeti bol, direktno na masažu, ali ne kod bilo koga, već kod stručnog fizioterapeuta koji je već radio s trudnicama.
  4. Ponekad je dobro prihvatiti tuđu pomoć Ako ste trudni, niste invalidi, međutim ponekad je dobro prihvatiti tuđu pomoć. Zašto biste vi prali prozore kad to može muž ili svekrva. Vi odmarajte i punite baterije.
  5. Kad vam se plače, plačite Ako budem puno plakala u trudnoći, plakat će puno i beba kad se rodi je najveći mit koji sam čula o trudnoći. Da je to istina, djeca bi mi 24 sata dnevno samo plakala jer je meni suza potekla i zbog uvenulog cvijeta, i zbog prolivene čaše vode, ma zbog svake sitnice. Što nije još gore suzdržavati se i potiskivati osjećaje?! Zato ako vam se plače i kad se rastajete od starih cipela, ne sramite se, plačite, uvijek se možete opravdati podivljalim hormonima.
  6. Ne mora vam svatko dirati trbuh Ako sam na nešto ludila u obje trudnoće, to je onda milovanje mog trbuščića od strane drugih ljudi, nerijetko i stranaca. Zašto si netko, pogotovo netko nepoznat, uzima za pravo trljati trudnički trbuh kao Aladin lampu. Neće iz trbuha izaći dobri duh, ali bi mogao izaći neljubazni vražićak koji će vikati na sav glas ili u sebi NE DIRAJ MOJ TRBUH. Bolje, jednostavnije i provjereno učinkovitije vam je dodirnuti sugovornikov trbuh uz ljubazne riječi „I vi izgledate divno“. Svatko će odmah shvatiti poruku i maknuti ruke s vašeg trbuščića.
  7. Izbjegavajte negativne ljude Sigurna sam da poznate barem jednu osobu koja uvijek, ali baš uvijek, vidi sve crno i sposobna je svojim pesimizmom isisati tuđu energiju u sekundi kao što vampir isiše žrtvinu krv. Pokušajte takve osobe zaobilaziti u širokom luku. Okružite se pozitivnim ljudima i hranite se njihovom energijom jer u trudnoći sve osjećate puno intenzivnije.
  8. Educirajte se i informirajte o porodu Gotovo svi misle da je porod nešto što žena mora odraditi kako tako uz enormnu bol koju muškarac ne bi mogao izdržati. To nije točno (osim možda ovo za muškarce). Porodom žena postaje majka, donosi na svijet novo biće i to je čudesno i predivno. Žena mora biti spremna za tako velik i častan čin, nije dobro za nju ako se boji. Svakom novom informacijom hrani se vaša sigurnost, a slabi strah (što više znam manje se bojim, bar kod mene to vrijedi). Znatiželja je u ljudskoj prirodi, ali nemojte slušati usmenu predaju o strašnim porodima koja je nerijetko preuveličana. Radije odslušajte koju radionicu ili tečaj o porodu (svaki grad nešto nudi), pročitajte stručnu literaturu o prirodnim porodima. Meni su pomogle radionice (zapravo druženja) udruge Primalja i Obitelj. Pulske su primalje prošle godine osnovale savjetodavnu udrugu s ciljem educiranja trudnica i njihovih partnera o trudnoći, porodu, majčinstvu, dojenju i brizi bebe. Na radionicama se otvoreno razgovara o svemu i odgovor ćete dobiti na svako postavljeno pitanje. Osim što upoznate žene koje će biti uz vas na porodu, one svojim pričama i pozitivnim stavom prema prirodnom porodu ulijevaju budućim majkama sigurnost i mirnoću.
  9. Uživajte u pažnji Gotovo svi će vas tetošiti i stalno pitati kako ste i kako se osjećate. Bit ćete u centru pažnje i uživajte u tome jer kad rodite taj se centar seli na bebu. Tad će svi pitati kako je beba, spava li, piški li i kaki li. Rijetko tko će se sjetiti pitati kako ste vi, spavate li, stignete li piškiti i kakiti. Često ćete zbog toga plakati, a tko ne bi uz sve promjene i hormone, ali ne brinite, ponašate se sasvim normalno i nemate postporođajnu depresiju.

 

I zadnja, deseta, zapovijed, ali ne manje bitna glasi: SMISLITE SVOJA PRAVILA KOJIH SE VAŠI BLIŽNJI MORAJU PRIDRŽAVATI DOK STE TRUDNI JER IPAK TRUDNI STE SAMO DEVET MJESECI I IMATE PRAVO NA TAKAV LUKSUZ!

 

KATARINA Majka izrazito brbljavog trogodišnjaka kojem je nedavno došlo pojačanje – sekica. Prije majčinstva s dječjim osmjehom, ljutnjom, entuzijazmom i problemom susrela sam se kao učiteljica. Lako je bilo odluke donositi kao učiteljica, ali kao roditelj često sam se oko svega dvoumila, a prije odluke dobro sam se informirala da bih na kraju probala jedno i drugo, a često i treće, pa izabrala ono što je našoj maloj obitelji nabolje i najprihvatljivije. Tako sam skoro pa magistrirala na jednokratnim i platnenim pelenama, dojenju, ergonomskim nosiljkama, povezujućem roditeljstvu, Baby Led Weaningu, Ecanju (Elimination Communication), tantrumima i još mnogo čemu. Neustrašiva sam kad je riječ o isprobavanju novih stvari zato sam u ovoj trudnoći prošla nekoliko radionica o prirodnim porodima, a isprobala sam i akupunkturu pripreme za porod. 
Često griješim, ali trudim se iz pogreške izvući ono najbolje jer ja sam supermama sa sto i jednom manom (ne pretjerujem) koja uživa u roditeljskoj brizi. Svoja razmišljanja i dvojbe nesebično ću dijeliti s vama.

Facebook: Instant Mama

Instagram: @instantmama30