kako se vratiti na posao nakon (po)rodiljnog?

pexels.com

Sve mi znamo koliko je povratak na posao nakon porodiljnog jedan od najvećih izazova s kojim se jedna mama susreće. Dolaze neke nove brige, strahovi i pitanja na koja još nemamo odgovor. To je vrijeme prilagodbe – za dijete, za našu obitelj, a posebno za mamu. S jedne strane pripremamo se na jednu sasvim novu rutinu i organizaciju dana, i ono još teže emocionalno se spremamo na prvo pravo odvajanje od djeteta.

U ovom periodu, javlja se i vrlo poznata grižnja savjesti, neprijatelj svake mame. Kao lopov pritaji se onda kad ostavimo dijete u vrtiću ili na čuvanju kod bake i djeda, kad se duže zadržimo na poslu, kada se osjećamo preumorno za sve one zajedničke aktivnosti, za koje smo do tada imale vremena ili kada jednostavno jedva čekamo ponedjeljak jer se veselimo novom projektu na poslu.

Pitamo se tko će biti tu kada beba zaplače, kada joj je potrebna mamina utjeha ili jednostavno mamin zagrljaj? Bojimo se da će ona posebna veza koju smo gradile odjednom oslabjeti, da ćemo propustiti posebne trenutke, bojimo se da će našu ulogu netko zamijeniti.

Onda pogledamo to naše malo čudo i zapitamo se kada je prije naša beba otpuhala prvu svjećicu s rođendanske torte? Jer, čini se kao da je jučer tek po prvi put izgovorila „mama“.

Pomislimo na čitav put koji smo prošle i iako smo iste, zapravo više nismo. Sada smo mame i gledamo svijet drugim očima.

Koliko bi nam bilo lakše da nam je netko rekao: „Mama, ne brini! Polako, sve će stvari sjesti na svoje mjesto. Svakim danom odvajanje će biti malo lakše, tvoje dijete će ostvariti nova iskustva, vidjet ćeš koliko ste oboje snažni i nakon radnog dana čekat će te najljepši osmijeh na svijetu – onaj posebni, pun ljubavi, samo za tebe. Jer mama je samo jedna i nezamjenjiva. Mama, možeš ti to!“

A koliko bi tek bilo lakše da dobijemo priliku postupno se vratiti na posao? Zato mame i tate koji se vraćaju na posao s porodiljnog i rodiljnog dopusta, u A1 Hrvatska imaju Flexi baby program koji omogućava da tri mjeseca nakon povratka na posao rade 6 sati, za punu plaću. Dovoljno da se mame i tate stignu priviknuti na taj, novi život.

A za one početke, kada tek dođemo kući s tim malim bićem, kada smo odvojene od svijeta i informacija koje su nekada činile naš život, ali zauvijek prikovane uz to malo mirišljavo čudo, kako bi nam ti prvi dani prošli što jednostavnije, A1 daruje neograničeni internet i do 500 kn popusta na mobitel, svim novim mamama. A sve mi mame znamo koliko neograničeni Internet znači, pogotovo kada imamo 1001 pitanje vezano za našu bebu, kada su naše bake, djedovi i prijatelji nestrpljivi da vide novog člana, pa nam video pozivi olakšavaju taj period.

Ova, hvale vrijedna promocija vrijedi za mame koje su rodile, posvojile ili udomile u 2020. godini, a produljuju ili potpisuju novi ugovor na 24 mj.