ljubav prema sebi – sebičnost ili nužna potreba?

unsplash.com

Znate ljudi što ja mislim, kao netko tko tek sada s 34 godine uči kako voljeti sebe?! Ja mislim da ljubav prema sebi, ili kako ja volim reći “sebeljublje”, treba biti jedan od predmeta u osnovnoj i srednjoj školi, osim ako niste jedan od onih sretnika kojeg su roditelji to učili od malena. Zašto to mislim? E, pa zato jer ako ne voliš sebe, ne poštuješ se i nisi sebi na prvom mjestu, nema te nigdje, pojest će te sustav.

Ja dakle, kao što rekoh, tek sada s 34 godine učim kako sebe staviti na prvo mjesto. Rečenica koja me je prosvijetlila bila je: „U avionu prvo masku stavite sebi, da bi mogli pomoći drugima.“ A ja sam ta koja će, gušeći se i dalje prvo pomagati dijete, muža, roditelja itd. I onda ću na kraju biti ljuta, ako preživim, što nitko od istih nije mario za moje potrebe. E, pa stara moja, ne ide ti to tako u životu.

Shvatila sam to posebno sad kada imam dijete, kada sam ja ta koja se prva ustaje, zadnja ide leći, zadnja jede, zadnja se tušira i koja će dogovorenu kavu ili frizera, odgoditi taj čas jer se nešto ispriječilo mužu ili malome.

Shvatila sam to kada sam počela pucati na sitnice, do te mjere da sebe ne prepoznajem, da sam počela piti tablete i čajeve za smirenje  – za sitnice. Stala sam i pitala se, čekaj malo, zašto sada pucaš? Koji je tvoj, popularno rečeno, “trigger” sada za to? Trigger iliti okidač je upravo to, što sam sve svoje potrebe kao žene, pa ako hoćete i osobe, stavila na zadnje mjesto i naprosto, mozak je otišao u “safe mode” da me zaštiti od iznemoglosti i pucanja po šavovima.

Nije da se ja tu sada želim žaliti, plakati ili tražiti neku milost. Pišem ovo samo zato jer znam da mnogi ljudi, a pogotovo zaposlene mame, prolaze kroz isto. Zato što misle da je reći NE sramota, da je voljeti sebe i stavljati svoje potrebe na prvo mjesto, sramota. Misle da će zbog toga biti manje dobre majke, supruge, kolegice. Odustaju od svojih snova i stvari koje ih ispunjavaju samo zato jer se to ne uklapa u dnevni raspored drugih. Prožive na kraju krajeva život, živeći za druge i za tuđe potrebe.

Ne, to nije život kakav trebate voditi, niti kakav zaslužujete. I ne mislim ja sada da zanemarite djecu, supruga ili posao, ali brate mili, barem pola sata u danu nađite za sebe, radite ono što vas veseli i što vas ispunjava. Vidjet ćete da ćete samim time biti i bolja mama, supruga, kolegica.

Dugo vremena sam mislila da je „happy wife, happy family“ floskula, ali ne, nije. To je jedna savršeno pametna i smislena izjava koju je netko pametan (ne znam tko) smislio s razlogom i ako sam ovim tekstom ijednoj osobi pomogla da se trgne i da se voli, onda sam napravila veliku stvar.

Volite sebe prvo, da bi mogli voljeti druge još bolje i još više.

Maja Leskovar
MAJA Magistra ekonomije koja je živjela dugi niz godina u Splitu, udala se i zadnje 4 godine živi u Križevcima. Obožava putovanja zato je i vlasnica putničke agencije. Teški hedonist, obožava fino papati, obožava sve moguće i nemoguće wellness tretmane. Voli jako čitati i učiti strane jezike od kojih aktivno priča engleski i njemački, te pasivno talijanski i španjolski. Zaljubljenica u komedije i smijeh. Klasa pesimist koja već par godina radi na svojoj duhovnoj dimenziji i tranziciji prema optimizmu i uživanju u sadašnjem trenutku.