kako se pripremiti za trudnoću i sve ono što dolazi poslije

Petra Čutuk buduća je mama (po prvi put), više od 10 godina učiteljica meditacija i tehnika disanja, life coach, NLP master, poduzetnica i ambasadorica brenda Philips Avent. Od svoje 16. godine započela je s radom na sebi kroz tehnike meditacije i disanja koje su joj pomogle da se riješi tadašnjih zdravstvenih problema, anksioznosti i destruktivnog razmišljanja i postane jedna potpuno drugačija osoba koja na život gleda kao na priliku za uživanje, razvoj i ostvarenje onog što želimo. Svoje znanje preko 10 godina dijeli sa svojim klijentima kroz online radionice i radionice “uživo”, videa, blogove te individualne coaching sesije. Nakon što je i sama iskusila tako veliku transformaciju u životu, Petra je odlučila da će to biti njen životni “poziv” – pomagati i inspirirati ljude da žive kvalitetno i ostvaruju svoje snove, jer sve je moguće.

o trudnoći

Kada su Petra i njezin partner odlučili da je vrijeme da postanu roditelji, nisu niti mogli zamisliti da će na to čekati više od 10 mjeseci. “Zahvalna sam što je put do moje trudnoće upravo tako izgledao jer koliko god je bilo izazovno više od 10 mjeseci čekati, osjećati blago razočaranje svaki puta kada test pokaže minus, toliko sam toga naučila o sebi, promijenila i napredovala. Naučila sam da se sve događa u pravi trenutak, iako mi ponekad mislimo da je pravi trenutak neki drugi. Kada sam ostala trudna shvatila sam da je upravo to najbolji mogući trenutak i bila sam jako zahvalna. Cijelo vrijeme sam znala da je zdravstveno s nama sve u redu, već jednostavno postoji neki drugi psiho-emotivni razlozi zbog kojih još uvijek nije bilo vrijeme.” Meditacija i coaching alati koje koristi u radu s klijentima pomogli su Petri da otpusti neka svoja uvjerenja, posloži sebe “iznutra” i stvori prostora ulozi majke da se izrazi. Nakon što je to sve napravila, vrlo brzo ostala je trudna.

“Opustite se i vjerujte da će se trudnoća dogoditi u najbolji mogući trenutak, iako vam se sada možda čini da tomu nije tako. Pokazalo se kako je stres jedna od najvećih prepreka u ostvarivanju trudnoće i kada s takvom energijom pristupamo, nećemo imati željeni rezultat. Mišljenja sam kako svaka duša bira svoje roditelje i iz tog razloga trebamo pripremiti ne samo svoje fizičko tijelo, već i um i emocije kako bi ta duša odabrala upravo nas da joj budemo majke.”

Kada je test napokon pokazao onaj dugo očekivani plusić, za Petru je cijeli svijet stao, a osjećaj koji je tada imala je nešto što će pamtiti čitav život.

o odnosu s partnerom

Trudnoća je Petru i njezinog partnera Karla dodatno povezala, iako su zajedno preko 13 godina i gotovo 24/7 vremena provode zajedno. “Ovaj period trudnoće je naš odnos stavio na neku novu razinu, teško mi je riječima vam to opisati, a osjećam svakako da smo povezaniji. Iako ljudi, zbog toga što smo Karlo i ja stalno zajedno, imaju osjećaj kako smo mi potpuno isti, zapravo smo u mnogo toga potpuno različiti. Mi smo kao yin i yang i nekako nas tako vidim i kao roditelje. Svatko će svojim znanjem, energijom i vještinama doprinijeti razvoju našeg djeteta. Želim nam da budemo roditelji koji će svom djetetu pružiti ljubav i nježnost, motivirati ga da slijedi svoje snove, razvija svoju individualnost i uvijek vjeruje u sebe.”

o strahovima u majčinstvu

“Iskreno ne mogu reći da imam nekih strahova oko majčinstva, znam da nisam nikada sama i da uvijek postoji netko tko će mi svojim savjetom pomoći ako se zateknem nespremna u nekim situacijama (a vjerujem da će takvih biti). Mislim da te nikakva edukacija ili čitanje ne može u potpunosti pripremiti za majčinstvo u smislu: “Sve sam pročitala, sada sve znam”, već da je svako dijete individualno i da je svaki dan neko novo iskustvo, prilika za rastom i učenjem i da će sve biti onako kako treba biti.”

o pripremama za bebu

“Kada sam ostala trudna, ne znam je li zbog hormona ili zbog aktiviranja uloge majke, postala sam nekako odgovornija i počela sam više planirati stvari. Neka nova Petra se javila koja mi daje još veći osjećaj smirenosti i sigurnosti. Tako sam od početka trudnoće počela s pripremama, čitanjem, istraživanjem tema koje će mi kao novoj majci biti potrebne. Velik dio informacija prikupljam od iskusnih mama putem svojih društvenih mreža. Jako sam se ugodno iznenadila koliko su mame spremne jedna drugoj pomoći savjetima i svojim iskustvima. Razgovaram s prijateljicama koje su se ostvarile u ulozi majke, čitam na internetu, gledam You Tube videa… S raznih strana dolaze razne informacije koje mogu ponekad biti malo zbunjujuće, a moje razmišljanje je da trebamo slijediti svoju intuiciju i djelovati u skladu s time. Vjerujem kada se beba rodi da će tek onda krenuti prava škola i da ću u hodu puno toga učiti. Karlo me zeza da ću biti mama koja najviše traži na YouTube-u “How to…” jer sam osoba koja traži videa kako narezati mango.”

o dojenju

“Smatram da je dojenje jako važno ne samo kao hrana za bebu već i za stvaranje povezanosti između mame i bebe. Uz to, dojenje jako pomaže u održavanju zdravlja ne samo kod bebe već i majke. Beba kroz majčino mlijeko dobiva sve potrebne hranjive sastojke, obrambene tvari koje štite bebu od upala i bolesti, te majčine hormone koji utječu na samo raspoloženje bebe. Mislim da kroz dojenje dijete dobiva ljubav i nježnost, i taj neki osjećaj sigurnosti koji joj je prijeko potreban. S nekih strana sam čula priče kako je dojenje teško, bolno i slično, no pokušavam smanjiti slušanje takvih priča i veseli me stvoriti svoje osobno iskustvo s dojenjem.”

Philips Avent,  brend koji prati mamu i bebu od samih početaka, osmislio je električnu izdajalicu nove generacije, s tehnologijom Natural Motion koja oponaša bebino sisanje. Štoviše, izdajalica se istovremeno prilagođava i veličini i obliku majčine bradavice, omogućujući tako ugodan i brži protok mlijeka. Električna izdajalica Philips Avent ima meki silikonski štitnik univerzalne veličine koji se nježno priljubljuje i prilagođava majčinim bradavicama koje mijenjaju veličinu i oblik tijekom dojenja. Električna izdajalica Philips Avent posebno je dizajnirana za tiho i diskretno iskustvo izdajanja tako da se majke mogu osjećati sigurno gdje god je koristile. Uz tihi motor, kompaktan i lagan dizajn te punjivu bateriju, električna izdajalica Philips Avent lako je prenosiva pa se majke mogu izdojiti bilo gdje, a intuitivna memorijska funkcija i automatski prijelaz sa stimulacije na izdajanje omogućuju korištenje bez poteškoća.

o pripremama za dojenje

“Posebno me razveselilo moje zadnje istraživanje o povezanosti tehnika opuštanja i dojenja i spoznaja koliko opuštenost pomaže samom dojenju. Tako da moja svakodnevna praksa tehnika meditacije i disanja su jedna odlična priprema za samo dojenje i vjerujem da će mi mnogo pomoći. Uz to redovito mažem i masiram grudi uljem badema ili smilja.”

o strahu od poroda

“Postoji jedna mala doza nekog osjećaja koji ne bih nazvala strahom, već jednom vrstom uzbuđenja jer porod je iskustvo koje si trenutno ne mogu zamisliti kako će točno izgledati. Kroz meditacije radim vizualizacije svog poroda što mi daje veliku dozu opuštenosti, pričam s bebicom da će porod biti jedno predivno iskustvo, upravo počinjem raditi sa svojom doulom koja će me dodatno pripremiti za porod i biti sa mnom za vrijeme istoga. I nekako jedva čekam taj trenutak da prvi puta ugledam svoju bebu.”

o torbi za rodilište i neophodnim stvarima za bebu

“Popis za torbu za rodilište nisam još dovršila, dosta sam čitala što se treba naći u njoj, sada moram usporediti par popisa s raznih izvora i napraviti na temelju toga neki svoj popis. Jedna od zanimljivosti koju sam saznala je da je dobro nabaviti tetra pelenu ili dekicu u nekoj zagasitoj narančasto-crvenoj boji jer se pokazalo kako ta boja djeluje umirujuće na bebu kako je takve boje njena okolina dok raste u trbuhu i tako se osjeća sigurnije u prvim satima na ovom svijetu.

Što se tiče pripreme i kupovine stvari za dolazak bebe, tu sam napravila jedno pravo istraživanje, jer me kao i svaku novu majku, ulovila “shopping groznica” i imala sam ideju za kupnju stvari koje sam saznala da mi neće trebati. Natipkala sam cijeli popis stvari koje su potrebne i koji možete ovdje pogledati.

o WOW MAMA projektu

“WOW mama je projekt koji smo osmislili kada sam ostala trudna jer sam htjela na jednom mjestu pisati o temama koje su mi trenutno aktualne u životu, neke svoje savjete, iskustva o trudnoći i kasnije o majčinstvu. Kako se moja autorska radionica zove WOW žena i kroz nju pomažem ženama osvijestiti koliko su snažne jer naša ženska energija je najsnažnija energija u cijelom Univerzumu, tako sam napravila WOW MAMA projekt jer smatram da je svaka mama WOW i da može mnogo više nego što ponekad misli za sebe. Kada sam ga pokrenula iznenadilo me koliko mi se mama, djevojaka koje tek planiraju trudnoću počelo javljati s pitanjima i svojim iskustvima, tako da me veseli razvijati dalje ovaj projekt i stvarati jedno mjesto gdje će se žene moći inspirirati, educirati i osjetiti neku dozu pozitivne energije.”

Philips Avent i Supermame poklanjaju vam listu za dojenje koja će vam olakšati pripreme za prve dane majčinstva.

Pdf file možete preuzeti na ovom linku – lista za dojenje.