život s trogodišnjakom

Napokon je ona “terrible two” faza iza nas, iako i trogodišnjaci imaju svoje mušice, vjerujte mi sve je ipak puno lakše. Ne mogu reći da su tantrumi prošlost, ali zaista vrlo su se prorijedili i imaju kratak rok trajanja. Više nemam strah čekati u redu na blagajni iako se redovito raspravljamo zašto ne može dobiti kinder jaje ili smarties-e. Postala sam ekspert u preusmjeravanju dječje pažnje na nešto drugo, iako mu ponekad popustim, osobito ako mi je neki loš dan i već vidim da ću izgubiti bitku u startu.

Nitko nije tako dobar u pregovorima kao jedan trogodišnjak koji želi kinder jaje istog trena, sad, sad, sad.

Kažu da trogodišnjaci poprime tipično ponašanje jednog tinejdžera. Točno. S tri godine već odlično pričaju pa vam tako i odlično odgovaraju. “Neću”, “Makni se”, “To je bljak”, “Idi tamo”. Pitaš se gdje je nestala ona moja slatka mala bebica koja se nije htjela maknuti od svoje mame.

Pitaš se možda jednu minutu. Tvoja bebica se vrlo često opet pojavi sa zahtjevom: “Mamice, nosi me”.

Najslađi su kad vas pokušavaju uvjeriti u nešto ili ispričati neku anegdotu, ali ako ih pitate kako je bilo u vrtiću i što su radili zaboravite da ćete dobiti odgovor.

Upijaju svaku vašu riječ, čak i kad mislite da vas ne slušaju tako da budite spremni ako vas odjednom iznenade poprilično raznovrsnim vokabularom, kao što je npr. “Daj mi tu vodu jeb…”.

Pripremite se i na iznenadne izljeve ljubavi: “Tata, ja tebe lolim.”, “Martina, ljubavi dođi.”.

Imate dvogodišnjaka koji se ne želi igrati sam? Izdržite još malo, jer s tri godine kreće. Polako, ali događa se češće. Samo je bitno da ih ignorirate i ne pitate ništa ukoliko ne želite da se sjete kako vas nisu uključili u igru.

Ono što morate znati o svojim trogodišnjacima je to da im možete pokvariti dan u sekundi. Budite pažljivi kako im režete hranu (istina je da ćete ju uvijek krivo izrezati koliko god se trudili), koju boju šalice im dajete, kad radite tjesteninu alla bolognese pazite da se ne vide komadići mesa, ako želi majicu sa Spidermanom, a ona je u prljavom vešu – sretno! Alergični su na rečenicu. “Moramo ići doma.” i “Idemo na spavanje.”

I tu dolazimo do glavnog problema. Spavanje. “Mama ja sam gladan.”, “Mama meni se piški.”, “Mama meni se kaka.”. Naša rutina uspavljivanja počinje barem sat i pol vremena prije s obzirom na sve njegove zahtjeve kad izgovorim rečenicu “Idemo u krevet.” Ali zato ujutro spava kao tinejdžer.

Osim što su i dalje izbirljivi u hrani, izbirljivi su i u oblačenju. Ovu subotu pregovarali smo 20 minuta o tome zašto mora obući košulju kao tata. Kad je nogometni dres u pitanju oblači se sam.

Negdje sam pročitala da trogodišnjaci žele sve puta tri. Točno. Pristaneš na jedan bombon dobiješ odmah odgovor “Ima još?” “Hoću tli.”.

Slatki su na riječima i znaju da su slatki. Kad se god naljutim dobijem pseći pogled popraćen izjavom “Ja sam sladak.”

Trogodišnjaci. Trvdoglavi su, uporni i samo svoji, ali zaista…najslađi su!