kako napraviti svoj raspored čišćenja doma?

unsplash.com

Oni koji duže čitaju moj blog i prate me na Instagramu, znaju da volim svakakve liste i rasporede. Jedan od takvih rasporeda je i onaj za čišćenje. Prvi sam napravila prije nekoliko godina, još dok sam živjela sa suprugom u malom stanu (nemojte me uzeti za riječ, možda se varam, ali čini mi se da je neki raspored postojao još i dok sam bila studentica, hahahah). Tad sam ga isprintanog čuvala u planeru i bio mi je baš dobar podsjetnik za sve što moram očistiti. Kao što sam napisala, od izrade mog prvog rasporeda čišćenja prošlo je nekoliko godina, a u međuvremenu smo se preselili u kuću i povećali obitelj za dva člana. Osim broja, promijenile su nam se i potrebe i stil života. Raspored s početka priče mi više nije odgovarao, no budući da sam skužila kako ga napraviti i na što paziti, njegova mi je izrada ovaj put bila jednostavnija.

Dakle, ovim vam postom ne bih htjela “soliti pamet” i govoriti koliko puta biste što trebali očistiti, nego vam pomoći u izradi svojeg vlastitog rasporeda koji će odgovarati vašem stilu života i kojeg ćete se pridržavati.

Izrada zbilja nije komplicirana – trebat će vam olovka i dva prazna papira.

Popišite sve poslove vezane za čišćenje kojih se možete sjetiti.

Na listu papira napišite sve aktivnosti vezane za čišćenje, tj. sve ono što u kući/stanu trebate očistiti. Ne morate pisati nekim posebnim redom, nego kako vam aktivnosti padaju na pamet, npr. oprati suđe, pomesti pod u kuhinji, obrisati prašinu, očistiti frižider, usisati tepihe, oprati prozore, oprati zavjese, očistiti pećnicu itd. (napišite ih jednu ispod druge).

Svakoj aktivnosti dodajte vrijeme i/ili rok.

Kraj svake aktivnosti sada dodajte vrijeme, npr. oprati suđe – dnevno, pomesti pod u kuhinji – dnevno, obrisati prašinu – tjedno, očistiti frižider – dvaput mjesečno, oprati prozore – tri ili četiri puta godišnje itd. Važno je da kraj svake aktivnosti iskreno napišite na kojoj bazi ćete je raditi, ovisno o vašim potrebama, stilu života, vremenu i sl.

Prije nego što krenete s ovim korakom, imajte na umu da postoje (najmanje) dvije vrste čišćenja – “svakodnevno” i dubinsko, temeljito. Svakodnevno ne znači nužno da se odvija svakog dana, nego je manje temeljito od dubinskog. Ako za primjer uzmemo čišćenje frižidera i zamrzivača, onda bi se ono “svakodnevno” odnosilo na brisanje polica i vrata, a ono dubinsko na odmrzavanje i detaljno čišćenje svakog zakutka. Zašto je važno pojasniti ovu razliku? Zato jer nećete svaki dan odmrzavati zamrzivač, ali ćete npr. obrisati fleke s vanjske strane vrata frižidera.

Kako odlučiti koliko nešto treba čistiti? Iako postoje neke generalne smjernice (npr. posteljina bi se trebala promijeniti najmanje jednom u dva tjedna), ovo dosta ovisi o vašem životnom stilu, koliko vas živi u kući/stanu, imate li djecu puzače, 3 psa i papigu ili živite sami. Jedan jako zanimljiv i koristan savjet pročitala sam na blogu “Organiziran dom” gdje Mari spominje da bi bilo najbolje pratiti koliko dugo nečemu treba da se zaprlja i onda to “preduhitriti”, tj. očistiti kad je još praktički čisto. Ja taj savjet više-manje primjenjujem na ovo “svakodnevno” (da sad ne kažem površno) čišćenje, npr. ogledalo nad umivaonikom u kupaonici mi se zaprlja za dan-dva pa ga onda u skladu i s tim i čistim (treći bi dan izgledalo katastrofa pa to pokušavam izbjeći).

Naravno da je ovo samo orijentir i da ne možete baš sve tako čistiti, niti trebate. Npr. mi živimo na selu i ovdje su svakakve bube i pauci normalna stvar. Dok očistim paučinu u jednoj prostoriji, u drugoj je pauk već ispleo vilu. Smeta li mi ta paučina? Malo smeta. Znači li to da mahnito svaki dan čistim paučinu po cijeloj kući? Ne. Da se razumijemo, i ja volim kad mi je cijela kuća “uglancana” (doduše, ja sam više tip koji voli da su stvari raščišćene i na svojem mjestu, a prašina i paučina u tamo nekom kutku su mi manje bitni), ali realno, to je nikad. Uvijek je negdje nešto prljavo i s tim sam ok.

Prepišite aktivnosti na novi papir raspoređene prema vremenu.

Vrijeme rasporedite u tablice i u svaku upišite pripadajuće aktivnosti, npr. dnevno – oprati suđe, pomesti pod u kuhinji, prebrisati radne površine, pospremiti krevet itd.

Da vam još više pojednostavim ovaj proces izrade rasporeda i motiviram vas, dolje je primjer mojeg rasporeda (kliknite na objavu i listajte lijevo za sve kategorije).

Možda će vam malo zbunjujuća biti kategorija “Tjedno” – meni su tjedne aktivnosti čišćenja raspoređene prema prostorijama, npr. ponedjeljkom čistim jedan ured, utorkom drugi, srijedom spavaću sobu itd. Na Instagramu sam u nekoliko objava razradila i sve zadatke koji se tiču detaljnog čišćenja dnevne, spavaće i dječje sobe, a uskoro ću to napraviti i za kupaonicu, kuhinju, špajzu i ostale prostorije u domu. Ako vama bolje odgovara čišćenje prema aktivnostima, a ne po pojedinoj prostoriji, npr. usisavanje u cijeloj kući/stanu ponedjeljkom, brisanje prašine utorkom i sl. pogledajte primjer Ivaninog rasporeda.

I to je to! Papir na kojem napišete/isprintate svoj raspored možete pospremiti u planer, zalijepiti ga s unutarnje strane kuhinjskih elemenata ili čak staviti u okvir za fotografije pa markerom čekirati svaku obavljenu aktivnost.

 

Čistite li i vi planski ili “kako vam dođe”? Što mislite o ovakvom rasporedu? Pomagalo ili “smetnja”?

Do idućeg puta,

vaša Petra P.

 

P.S. Možda ste primijetili da sam u raspored čišćenja uključila i digitalno raščišćavanje. Iako ovo zapravo nije čišćenje, nego raščišćavanje, i ne odnosi se na fizički prostor i stvari nego na onaj virtualni, odlučila sam i to uvesti u svoju rutinu. Trenutno mi laptop i mobitel izgledaju kao da je u njima eksplodirala bomba pa kad završim sa svojim trotjednim izazovom digitalnog raščišćavanja (u koji ćete se uskoro moći priključiti na mom Instagram profilu), krenut ću s održavanjem jednom tjedno. Ovaj se put nadam da će tako raščišćeno i ostati!

PETRA Supermama i zaljubljenica u organiziranje, planere, TO DO liste, lejbel mejkere, uredski pribor, čišćenje i raščišćavanje, minimalizam, jednostavne dekoracije i uređenje prostora s malim budžetom. Odgovorna, tiha, uvijek spremna pomoći, nespretna, pedantna.