10+ trikova za nove mame

unsplash.com

Kad ste mama (i to „novopečena“) onda vam svaki trik koji štedi vrijeme, novac i/ili živce dobro dođe, zar ne? Danas bih zato s vama željela podijeliti desetak upravo takvih trikova. Ja sam ih pronašla na netu i od tada ih redovito primjenjujem (ili sam ih koristila kad je Sofia bila beba). Možda ste za neke od njih već čule ili o njima čitale, a možda niste pa će vam njihova primjena olakšati svakodnevicu.

Krenimo onda redom:

  1. Za jednostavnije pakiranje torbe za presvlačenje napravite si popis stvari koje morate staviti u nju. Ne znam, pelene, blazinice, vlažne maramice, podloga za presvlačenje, tetra pelena, dudica (ako je beba koristi), igračka, krema za guzu, dodatni outfit itd. itd. Popis spremite u mobitel ili napišite na neki papirić i stavite ga u torbu. Tako ćete svaki put točno znati što morate uzeti, tj. nećete se svaki put pitati jeste li sve uzeli.
  2. Kad smo već kod torbe za presvlačenje – često se dogodi da u njoj baš i nema previše mjesta pa prostor možete bolje iskoristiti ako dodatni outfit za bebu (ili sebe) spakirate u smotuljak. Najprije presavinite majicu ili bodić, u nju utaknite hlačice, a čarape postavite sa strane (s otvorom prema van). Zarolajte majicu, a čarape prevucite preko nje. Na fotki možete vidjeti pakiranje jednog takvog outfita za mamu!

3. Ako imate problema s uspavljivanjem bebe, pokušajte kraj nje staviti neku svoju majicu ili pidžamu. Mamin miris umiruje bebu (jedino pazite na sigurnost, tj. nakon što beba zaspi, najbolje je majicu maknuti!!).

4. Ok, ovaj je trik možda malo sulud (nadam se da nećete misliti da sam škrtica, ha ha ha), ali blazinice za čišćenje bebine guze uvijek prerežem napola. Ne znam, tom polovicom guzu jednako dobro očistim kao i cijelom, a ako koristim cijelu uvijek imam dojam da dio potratim, tj. nekako mi ju je nezgodno takvu prljavu okretati. Ah…

5. Znate li čemu služe oni nabori na ramenima bodića za bebe? Osim za jednostavnije oblačenje preko glave i za jednostavnije svlačenje! Dugo nisam znala da se bodić može i tako skinuti (znači preko tijela, a ne glave). Moram priznati da me taj trik spasio u mnogim situacijama, posebno u onim kad se donji dio zaprljao pa bodić baš i nije bilo zgodno skidati preko glave.

6. Kad vam beba počne puzati, neminovno je da će se zaprljati ili oštetiti hlače na koljenima. Ako vam se ne da bebu stalno presvlačiti, odvojite jedne hlače samo za puzanje i navucite ih preko postojećih (doduše, ovaj trik vrijedi samo za zimske puzače, ljetnima bi bilo dobro staviti neke „štitnike“ da si ne ogrebu koljena!).

7. Najbolji način za pospremanje bebine odjeće su košarice! Jedna za bodiće, jedna za majice, jedna za hlače, jedna za čarapice… Ako vam se je ne da lijepo slagati, samo je stavite u neku neprozirnu košaru, a ako imate vremena za slaganje, možete je poslagati vertikalno, prema KonMari metodi.

8. Kad beba krene s jedenjem krute hrane, često je problem pripremiti male količine hrane, posebno što se mesa tiče. Zato meso narežite na male komadiće (dovoljno za porciju), tako zamrznite i kad je vrijeme za slaganje obroka, samo ubacite kuhati u hladnu vodu – odmrzavanje nije potrebno!

9. Podbradnike koje beba koristi prilikom jela, objesite na kukicu koju ste postavili na hranilicu (sa stražnje strane) ili na unutarnja vrata kuhinjskog ormarića. Naš je bio na vratima pa si ga je Sofia mogla sama uzeti kad je bilo vrijeme za jelo.

10. Sofijino rublje oduvijek perem jednom tjedno (možda sam prala dvaput tjedno kad je bila baš bebica; više se ne sjećam), a mrlje tretiram sredstvom za odstranjivanje mrlja. E, da bi vam bilo lakše pronaći mrlje koje trebaju dodatno tretiranje, takvu odjeću ostavite tako kako je (naravno ako su mrlje mokre, isperite i osušite pa tek onda stavite u kutiju za prljavo rublje), a onu koja nije zamrljana preokrenite. Kada dođe vrijeme za pranje, preokrenutu odjeću samo ubacite u perilicu, a ovu s mrljama tretirajte. Znači, poanta je u tome da ne morate „kopati“ po kutiji u potrazi za mrljama (u početku će vjerojatno biti više odjeće s mrljama nego bez njih, ali se s vremenom omjer ipak okrene).

11. Mrlje koje ne možete nikako skinuti (npr. od rajčice, stolice i sl.) nakon pranja ostavite na direktnom suncu. Sunce će u 90 % slučajeva mrlje izblijediti.

I to je to! Jeste li dosad čule za koji od ovih trikova ili ih već primjenjujete? Koja je vaše tajno oružje za uštedu novca, vremena i živaca?

PETRA Supermama i zaljubljenica u organiziranje, planere, TO DO liste, lejbel mejkere, uredski pribor, čišćenje i raščišćavanje, minimalizam, jednostavne dekoracije i uređenje prostora s malim budžetom. Odgovorna, tiha, uvijek spremna pomoći, nespretna, pedantna.