10 principa ispunjenog života

unsplash.com

Prije par dana slušala sam predavanje pokojnog doktora Wayne Dyer-a, američkog autora samopomoći i motivacijskog govornika za kojeg je vjerojatno većina vas čula. U tom predavanju koje traje skoro 4 sata između ostalog je govorio o 10 principa života koja su me zaista potaknula na duboko razmišljanje i reviziju svog života i dosadašnjih stajališta do te mjere da sam ih napisala na list papira i držim ih na frižideru da me svako malo podsjete kada se onako osjetim bezvoljno i bez motivacije za dalje. Donosim ih vama ovdje s mojom slobodnom interpretacijom svakog od njih. Pa krenimo.

  1. „Otvori um za sve, a ne vezuj se za ništa“

Ovaj princip sam zapravo shvatila davno prije  – vezivanje za bilo što ili bilo koga u životu nije dobro. Znate ono kada žene većinom znaju reći, joj da me ostavi umrla bih ili što bih ja bez njega ili nje ili ja bez mobitela ne mogu…znate već na što mislim. Dakle, otvorite um za sve, ali se ne vezujte za ništa. Ne vezujte se za supružnika, ne vezujte se ni za dijete, ne vezujte se pogotovo niti za nešto materijalno. Jer mi naprosto moramo moći živjeti sami sa sobom. Da ostanemo bez te osobe, moramo živjeti i moramo moći biti sretni bez da naša sreća ovisi o nekome ili nečemu.

  1. „Ne možeš dati ono što nemaš“

Ovdje dr. Dyer najviše misli na ljubav općenito. U principu mi stalno nešto tražimo, tražimo Boga da nam da posao, novac, sreću, tražimo druge da nam daju ljubav, poštovanje, prijateljstvo. Ali zapravo, stvari treba postaviti obrnuto. Trebamo se pitati što je ono što mi možemo dati drugima? Kako mi možemo služiti drugima i svijetu? Imamo li dovoljno ljubavi da razumijemo kada se netko ne ponaša dobro prema nama? Pogotovo se trebamo zapitati kada su partnerski odnosi u pitanju, ne samo da očekujemo od partnera da napravi ovo ili ono, već mi moramo dati da bi to isto primili. Zato budite ono što želite primiti. Veoma je teško shvatiti da je sreća zapravo u davanju, a ne primanju. Ono kada na ulici prosjaku ostaviš 10 kuna, ili nekoga iznenadiš poklonom, a bez da mu je rođendan, kada posjetiš baku u domu i izmamiš joj osmjeh na lice, e to je puno veća sreća nego da stalno tražiš nešto za sebe.

  1. „Ne postoji opravdano zamjeranje“

Ova je posebno teška za razumjeti jer svi mi imamo tendenciju kriviti nekoga drugoga za bilo što u našem životu. Krivimo supružnika, poslodavca, državu i slično. No zapravo, kriveći nekog drugog mi mu dajemo moć i naš život je ovisan o njemu, odnosno bez njega mi ne možemo promijeniti nešto što nam u životu nije kako treba. Dakle, prva i osnovna stvar je da izbacimo osjećaj krivnje iz svoga života. Nitko nama ne radi ništa i nitko nije kriv za ništa u našim životima doli mi sami.

Ovdje je dr. Dyer ispričao jednu priču, o jednom dječaku Teddy-u koji je bio problematičnog ponašanja u školi, nije dobro obavljao školske zadatke i učiteljica je muku mučila s njim i bio joj je najmanje drag učenik od svih. Jednog dana je uzela čitati dojmove prijašnjih učiteljica o svima iz razreda i Teddy-a je ostavila za kraj. Učiteljica prvog razreda je napisala kako je Teddy jako dobar i drag učenik koji redovito i marljivo izvršava sve svoje radne obveze. Učiteljica drugog razreda je napisala kako je Teddy dobar no bolest majke jako utječe na njegovo raspoloženje. Učiteljica trećeg razreda je napisala kako je Teddy-a jako pogodila smrt majke te da otac ne mari previše za njega i to jako utječe na njegovo loše ponašanje i zanemarivanje škole. Njegova sadašnja učiteljica je osjetila ogroman sram i odlučila je puno više pažnje i truda uložiti u Teddy-a i pomoći mu da završi razred. Zadnji dan škole djeca su darivala učiteljicu i svi su donijeli lijepo zamotane poklone osim Teddy-a čiji je poklon bio zamotan u smeđi papir iz dućana i u kojem je bila stara narukvica njegove majke i načeta bočica parfema kojeg je koristila njegova majka. Druga djeca su se smijala, a učiteljica je stavila narukvicu i par kapi parfema na sebe. Na izlasku iz razreda Teddy joj je prišao i rekao, učiteljice danas ste mirisali kao moja majka! Svake godine je učiteljica dobivala od Teddy-a pismo u kojem joj piše kako je sa uspjehom završio osnovnu školu i kako je najbolja učiteljica na svijetu, kako je sa uspjehom maturirao i kako je najbolja učiteljica na svijetu, kako je sa uspjehom na kraju i doktorirao te kako je i dalje najbolja učiteljica na svijetu. U zadnjem pismu Teddy je napisao kako mu je umro i otac te kako se ženi, pa moli učiteljicu da dođe na vjenčanje i sjedne na mjesto gdje sjedi mladoženjina majka. Učiteljica je naravno došla i nosila je staru narukvicu i parfem njegove majke. Prije vjenčanja joj je Teddy zahvalio na svemu, a ona je rekla, ne Teddy, hvala tebi, hvala tebi jer si me naučio kako ne postoji opravdano zamjeranje u životu!

  1. „Nemoj umrijeti sa glazbom u sebi“

Ovaj princip zapravo govori da trebamo slijediti svoje snove, u svima nama svira glazba, u svima nama naše srce posebno pleše na neku glazbu. Za nekoga je ta glazba pisanje, za nekoga friziranje, za nekoga matematika, za nekoga pjevanje. Svi imamo neku strast za koju živimo, samo ju trebamo otkriti između svih onih pogrešnih izbora i poslova koje radimo, a koje zapravo ne volimo. Uvijek me oduševljavaju priče u kojima ljudi ostave sigurne i dobre poslove i krenu raditi nešto što vole, nešto na što im srce pleše i zato nemojte umrijeti sa glazbom u sebi!

  1. „Prigrli tišinu“

Tišina je jako važna i potrebna svima, u tišini se rađaju najbolje ideje i odgovori na sva pitanja koja nas muče. Bilo da meditirate, bilo da samo sjedite u tišini, kako god, priuštite sebi svaki dan minimalno 15 minuta koje ćete provesti sami sa sobom u tišini jer kako kaže dr. Dyer tišina između nota je ono što stvara glazbu.

  1. „Otpusti svoju prošlost“

Mislim da ovo dovoljno govori samo za sebe. Jer naprosto tko živi pod okovima prošlosti neće nikada moći nastaviti sa svojim životom. Prigrlite prošlost, oprostite sebi i drugima i onda ju bacite daleko od sebe i nastavite dalje. Živite sada i ovdje!

  1. Ne možeš riješiti problem sa umom sa kojim si ga stvorio“

Ovo je čuvena izreka Alberta Einsteina koja pojednostavljeno kaže da pričanje o problemu ne rješava problem. Trebamo maknuti fokus sa problema i staviti fokus na rješenje. Jer ako je problem rješiv onda se nema smisla nervirati oko njega, a ako je nerješiv onda se opet nema smisla nervirati oko njega, jednostavno, zar ne?!

  1. „Budi ono što želiš postati“

Mnogo nas kaže želim biti sretan, e pa onda idi prečicom i budi sretan. Želim ljubav, onda budi ljubav, želim novac, onda daj novac itd. itd. Već ste puno puta čuli budite promjena koju želite vidjeti kod drugih. Jer već sam puno puta pisala da jedino možemo mijenjati sebe i svoj pogled na stvari, a kada promijenimo pogled, ono što gledamo će se promijeniti.

  1. „Njeguj odnos sa izvorom u sebi“

Ovo je malo nespretno odnosno nerazumljivo možda, no najlakše objašnjenje je da zapravo vjerujete svojem unutrašnjem JA ili svojoj intuiciji. Mene moja intuicija nikada nije iznevjerila i ako se možda neka odluka u prvi mah činila lošom poslije se itekako pokazala kao ispravna. Zato slušajte svoj unutarnji glas odnosno intuiciju jer to je taj izvor u vama koji zna što je za vas najbolje.

  1. „Mudrost je izbjegavati misli koje te slabe“

O ovome se isto puno piše, o važnosti misli, o važnosti pozitivnog razmišljanja o tome da kakve su ti misli takav ti je život. Ali to je zaista istina, jer vaše misli postaju vaša uvjerenja, vaša uvjerenja postaju vaša djela, a vaša djela postaju vaš život. Zato prva stepenica ka promjeni života je promjena vaših misli. Zapišite si negdje na frižider: Ako već moram misliti, misliti ću pozitivno!

 

Evo dragi moji, ima tu podosta toga za čitanje i razmišljanje, i meni samoj se veoma teško pridržavati svega toga, jer tako smo baždareni da kukamo, životarimo, krivimo druge, živimo da bi radili, a ne obrnuto, ali zapišite si ove principe negdje, pročitajte ih svako malo i nastojte živjeti bar donekle po njima i čuda u vašem životu su onda zaista moguća!

MAJA Magistra ekonomije koja je živjela dugi niz godina u Splitu, udala se i zadnje 4 godine živi u Križevcima. Obožava putovanja zato je i vlasnica putničke agencije. Teški hedonist, obožava fino papati, obožava sve moguće i nemoguće wellness tretmane. Voli jako čitati i učiti strane jezike od kojih aktivno priča engleski i njemački, te pasivno talijanski i španjolski. Zaljubljenica u komedije i smijeh. Klasa pesimist koja već par godina radi na svojoj duhovnoj dimenziji i tranziciji prema optimizmu i uživanju u sadašnjem trenutku.