kako preživjeti dječji rođendan?

Kada dječji rođendan postane nova disciplina, a Instagram mjesto natjecanja, znaš da je društvo pogriješilo kao Vakula prognozu za idući tjedan, a ti se pogubila u moru iskrenih i manje iskrenih preporuka. Sjetiš se tada 90-tih i svojih slavljeničkih dana kada je rođendanski party bio jedan jedini i to kućni, a uključivao je sve od rodbine i prijatelja do “Mačjih očiju” i Efekt žvaki.

Skakanje po krevetima bila je glavna zabava, a na video rekorderu “gorio” bi 101 Dalmatiner nasnimljen preko Snjeguljice ili Kralja Lavova. Jelo se sve što je mama ili baba znala pripremiti (najčešće mini sendviči s majonezom, zimskom i krastavcem na vrhu), a pio se Vindijin sok na slamčicu kojeg si osim na rođendanima imao priliku vidjeti i na školskim izletima.

joker pola-pola

Ponukana nedavnom proslavom Milinog petog rođendana, dajem si za potpuno pravo analizirati, te drugima poput Tarika u “Tko želi biti Milijunaš?” olakšati izbor onim ključnim trenutkom kad se otvori Joker pola-pola.

Od najranije dobi, djeca vrlo dobro znaju što i kako nešto žele. U svijetu YouTube-a, gomile tema, mogućnosti i rođendaonica pravu stvar odabrati je teško. Od silnih izbora i želja organizacija proslave dječjeg rođendana zna biti zeznuta kao prekratka deka zimi. Dakle, kratak savjet je sljedeći: prije nego li djeci date mogućnost biranja i sudjelovanja u organizaciji vlastitog rođendana škicnite tekst i odvažite razloge za i protiv – jer sretan je čovjek kojeg tuđa greška opomene.

u potpisu: dugogodišnja organizatorica usranih rođendana

Zamislili ste turbo veseli dječji rođendan? Dobro pripazite što želite jer moglo bi vam se i ostvariti. Naime, dječji rođendani nekada su se slavili doma uz spomenuti videorekorder i Disneyeve crtiće. Ili u McDonaldsu ako si bio kul. Iz nekog razloga bilo je prefora gledati škrinju u kojoj inače drže meso i pomfrit kao da je to najnoviji izum stoljeća. Ne pitajte me zašto, ali znam da ako je slavlje bilo tamo, škrinja je bila must have stvar. Međutim, McDonalds je bio aktualan tek od školskih dana (jer vjerujem da bi kod mlađe djece zatvaranje u škrinju ostavilo traume i skroz drugačiji dojam) pa ako niste bili školarac, rođendan doma i/ili u vrtiću bio je domet organizirane proslave. Što je sasvim OK s obzirom da je rano djetinjstvo kao pijanstvo; svi osim tebe se sjećaju što si radio.

a little party never killed nobody

Svake godine prilikom organiziranja dječjih rođendana pomislim kako imam vremena, te kako je to samo rođendan i lako odrađen posao. No, lakoća posla, kako bi pjesma rekla, za čas te prevari kao sudbina starog lopova. Pošto se tu često lomimo između želja i mogućnosti, sastavila sam kratki popis mogućih proslava kako bi taj dan prošao kao najbolji san.

kućni Party iliti znam te greško kad si dobra ideja bila

Ako se odlučite za varijantu kućnog provoda i parole moja kućica moja slobodica, imajte na umu da djeca to najčešće shvate kao doslovno pravilo kada je riječ o ponašanju!

Skakanje po krevetima ne zna za vaše nove podnice, a vi postajete animator, čistačica, konobar, teta u vrtiću, fotograf i sve po potrebi brzinom pražnjenja baterije na iPhone-u. Rođendanska tema može biti bili što što ste vi i dijete zamislili, a takav rođendan često bude odličan party i za roditelje. Ako se uz to ti roditelji privatno druže i izlaze često kao medvjedi zimi to bi im onda mogla biti i zabava godine. Međutim, ne činite kardinalnu grešku misleći kako je ta opcija ujedno i najjeftinija jer budžet koji se čini najmanji često preraste na nivo kalkulacije državnog proračuna naše vlade za iduću godinu. Isto tako budite spremni na orkestar mladih glasova i malih ručica punih čokolade koje će maziti i gladiti zidove, sve staklene i tekstilne površine u kući kao da su najdraži medo za spavanje. Prilagođeni prostor bez vrta i dvorišta u ovom slučaju je glavni minus, a ja sam u nedostatku živaca i istog tu opciju odbila kao pijanac Cedevitu.

caffe bar/ restoran sa sadržajem za djecu iliti kruha i igara

S obzirom na to da je moje dijete prošle godine sastavilo popis uzvanika od beba s dudom do baba s protezom, na predzadnjem rođendanu, priliku smo dali proslavi ovog tipa. Pošto bi sve ostalo zahtijevalo slavlje od jutra do sutra, odnosno četiri dana za četiri rođendana, u pravom duhu ciganske svadbe (a slavimo rođendan), ovom opcijom ubili smo dvije muhe bez puno nauke. Ključna stvar ovakve proslave pronaći je prostor u kojem će svi uzvanici uživati u slavlju, hrani, kavi i torti kao gice u blatu ili puževi na kiši. I naravno, pritom riješite sve od obitelji do prijatelja u jednom.

Također, za takav ročkas predlažem piñatu i ostale ukrase kakve biste možda i doma koristili jer ipak je to dječji rođendan, a ne kava na koju ste poveli klince. Ova opcija je ok ako nemate previše uzvanika. Inače, možebitno uključuje i kredit.

brigo moja pređi na drugoga

Igraonica ili rođendaonica najlakši je i po meni, nakon dugo godina zablude oko “najvećeg troška”, i najbolji izbor. Što se tiče organizacije i potrepština, manje više ste mirni kao student koji ide spreman na ispit. U paketima ponuda uključena je torta, stručni animatori, grickalice, piće, tema rođendana, dekoracije, program, a i čistačice koje to kasnije čiste. Jako paze na čistoću, te predostrožnosti radi, svima beskontaktno mjere temperaturu i dezinficiraju ruke. Prostor je prilagođen (u ovoj našoj) i bebama nehodačima jer ima soft dio s poligonom i lopticama, pa ne moramo razmišljati što i kako s mlađim bratom i njegovim frendovima. Iako smo mi termin dobili prilično brzo, ipak ne čekajte zadnji tren. U nekima je termin proslave potrebno rezervirati dosta unaprijed, pa stekneš dojam da se dijete ženi ili slavi Quinceañeru, a ne da puni godinu više. S obzirom na to da me jedna takva ubrzo čeka za petnaesti rođendan prvog djeteta, oduševila me ova brzina organizacije.

Naime, Quinceañera (google sad jer to blještavilo i šarenilo se riječima opisati ne može😂🤦‍♀️💃) vam je isto kao Sweet sixteen u Americi, samo što to Latinosi slave s petnaest i puno više kiča. Ovako kako sada s nostalgijom pričam o onim davnim kućnim tulumima s Disneyem na video rekorderu, za par godina ću se sjećati ovoga i bilo koju od ova tri rješenja smatrati rajem u odnosu na organizaciju koja slijedi.

Da se vratimo na igraonice i najbolje izbore, ja vam baš kao i banke kod kredita, sugeriram isto – osim moje iskrene preporuke rođendaonice i ovog teksta, pitajte, raspitajte se i odvažite. Uštedite svoje vrijeme i novac.

Do idućeg rođendana još pet mjeseci imam, što je prema svim stavkama Instagrama sasvim dovoljno za organizaciju istog. A prema mojim osobnim kriterijima i mjerilima dovoljno za kompliciranje i pisanje knjige o istom. Zato prvi slave s lijepim slikama i u miru, a ja se nerviram. Tj. laž- ja se ne nerviram. Ja elegantno poludim. I to tik prije proslave.

Zovem se Ana. Čudan sam spoj opuštenosti i control freaka, pa uglavnom više bitki vodim sama sa sobom nego s obvezama i obitelji. Skoro sve u životu dijelim na neodgodivo i na “neće svijet propasti”. Najbolje funkcioniram pod pritiskom, a da nemam djecu vjerojatno bih i dalje gledala 5. sezonu neke serije, te pizzu smatrala toplim obrokom. U Insta mama svijetu sam nešto duže od trajanja prosječne trudnoće slonova, a počela sam kao mama blogerica. Pišem pod nazivom latinoamericAna, iako od latino imam jedino muža- Papija. Imamo troje djece u tri različite faze rasta i razvoja, te psa Mey koji teži više od sve naše djeca zajedno. Na Instagramu me možete pronaći pod vrlo originalnim nazivom, mojim imenom i prezimenom- @anavladusic 😂, a ako ste stekli dojam da sam zanimljiva i zabavna, krivi je, no pomoći će da pročitate još koji moj tekst ovdje…