što nas sve supermame mogu naučiti o funkcionalnosti doma

Tijekom godina shvatile smo da možemo jako puno naučiti o funkcionalnosti doma od, ne samo naših (super)mama, nego mama općenito. Jer mame uspijevaju učiniti dom funkcionalnim, i to često bez obzira na veličinu stana, tlocrtni raspored ili stil uređenja.

S vama smo odlučile podijeliti savjete drugačije, čak i suprotne, od onih koje obično dijelimo, jer volimo isticati da različite stvari odgovaraju različitim ljudima. A i vjerujemo da bi moglo biti korisno čuti ponešto od nekoga kome primarna stavka u interijeru doma nije usklađenost i sveukupan ambijent, već praktičnost.

Pa pogledajmo što nam mame savjetuju!

Odaberite kadu umjesto tuša

Postoji mnogo razloga zašto biste trebali razmisliti o tušu u svojoj kupaonici. Mi smo o toj temi pisale u postu Kako dizajnirati tuš i zaista vjerujemo da žrtvovanje kade često rješava problem prostorne organizacije kupaonice.

Međutim, prva stvar koja će nama pasti napamet kada nas pitate zašto odabrati kadu umjesto tuša su – opuštajuće kupke. Ali, premda ih nitko ne zaslužuje više od supermama, rijetko koja zapravo ima vremena za njih.

Ponekad će i veličina kupaonice odlučiti umjesto vas, jer se danas, nažalost, premalo pažnje pridaje projektiranju kupaonica i premalo se kvadrata stana „troši“ na kupaonicu. A baš i nema koristi od onih malenih kada.

ismarchitecten  –  TDH  // foto: ©  Luis Diaz Diaz

No, evo jedne činjenice o kojoj većina nas neće razmišljati sve dok ne bude prekasno: gdje ćete oprati poplun koji je prevelik za stroj za pranje rublja, a ne stane ni u umivaonik?

Možda nemate takav poplun, ili ga nosite na kemijsko čišćenje kada je to potrebno? Odlično. Ali ipak, pokušajte razmišljati o svim načinima na koje biste mogli koristiti tu kadu prije nego što donesete konačnu odluku.
Plus, sve mame će se sigurno složiti da je djecu jednostavnije kupati u kadi nego tuširati.

Ne otvorenim policama u kuhinji

Ovo je pravilo koje nas osobno najviše živcira, jer su otvorene police u kuhinji prekrasne i možete ih stilizirati na bezbroj načina i mijenjati njihov izgled sa svakom novom kupovinom.

Ipak, evo što naše mame uvijek govore: ako koristite kuhinju na dnevnoj bazi svo vaše posuđe biti će prekriveno masnom prašinom. To definitivno nije lijep prizor.

Mi se slažemo, no, budući da ne želimo u potpunosti odustati od otvorenih polica, vjerujemo da smo našli kompromis: umjesto držanja posuđa koje gotovo nikad ne koristite na takvim policama, trik je izložiti samo ono posuđe koje koristite na dnevnoj bazi – kao što je Maja učinila u svojoj maloj Ikea kuhinjj.

Mala i funkcionalna IKEA kuhinja // foto: © upgradesign

Nećemo ulaziti u nemojte-čuvati-lijepe-stvari-za-specijalne-prigode teoriju, iako doista vjerujemo da treba svaki dan uživati kao da je posebna prigoda u pitanju. Ali ako na otvorenim policama držite posuđe koje koristite svaki dan, to ćete posuđe i oprati svaki dan, i sve će savršeno funkcionirati. Uostalom, bit organizacije kuhinjskih polica je u tome da nam je sve nadohvat ruke, iako smo mi često sklone razmišljanju da je bit polica organizirati lijepo dizajnirane stvari i posuđe savršeno – kako bi se svi divili našem dobrom ukusu.

Izba je ‘must-have’

Možda mrzite planiranje obroka. Ili ne znate kada ćete jesti vani ili naručiti dostavu, a kada ćete kuhati. Ne znate niti što ćete jesti danas za večeru, a da ne spominjemo što jesti za tjedan dana, i besmisleno je imati u domu veliku količinu namirnica. Na kraju krajeva, trgovine danas rade do 11 sati (premda ovo apsolutno ne podržavamo), i uvijek možete kupiti ono što vam nedostaje.

Sve je ovo istina.

Međutim, briga o kućnom budžetu još je jedna od stvari koje mame rade, a većina njih su i veliki obožavatelji kupnje većih količina namirnica na sniženju. Ne samo da vjeruju da bi svatko trebao imati izbu u kući, one također napominju da temperatura u izbi mora biti niža od temperature u ostatku stana. To je bitno za trajnije skladištenje namirnica poput krumpira ili batata, ali i zbog zimnice.

Tako da NE, dodatni kuhinjski ormarić NIJE isto što i izba.

Mi smo 100% uz mame kada je ova tema u pitanju i često pišemo o važnosti prostora spremišta. Svjesne smo činjenice da često u domu nema dovoljno mjesta za organizaciju izbe, ali ukoliko postoji – nemojte ju smatrati nepotrebnim gubitkom kvadrata!

Dom mora biti projektiran kako bi se omogućile zajedničke večere i obiteljska okupljanja

Mi vjerujemo da dom treba prilagoditi svakodnevnom životu, a ne posebnim prigodama. Možda jednom godišnje organizirate veliki obiteljski ručak. Super. Ali ne možete ignorirati to što ostatak godine praktički ne koristite blagovaonicu i ne treba vam stol za dvanaest osoba. Ali trebate dodatnu kupaonicu ili garderobu.

Pa ipak, svatko tko se susreo sa svim problemima organizacije ručka za dvadesetčetvero ljudi u stanu u kojem ima stol za četiri osobe, ne bi se složio.

Izgleda da je lakše živjeti iz dana u dan u ne-tako-savršenom prostoru nego improvizirati kada je vrijeme za organiziranje velikog obiteljskog okupljanja. I to ima smisla, jer je prilično stresno planirati zabave, pa nije loša ideja unaprijed olakšati neke stvari, ako je to moguće. Čak i ako to znači žrtvovati nešto drugo za potrebe veće blagovaonice.

Osim toga, blagovaonica može biti itekako funkcionalan prostor. Mislimo da se zapravo uređivanju blagovaonice treba pristupiti kao uređenju prostora s više funkcija, i na taj ju način koristiti tijekom cijelog dana. Nadamo se da vam naše rješenje može pomoći.

Svaki dom treba ulazni prostor

Možda jeste ekstrovert, ali ne moraju svi koji vam pokucaju na vrata vidjeti cijeli stan prije nego što u njega uđu. Mali ulazni prostor može biti funkcionalan, ali (kao i s izbom) ako birate između manjeg i većeg ulaznog prostora, nemojte odmah gledati na to kao gubitak dragocjenog prostora.

ismarchitecten  –  TDH  // foto: ©  Luis Diaz Diaz

Ovo je također važno ako volite organizirati različita okupljanja.

Dobro je imati veći prostor u kojem ćete zaželjeti dobrodošlicu svima koji ulaze i pozdraviti ih kada odlaze iz stana. Također, razmislite o svim kaputima i jaknama koje trebate negdje smjestiti dok se družite sa svojim gostima. Često kapute odlažemo u spavaću sobu. Nije li to frustrirajuće?

Ipak, nemojte planirati veliki ulazni prostor kako biste imali dovoljno prostora za odlaganje svojih cipela, kaputa i jakni. Ulazni prostor nije spremište.

Dakle, to ne mora biti ni velika ni odvojena prostorija. Samo trebate napraviti malo prostora za sav osnovni namještaj koji bi svaki ulazni prostor trebao imati. A koji je to namještaj, možete provjeriti ovdje .

Savjeti i trikovi za savršen ulaz prostora // kolaž: © upgradesign

 

Dakle, slažete li se s mamama? Definitivno imaju pravo u mnogočemu, ali nemojte zaboraviti, sada smo odrasli ljudi. Ne moramo uraditi nešto samo zato što nam je mama tako rekla.

 

TINA I PETRA

Dvije arhitektice koje u slobodno vrijeme vode upgradesign.blog, posvećen arhitekturi i dizajnu doma. Pišu i o procesu projektiranja i o pravilima funkcionalne organizacije i o materijalima i o namještaju. Svemu potrebnom prije i tijekom (pre)uređenja stana.

Iako (još) nisu supermame, definitivno jesu supertetke. A ako ignoriramo sva dopisivanja i razgovore vezane za blog, poruke u mobitelu pune su fotki i snimki njihovih pametnih dvogodišnjih mališana, koje svakodnevno razmjenjuju.