sveti Nikola stiže! hoćete li pripremiti čizmice?

O svetom Nikoli, zaštitniku pomoraca i djece, ispričane su brojne legende i lijepe priče. No ipak, danas mu se najviše vesele oni najmanji koji brižno pripremaju i čiste svoje čizmice i stavljaju ih na prozor jer Sveti Nikola sa sobom donosi darove. Običaj nalaže da se u čizmice stavljaju naranče, orasi, jabuke i slatkiši te zlatna šiba od Krampusa kao upozorenje za one malo nestašnije. Upitale smo roditelje kako oni obilježavaju taj dan i donosi li njihov Sveti Nikola i nešto više od slatkiša.

sveti Nikola donosi sitnice

Sara je odrasla u obitelji gdje je Sveti Nikola donosio veće poklone, no tu tradiciju nije nastavila sa svojom obitelji, jer želi da Božić bude najiščekivaniji blagdan u godini. “Sveti Nikola nam predstavlja početak božićne priče i početak blagdana. Tada najčešće ukrašavamo stan i kitimo bor. Najčešći pokloni su čizma puna slatkiša, božićne čarape ili slikovnica ili koja manja igračka. Uglavnom pokušavam pored obaveznih slatkiša ubaciti još neku sitnicu kojoj će se posebno razveseliti. Ove godine to će biti knjiga.”

sveti Nikola ispunjava i malo veće želje

Kod mame Cvijete situacija je pomalo drukčija. Sveti Nikola im je postao jedan od omiljenih blagdana jer je taj dan ujedno i imendan sinu Niku. “Obilježavamo ga tradicionalnim čišćenjem čizmica prije spavanja i pričanjem zimsko-božićnih priča u danima prije. U čizmicu idu obavezno slatkiši, neka slatka knjigica i konkretna igračka. Konkretnija i veća svakako ide na Božić i rođendan, a za Svetog Nikolu idu skromnije stvarčice, ali svakako se nađu i neke željene igračke. Mi tokom godine uopće ne kupujemo puno igračaka, ali zato na ove dane priuštimo igračke i udovoljavamo željama koje se skupljaju.”

sveti Nikola u ostatku svijeta

U Danskoj se Sveti Nikola ne slavi, otkrila nam je Ivana Petersen. “Ja sam ga uvela jer je meni puno značio kad sam bila manja pa moja djeca znaju o običaju i osobi Svetog Nikole. Mi čistimo čizmice, stavljamo ih na prozor i ja ih onda punim čokoladom, voćem i nekom sitnicom. Imam i jednu šibu koju mi je mama prije puno godina poslala i koju čuvam pa i nju umetnem u jednu od čizmica.”

u Njemačkoj bez Krampusa i šibe

Maja Marić ispričala nam je kako se obilježava 6. prosinac u Njemačkoj. “Pošto smo mi društvo koje je oduvijek podržavalo njemačke utjecaje, tako i sa Svetim Nikolom nemamo neke velike razlike. Osobno sam se iznenadila koja je razliku između Nizozemske i Njemačke, koje su susjede, dok se naša tradicija gotovo poklapa s njihovom u potpunosti. Tako da i ovdje djeca dobivaju poklone u čizmici, ali ti su pokloni zaista minimalni, doslovno kao mali znak pažnje. Jedina razlika je u tome što su ljudi mislili da nisam normalna kad sam pitala gdje mogu kupiti šibu. Tako da – šiba je veliki NO-NO. Ni u šali ne prolazi, a tako ni Krampus.”

sveti Nikola ne dolazi u ove zemlje

U Italiji i Norveškoj 6. prosinac je jedan sasvim običan dan bez čizmica na prozoru, otkrile su nam Martina i Samanta. “Sveti Nikola se oduvijek slavio u mojoj obitelji i za taj dan me vežu najljepše uspomene iz djetinjstva tako da sam nastavila tu tradiciju i ovdje. U čizmici će se naći slatkiši, knjiga i čarapice.”, rekla nam je Martina.

nove čizmice za svetog Nikolu

Netko je tako spojio ugodno s korisnim i iskoristio dolazak 6. prosinca za kupnju nove tople zimske obuće. “Nadolazeći blagdan podsjetio me da je vrijeme da obnovim klincima obuću za zimu, pa su tako i mama i tata dobili tople čizmice koje ćemo zajedno s klincima staviti na prozor. Ova 2020. bila je jako izazovna godina, zaslužili smo!”, otkrila nam je mama Sonja.

Nova Deichmann jesensko zimska kolekcija donosi veliki izbor za cijelu obitelj. U ženskoj kolekciji tako osim onih klasičnih i elegantnih modela, možemo pronaći trendi obuću s naglašenim i glomaznim potplatama, u zagasitim bojama jeseni i s detaljima poput zakovica i kopči. Muška kolekcija obiluje udobnim modernim i urbanim modelima.

dječje gležnjače Fila, muške gležnjače

Za one najmanje tu su cipelice koje će grijati njihova stopala kroz cijelu zimu i u kojima će bezbrižno moći trčkarati bez obzira na vremenske prilike.

dječje gležnjače Fila

A da previše ne lutate i ne gubite vrijeme, na službenoj stranici od Deichmanna odaberite modele koji vam se sviđaju i provjerite njihovu dostupnost u poslovnicama.

sveti nikola
ženske gležnjače