AHA! pokusi

ovaj projekt djeci približava znanost na jako zabavan način! AHA! pokusi

Ponos djece kad izrade vlastitu igračku – Dorina električna mačka

Ideja za projekt AHA! pokusi nastala je kao nadogradnja postojećeg školskog programa u kojem je vrijedni tim profesora i studenata prirodoslovnih, ali i društvenih smjerova prepoznao manjak eksperimentalne i praktične nastave predmeta iz STEM područja. Osim što su htjeli djeci približiti znanost kroz eksperimente i slične “hands on” aktivnosti, prepoznali su potrebu za uvođenjem ovakvog sadržaja već kod djece nižih razreda i to s obzirom da se predmeti prirodoslovlja uvode tek u šestom i sedmom razredu što je, kako sami kažu, nepotrebno prekasno.

U AHA! pokusima vjeruju da je znanost zanimljiva i da učenje može biti zabavno te pažljivo gaje i razvijaju upravo takav pristup učenju: dinamičan, praktičan i zabavan.

Tko kaže da drugašići ne vole kemiju?!

Misija ovog malog i vrijednog tima je popularizirati znanost kod djece, prvenstveno u dobi od 4 do 12 godina. Svi edukatori prolaze kroz intenzivne edukacije kako bi program uvijek bio izveden po najvišim standardima u skladu s modernim dosezima pedagogije i metodologije nastave prirodoslovlja.

Djecu uče osnovnim znanstvenim konceptima svih grana prirodnih znanosti i tehnike. Bave se kemijom, fizikom, elektrotehnikom, građevinarstvom, matematikom, meteorologijom, astronomijom, biologijom, geologijom, geografijom itd. Na radionicama naglasak je na izradi modela uređaja i strojeva i izvođenju eksperimenata svih vrsta i to tako da djeca sama iz prve ruke mogu doživjeti neki znanstveni koncept ili pojavu.

Svaka radionica ima centralnu aktivnost za djecu što znači da djeca uvijek svojim rukama izrađuju zadatak koji im je demonstriran te pritom, osim što uče o znanstvenim pojavama iz vlastitog iskustva, stalno poboljšavaju finu motoriku, vježbaju strpljenje i jačaju samopouzdanje jer na kraju svake radionice postižu opipljiv rezultat svog rada i truda u obliku eksperimenta ili uređaja kojeg rado nose kući te se nastavljaju njime igrati, istraživati i stvarati.

Vježbamo finu motoriku izrađujući robotića na struju

Projekt AHA! pokusi ima preko 50 STEM radionica za djecu prva 4 razreda osnovne škole, i isto toliko radionica za djecu kasnije vrtićke dobi (4-6 godina) koje se sastoje od preko 300 eksperimenata demonstracija i aktivnosti.

AHA! pokusi
Ponos djece kad izrade vlastitu igračku – Dorina električna mačka

Svake školske praznike rade pustolovno-znanstvene kampove u prirodi, a pokrenuli su i Zoom online znanstvene radionice. Osim toga, organiziraju moderne znanstvene rođendane, te svoju ponudu upotpunili znanstvenim igračkama i setovima za učenje koje sami osmišljavaju.

AHA! pokusi
Marljivo istražujemo floru i faunu potoka na Medvednici

Zanimalo nas je postoji li određeni pokus/radionica/igra koju djeca preferiraju?

“Naše radionice kod djece izazivaju pregršt pozitivnih emocija i znatiželju za znanstvenim temama. Vrtićka djeca obožavaju izradu gigantskih balona od sapunice i vrlo su koncentrirana dok izrađuju model atmosfere (različitih vrsta oblaka od vate), a školarci su izuzetno ponosni kada prijatelju mogu pokloniti električnu božićnu čestitku koju su sami izradili, zaigrani kada izrade 400 godina staru znanstvenu igračku ronioca u boci te su fascinirani Teslom i elektromagnetizmom dok izrađuju model elektromotora i igraju se jakim magnetima. Kod demonstracija koje im pokazujemo na školskim znanstvenim predstavama oduševljenje je na vrhuncu kada bananom zamrznutom tekućim dušikom zabijemo čavao u drvenu dasku.”

AHA! pokusi i na Zoom-u

Projekt AHA! pokusi od ovog je proljeća zbog situacije s pandemijom koronavirusa pokrenuo i Zoom online radionice na koje su, kako ističu, jako ponosni. “Djeca su odlično prihvatila taj način rada. Oni su toliko navikli na tehnologiju da su ponekad i sedmogodišnjaci nama objašnjavali kako se npr. stavi neka šaljiva pozadina na svom Zoom profilu. Nismo htjeli izgubiti ništa od kvalitete radionica koje inače radimo u školama, tako da smo odmah sebi postavili zadatak da online radionice nipošto ne budu samo demonstracijske. Stoga prije svakog ciklusa Zooma roditeljima na kućnu adresu dostavljamo radne materijale za djecu. Radionice djeca prate uživo logirajući se u odabrani jednosatni termin , obično ranovečernji, a velika je prednost što uvijek mogu dobiti i snimku radionice ako su je slučajno propustili.”

AHA! pokusi
Braća pokazuju lude stiroporne autiće koje su izradili kod kuće na našoj Zoom radionici

Ako i dalje razbijate glavu oko toga što pokloniti djetetu za Božić razveselit će vas jedna novost u ponudi projekta AHA! pokusi koju trenutno možete pogledati na njihovoj službenoj facebook stranici. Radi se o pametnim i inovativnim znanstvenim setovima i igračkama koje će zaokupiti dječju pažnju i pružiti im sate i sate zabave i istraživanja.

“Naše igračke možete samostalno sastavljati i rastavljati više puta i na više načina, možete ih ukrašavati, nadograđivati i redizajnirati. Uz svaki set dolaze video uputstva sa uputama za sastavljanje i idejama za eksperimente. Namijenjene su školskoj djeci za samostalno sastavljanje i igru, a predškolska djeca u njima mogu uživati uz svoje roditelje.”

“Trenutačno u ponudi imamo kemijske setove, vibrobot set, magnetski levitator, a uskoro dolaze i strujni setovi, set za izradu balona, knjižice s pokusima i mnogo toga drugog.”

Zbog sve većeg interesa upravo su otvorene prijave za novi ciklus Zoom radionica na koji se možete prijaviti na mailu info@ahapokusi.hr ili whatsappom na 098/1763-410. Ista mail adresa i broje telefona vrijedi za narudžbu igračaka.