
Vjerojatno ste naslijedili od mame umijeće spravljanja domaće majoneze tako da nećemo ovdje puno pametovati, kažu iz Letifica. Mogli bismo svakako reći da domaća majoneza osim što je ukusna i prilagođena našim okusnim pupoljcima (zbog dodatka gorušice, limuna, doziranja raznih začina prema našim željama), ima veliku prednost što ju možete napraviti u obilatim količinama uz manji financijski budžet.
Letificov prijedlog ovdje je svakako zdravija verzija domaće majoneze zbog magičnog sastojka koji čini veliku razliku, a to je hladno prešano nerafinirano ulje od suncokreta. Kažu da jednako dobro prija nepcu (ali i probavnom sustavu) ako ju radite s hladnim prešanim uljem repice ili sikavice.
Za razliku od rafiniranih ulja, nerafinirana ulja dobivena hladnim prešanjem zadržavaju većinu prisutnih nutrijenata iz sjemenki, a samim time imaju i ugodniji i prirodniji okus, miris i boju.
Hladno prešano i nerafinirano suncokretovo ulje i danas spada među najzdravije namirnice. Bogato je vitaminom E i selenom (moćnim antioksidantima), ima više nezasićenih masnih kiselina nego zasićenih (bogato je esencijalnim zdravim mastima), uz to sadrži vitamine A, B1, B2, B6 i D te minerale kalij, magnezij, željezo, fosfor, kalcij i cink
Repičino ulje pak u usporedbi s maslinovim ima osam puta više ALA (alfa-linolenske) masne kiseline, iz skupine blagotvornih omega-3 masnih kiselina. Dok za sikavicu svi znaju – najbolji je čistač jetre i krvi te smanjuje upale u tijelu.
Prije nego vam natipkamo recept za domaću majonezu i prijedlog kako ju možete koristiti na dva načina u blagdanskim salatama spomenuli bismo vam i aktualnu Letificovu kreativnu gastro kampanju u suradnji s blogerima koja ima za cilj donijeti na stolove ovih blagdana omiljena nam blagdanska jela u zdravijim varijantama. Tako ćete moći ovih dana na Letificovim profilima na društvenim mrežama pronaći recepte osim za francusku salatu, za jela poput veganske sarme s heljdom, blagdanski kruh od konopljinog brašna i orahovog ulja, blagdanski cozy napitak Zimska Čarolija i naravno neizostavne božićne kolačiće u bezglutenskoj verziji. Naime, svi Letificovi proizvodi su pogodni za osobe koje boluju od celijakije ili imaju problema s konzumiranjem glutena, muče se s alergijama ili se jednostavno žele zdravije hraniti.
Recepte su za kampanju osmišljavali kreativci i blogeri Matei (plantbasedfulloftaste), Dubravka Bojić (dudabojic), Marina (brekalicious), Iva (culinarypostcards) i Marija (makeithealthylife).
Svakako posjetite Letificov Instagram profil na kojem je aktualna kampanja, ali i puno iznenađenja, druženja i poklona. A uskoro ćete moći i besplatno skinuti PDF knjižicu sa svim predloženim receptima na Letificovoj web stranici.
A sada krenimo u izradu salata s domaćom majonezom…
Recept za domaću majonezu donosi Renata Mavrić s bloga nutribalans.hr
Sastojci:
2 žutanjka
1 žličica senfa
3 žličice limunovog soka
500 ml hladno prešanog suncokretovog ulja
Sol i papar
Priprema:
U veću zdjelu dodajte 2 žutanjka i žličicu senfa te umutite skupa. Tada ćete veoma polako dodavati ulje kap po kap (doslovno) i intenzivno miješati pjenjačom (ili mikserom). Kada primijetite da je boja posvijetlila i da je tekstura smjese prozračnija, možete krenuti u jačem mlazu dolijevati ulje. Važno je dobro miješati kako ne bi došlo do razdvajanja emulzije. Kada ste dodali svih 500 ml ulja smjesa bi trebala s pjenjače padati u komadima u zdjelu. Drugim riječima, smjesa treba biti dosta gusta. Slobodno dodajte još ulja ako smatrate da je potrebno. Zatim u smjesu pomiješajte sok od limuna, te sol i papar po ukusu (otprilike ½ žličice soli i 1/8 žličice papra). Sok od limuna razrijedit će majonezu pa ćete dobiti vrlo ukusan i bogat umak.
Dvije blagdanske salate s domaćom majonezom
Francuska salata
Nina Mrvica s bloga https://bakeme.com.hr/ vam otkriva obiteljski recept za njenu najdražu salatu.
Sastojci:
4 jaja
3 veće mrkve
1 veći krumpir
350 g kiselih krastavaca
400 g graška
350 g domaće majoneze
1 žličica senfa
1/2 soka limuna
sol
papar
Priprema:
U lonac stavite kuhati jaja, mrkve i krumpir u kori.
Kada su kuhani, ocijedite ih i stavite po strani da se ohlade.
Krumpiru maknite koru, pa ga narežite na sitne kockice. To napravite i s jajima i mrkvom.
Kisele krastavce također narežite na sitne kockice.
Dodajte ocijeđeni grašak, majonezu, senf, limunov sok i začine.
Sve dobro promiješajte i prebacite u zdjelu za posluživanje.
Majonezu spremite u hladnjak i potrošite unutar nekoliko dana.
Krumpir salata s celerom
Recept donosi Renata Mavrić s bloga nutribalans.hr za osvježenje.
Sastojci:
4 komada većih krumpira
1 šalica naribanog celera
1 veći crveni luk
200 g kiselog vrhnja
4 žlice majoneze
1 žlica nasjeckanog svježeg peršina
Prstohvat soli i papra po ukusu
5 žlica limunovog soka
Priprema:
Neoguljeni krumpir stavite kuhati 30 do 40 minuta (ovisno o veličini krumpira) u mlaku, posoljenu vodu. Kuhajte ga na srednje jakoj vatri dok nije mekan u srediti kada ga probodete vilicom.
Naribajte celer, narežite luk na tanke listiće i posolite te odložite da se izvuče voda iz povrća. Iscijedite što više vode iz luka te dodajte u veću zdjelu s celerom. Dodajte sok od limuna koji sprečava tamnjenje povrća.
Kuhani krumpir stavite u ledenu vodu kako bi se čim prije ohladio. Ogulite ga i narežite na kockice te pustite da se skoro potpuno ohladi. Zatim ga dodajte k ostalom povrću i začinite s majonezom i kiselim vrhnjem. U krumpir salatu dodajte peršin, sol i papar po ukusu.
Salata je vrlo ukusna odmah nakon pripreme, no može se spremiti u hladnjaku do 2 dana čime postaje još bolja. Ako je spremate prije konzumacije te primijetite da je krumpir upio umak, netom prije nego poslužite salatu možete dodati još majoneze.
Dobar tek!