donosimo vam recept za domaću majonezu te dvije blagdanske salate koje možete s njom napraviti

pexels.com

Vjerojatno ste naslijedili od mame umijeće spravljanja domaće majoneze tako da nećemo ovdje puno pametovati, kažu iz Letifica. Mogli bismo svakako reći da domaća majoneza osim što je ukusna i prilagođena našim okusnim pupoljcima (zbog dodatka gorušice, limuna, doziranja raznih začina prema našim željama), ima veliku prednost što ju možete napraviti u obilatim količinama uz manji financijski budžet.

Letificov prijedlog ovdje je svakako zdravija verzija domaće majoneze zbog magičnog sastojka koji čini veliku razliku, a to je hladno prešano nerafinirano ulje od suncokreta. Kažu da jednako dobro prija nepcu (ali i probavnom sustavu) ako ju radite s hladnim prešanim uljem repice ili sikavice.

Za razliku od rafiniranih ulja, nerafinirana ulja dobivena hladnim prešanjem zadržavaju većinu prisutnih nutrijenata iz sjemenki, a samim time imaju i ugodniji i prirodniji okus, miris i boju.

Hladno prešano i nerafinirano suncokretovo ulje i danas spada među najzdravije namirnice. Bogato je vitaminom E i selenom (moćnim antioksidantima), ima više nezasićenih masnih kiselina nego zasićenih (bogato je esencijalnim zdravim mastima), uz to sadrži vitamine A, B1, B2, B6 i D te minerale kalij, magnezij, željezo, fosfor, kalcij i cink

Repičino ulje pak u usporedbi s maslinovim ima osam puta više ALA (alfa-linolenske) masne kiseline, iz skupine blagotvornih omega-3 masnih kiselina. Dok za sikavicu svi znaju – najbolji je čistač jetre i krvi te smanjuje upale u tijelu.

Prije nego vam natipkamo recept za domaću majonezu i prijedlog kako ju možete koristiti na dva načina u blagdanskim salatama spomenuli bismo vam i aktualnu Letificovu kreativnu gastro kampanju u suradnji s blogerima koja ima za cilj donijeti na stolove ovih blagdana omiljena nam blagdanska jela u zdravijim varijantama. Tako ćete moći ovih dana na Letificovim profilima na društvenim mrežama pronaći recepte osim za francusku salatu, za jela poput veganske sarme s heljdom, blagdanski kruh od konopljinog brašna i orahovog ulja, blagdanski cozy napitak Zimska Čarolija i naravno neizostavne božićne kolačiće u bezglutenskoj verziji. Naime, svi Letificovi proizvodi su pogodni za osobe koje boluju od celijakije ili imaju problema s konzumiranjem glutena, muče se s alergijama ili se jednostavno žele zdravije hraniti.

Recepte su za kampanju osmišljavali kreativci i blogeri Matei (plantbasedfulloftaste), Dubravka Bojić (dudabojic), Marina (brekalicious), Iva (culinarypostcards) i Marija (makeithealthylife).

Svakako posjetite Letificov Instagram profil na kojem je aktualna kampanja, ali i puno iznenađenja, druženja i poklona. A uskoro ćete moći i besplatno skinuti PDF knjižicu sa svim predloženim receptima na Letificovoj web stranici.

A sada krenimo u izradu salata s domaćom majonezom…

Recept za domaću majonezu donosi Renata Mavrić s bloga nutribalans.hr

Sastojci:

2 žutanjka

1 žličica senfa

3 žličice limunovog soka

500 ml hladno prešanog suncokretovog ulja

Sol i papar

Priprema:

U veću zdjelu dodajte 2 žutanjka i žličicu senfa te umutite skupa. Tada ćete veoma polako dodavati ulje kap po kap (doslovno) i intenzivno miješati pjenjačom (ili mikserom). Kada primijetite da je boja posvijetlila i da je tekstura smjese prozračnija, možete krenuti u jačem mlazu dolijevati ulje. Važno je dobro miješati kako ne bi došlo do razdvajanja emulzije. Kada ste dodali svih 500 ml ulja smjesa bi trebala s pjenjače padati u komadima u zdjelu. Drugim riječima, smjesa treba biti dosta gusta. Slobodno dodajte još ulja ako smatrate da je potrebno. Zatim u smjesu pomiješajte sok od limuna, te sol i papar po ukusu (otprilike ½ žličice soli i 1/8 žličice papra). Sok od limuna razrijedit će majonezu pa ćete dobiti vrlo ukusan i bogat umak.

Dvije blagdanske salate s domaćom majonezom

Francuska salata

recept za domaću majonezu

Nina Mrvica s bloga  https://bakeme.com.hr/ vam otkriva obiteljski recept za njenu najdražu salatu.

Sastojci:

4 jaja

3 veće mrkve

1 veći krumpir

350 g kiselih krastavaca

400 g graška

350 g domaće majoneze

1 žličica senfa

1/2 soka limuna

sol

papar

Priprema:

U lonac stavite kuhati jaja, mrkve i krumpir u kori.

Kada su kuhani, ocijedite ih i stavite po strani da se ohlade.

Krumpiru maknite koru, pa ga narežite na sitne kockice. To napravite i s jajima i mrkvom.

Kisele krastavce također narežite na sitne kockice.

Dodajte ocijeđeni grašak, majonezu, senf, limunov sok i začine.

Sve dobro promiješajte i prebacite u zdjelu za posluživanje.

Majonezu spremite u hladnjak i potrošite unutar nekoliko dana.

 

Krumpir salata s celerom

recept za domaću majonezu

Recept donosi Renata Mavrić s bloga nutribalans.hr za osvježenje.

Sastojci:

4 komada većih krumpira

1 šalica naribanog celera

1 veći crveni luk

200 g kiselog vrhnja

4 žlice majoneze

1 žlica nasjeckanog svježeg peršina

Prstohvat soli i papra po ukusu

5 žlica limunovog soka

Priprema:

Neoguljeni krumpir stavite kuhati 30 do 40 minuta (ovisno o veličini krumpira) u mlaku, posoljenu vodu. Kuhajte ga na srednje jakoj vatri dok nije mekan u srediti kada ga probodete vilicom.

Naribajte celer, narežite luk na tanke listiće i posolite te odložite da se izvuče voda iz povrća. Iscijedite što više vode iz luka te dodajte u veću zdjelu s celerom. Dodajte sok od limuna koji sprečava tamnjenje povrća.

Kuhani krumpir stavite u ledenu vodu kako bi se čim prije ohladio. Ogulite ga i narežite na kockice te pustite da se skoro potpuno ohladi. Zatim ga dodajte k ostalom povrću i začinite s majonezom i kiselim vrhnjem. U krumpir salatu dodajte peršin, sol i papar po ukusu.

Salata je vrlo ukusna odmah nakon pripreme, no može se spremiti u hladnjaku do 2 dana čime postaje još bolja. Ako je spremate prije konzumacije te primijetite da je krumpir upio umak, netom prije nego poslužite salatu možete dodati još majoneze.

 

Dobar tek!