Pravi miris Božića donijeti će u vašu kuću medenjaci. A još k tome mogu se jesti danima jer ne gube na svježini. Ključni sastojak ovog recepta je med, a recept nam donosi Medo Flor.
Recept za medenjake – najfinije božićne keksiće
sastojci
(ovo je velika smjesa, može se raditi i po pola)
1 jaje
200 g masti
500 g glatkog brašna (može i pirovo)
250 g med kesten (ključan sastojak)
50 g šećera (može i kokos šećer ili bilo koja druga vrsta)
120 g mljevenih oraha (može i bademi)
1 žličica cimeta
1 žličica mljevenih (ili izdrobljenih) klinčića
1 prašak za pecivo
malo soli
priprema
Sve sastojke izmiješati. Rukama umijesiti tijesto. Razvaljati tijesto do debljine od pola centimetra. Kalupima vaditi oblike po želji i staviti ih u kalup za pečenje, na papir za pečenje. Peći u zagrijanoj pećnici na 180°C vrlo kratko (oko 8 minuta). Medenjaci se trebaju malo zarumeniti, ne i posmeđiti.
Ostavite ih da se ohlade i zatim ih ukrasite po želji ili ih odmah degustirajte takve kakvi jesu uz šalicu toplog čaja.
Dobar tek!
Medenjake možete ukrasiti ovom vrlo jednostavnom za napraviti royal icing glazurom.
Foto: pexels.com