Planiranje obroka postalo mi je neophodno kako bih uz djecu, posao i sve obaveze lakše funkcionirala tijekom tjedna. Nakon mnogo pokušaja i prilagođavanja, našla sam sustav koji odgovara mojoj obitelji – planiranje pet obroka tjedno, uz dozu fleksibilnosti. Ovo mi omogućuje da smanjim bacanje hrane i držim budžet pod kontrolom.
Prvi korak je uvijek pregled namirnica koje već imamo kod kuće, što mi pomaže da bolje isplaniram obroke. Kad god je moguće, kupujem veće količine namirnica na akciji, a često unaprijed pripremam jela koja mogu zamrznuti.
Ipak smatram da je ključno zadržati ravnotežu i uvijek ostaviti prostora za uživanje u stvarima koje volimo. Tako da ti savjetujem da dio budžeta ide i za one „gluposti“ kojima se veseliš.
Ide nam novi tjedni plan!
U nastavku ti donosim jedan od recepata koji jako volimo, a koji se savršeno uklapa u naš tjedni plan i budžet.
Svinjski šnicli u umaku sa senfom
SASTOJCI:
2 žlice ulja
50 grama maslaca
2 luka
400 grama svinjskih odrezaka + marinada: 2 žlice octa, 2 žlice senfa, sol, papar, dimljena slatka paprika, ružmarin
100 ml bijelog vina
2 žlice brašna
500 ml vode
1 kocka za juhu
2 žlice kiselog vrhnja
PRIPREMA:
Svinjske odreske stavimo na mariniranje barem pola sata prije pečenja (idealno preko noći).
Zagrijemo tavu s uljem i maslacem i odreske uvaljamo u brašno pa ih zapečemo dok ne dobiju zlatno-smeđu boju s obje strane.
Izvadimo ih sa strane i popržimo sitno nasjeckani luk. Kad se luk popržio, dodajemo vino i pustimo da ispari tekućina pa ulijemo vodu u kojoj smo rastopili kocku za juhu (ili koristimo temeljac ako imamo).
Kad sve skupa zakipi, dodajemo vrhnje u umak i vratimo odreske natrag. Sve skupa krčkamo na laganoj vatri 20-30 minuta i poslužimo uz prilog po želji: tjesteninu, rižu ili pire krumpir.
Dobar tek ti želim!
Ako želiš više recepata, slobodno posjeti moj Instagram profil ili web stranicu Ručak za tjedan gdje te svaki tjedan čeka novi plan obroka i svi recepti!
Ako želiš dobivati tjedne novosti od mene, prijavi se na newsletter OVDJE.
Naslovna fotografija: pexels.com; ostale fotografije: autorica
