tinejdžerica

gđica Tinejdžerica

tinejdžerica
unsplash.com

Čitam Supermame. U sebi (i u uskom krugu prijateljica) dijelim i slavim te Supermame. Nose se sa svojim situacijama ne samo hrabro nego i glasno. I tu mislim da je ključ, a i negdje sam pročitala: “Share your story. It might become someone else’s survival guide.

I eto, odlučila sam i sama podijeliti svoju priču.

Tipična sam mama tipične djece. Nit’ gori, nit’ lošiji od ostalih o kojima pišu Supermame. Samo…jedna je sad tinejdžerica!

kad ti terrible-two izgledaju kao En-ten-tini

Dok sam predavala u srednjoj školi, shvatila sam da je to tinejdžersko doba zaista posebno. I puno prije nego je gđica Tinejdžerica ugazila u “to doba”, počela sam razgovarati s njom o tome da će kad dođe “to doba” svađe biti česte, svaka će vidjeti situaciju iz svog kuta, moji će savjeti biti glupi… Gledala me širom otvorenih očiju, ne shvaćajući u potpunosti o čemu pričam. I danas, još uvijek, mislim da je to bila dobra ideja. Iako, nemam osjećaj da išta pomaže kad krenu šize – njene tinejdžerske ili moje predmenopauzalne, a glavi je teško reći to je sve normalno!

Mislim da ju štitim, odgajam, učim životu, a ona da ju kontroliram, mrzim, ograničavam. “Ti si mi upropastila život!” – iz moje trenutne perspektive, a tko zna što me još čeka, najgore riječi koje mama može čuti od svog djeteta.

“ti si mi upropastila život!”

Odluka o iseljenju iz Hrvatske i okretanju života naglavačke, nije bila olako donesena. Svi smo ostavili fantastične ljude, prijatelje, rodbinu, susjede, kafiće, restorane, loyalty kartice… Gđici Tinejdžerici je bilo 10, ostavila je svoj 3.a  kojeg zna od vrtića, a neke i od jaslica. Čvrste su to veze – cjeloživotne. I biti otrgnut iz takvog okruženja nije jednostavno – ni nama koji smo u 41. ostavili i osnovnoškolsko i srednjoškolsko i kvartovsko društvo, kolege s kojima smo radili više od 10 godina, RODITELJE! – nije to jednostavno. Ali mi znamo zašto. Djeca to mogu čuti i čak vjerovati nam kad im pričamo, ali ne i shvatiti. U trenutcima nošenja s novim životom “Ti si mi upropastila život!” zvuči realno i njoj i meni.

Kako se vidaju te rane?
Polako. Jako polako.
S puno strpljenja i slušanja. I teško. Jako teško.

Mama Tinejdžerice je emigrantica u Njemačkoj koja je poziv profesorice zamijenila korporativnom administracijom. Skoro godinu dana u “home office-u” u fazi preispitivanja i analiziranja svega. Zaljubljenica u ljude, društvo, glazbu i ples, teško prihvaća “novo normalno”. Uz Tinejdžericu ima i Tweenejdžera (10god), i supruga u sličnom mentalnom stanju.

ZANIMLJIVE ODGOJNE METODE IZ RAZLIČITIH DIJELOVA SVIJETA – SUPERMAME