BITI RODITELJ

Zapravo i ne znam naslov ovog teksta, ali htjela bih s vama podijeliti jedno iskustvo. Za vrijeme ljetovanja, vraćamo se s plaže s našim blizancima, teglimo 52138315 stvari, napuhanaca i svega ostaloga, malci već poluumorni ali hodaju i na pola puta on je odlučio da više „ neće hodati. Ona još uvijek šuti i hoda. On stoji i neće dalje. Naravno, vodimo s njim razgovor “kako si takav zloćko, pa ne možemo te nositi, hajde još malo..” i u tom trenu prolazi jedna gospođa, nekih 60tak godina i kaže: “ljutiš mamu i tatu?” Moj suprug kaže kroz šalu: “da, to je naš zloćko obiteljski, curice su dobre“

Na to žena odsječe: “Griješite, ja imam jednu i požalila sam što sam je rodila, da mogu vratiti vrijeme nikada ne bih imala djecu, uništila me.”

Ja sam stala kao ukopana. Kao da je netko na mene izlio kantu hladne vode. Dan danas se ne mogu oteti tom šoku. Ja, majka 4 djece, ne mogu vjerovati da jedna majka takvo nešto može izgovoriti. Moj suprug se nastavio šaliti i rekao: “a što mislite kako je nama, mi ih imamo četvero.” Zaista ne znam što može jedno dijete učiniti majci da ona izgovori takve riječi.

Nadugo nakon toga moji tinejdžeri su mi pripremili svakakve “radosti”, da smo suprug  i ja sjeli i pitali se: “pa dobro, zar mi zaista ne znamo odgajati djecu??” Kroz pubertet svoje djece stalno ti takvo pitanje prolazi kroz glavu, jer jednostavno ono malo stvorenje koje smo odgajali i koje znamo u dušu, pretvori se u nekoga koga ne poznajemo. Jednostavno te povrijede, učine gluposti, ali sve njihove pogreške pripisujemo sebi i odmah namećemo pitanje : kakav sam ja to roditelj?

Ali, prođe dan, dva, tri, popuste emocije, malo ih kazniš, shvate i oni i svi idemo skupa dalje.. I opet u mom srcu i u najgorem trenutku ljubav prema mojem djetetu nije bila manja. Možda neki ljudi ne zaslužuju biti roditelji?  I danas me rečenica te žene strese, jer ne krivim niti malo njezinu kćer, šta god da je učinila, njihove greške su naše greške.

Nema dana da ne zahvalim Bogu na njima, i koliko god bila teška i preteška ova uloga roditelja, nikada ne bih mogla izgovoriti riječi koje je rekla ta gospođa.


Supermama, superpoduzetnica, kreatorica modnog brenda Miss Strawberry, superžena. Majčinstvo je moj posao broj 1. Imam četvero djece, na što sam iznimno ponosna. Dvoje “odraslih” u pubertetu i dvoje malih blizanaca. Na svakodnevnoj bazi slušam pitanje “kako ti to sve stigneš?” – na to odgovor nemam, jednostavno u svemu dajem 100% od sebe.  Vesele me male stvari poput odlaska na probu zbora u crkvi, jer to je način na koji se moja duša puni i regenerira. Zapravo “vrijeme za sebe” je čitavih mojih 24h u danu jer kad radiš što voliš, ne ideš na posao. Volim svoju tvrtku i ljude koji rade u njoj, volim svaku minutu provedenu sa svojom djecom, a posebno guštam u trenucima posvećenim Miss Strawberry. Tihana će s nama dijeliti svoja iskustva suživota sa četvero djece ralzičite životne dobi, od kojih su dvoje u pubertetu. Tihanu možete pratiti i na Ig profilu @ti_ha_na.