dojenje

dojiti ili ne dojiti – odluka je samo majke!

dojiti
Studio Partum

Čini li se i vama ili je to samo kod mene da se odmah nakon pitanja o spolu bebe, krije pitanje o dojenju? Onako usput, tijekom razgovora, pita se novopečenu mamu ili njenu mamu ili svekrvu, ili muža: “Je l’ doji?” I onda ovisno o odgovoru, ide daljnji razgovor. Ako je odgovor potvrdan, ide jasan stav kako je to normalno i potpuno prirodno i nešto što se podrazumijeva. Ako je odgovor negativan onda ide neprimjetno okretanje očima i razgovor se okreće u drugom smjeru.

Zašto je to tako? Zašto se majke svrstava u dvije kategorije? Dojilje i nedojilje i po tome ih se ocjenjuje i kritizira? Zašto? Zašto naše društvo na temelju toga ocjenjuje mame?

Da, dojila sam svoju djecu i dojim još uvijek. Ali isto tako sam s prvim koristila adaptirano mlijeko kad mu je bilo potrebno, jer ja nisam imala dovoljno mlijeka. U koju ja onda kategoriju spadam? U koju kategoriju se nalaze mame koje se trude, plaču i čine sve da doje svoje dijete, ali im to ne ide od ruke? U koju kategoriju ide mama koja od bolnih bradavica ne odustaje od dojenja jer ona misli da to mora?

Vrijeme je da prestanemo vršiti pritisak na mame, vrijeme je da budemo potpora i pomoć svim mamama koja god bila njihova odluka. Dati adaptirano mlijeko svom djetetu koje je gladno nije pogrešno, zapamtite to. Ne mora sve biti kako je napisano u knjigama ili kako su vam rekli. Ponekad jednostavno morate poslušati svoje tijelo.

Zašto sve to pišem? Jer sam trenutno u jednoj drugoj dilemi. Ako dojiš bebu samo 6 mjeseci je premalo, i svi kažu da trebaš još i zašto više ne dojiš? Ako dojiš bebu duže od godine dana onda spadaš u kategoriju nenormalnih, jer što će djetetu od 1 godine više dojenje kad može jesti sve?

Opet i opet, kategoriziranje i generaliziranje. Čemu? Ako mama i beba žele duže dojiti, neka tako i bude, to je njihova odluka. Odnosno to je odluka majke kad će prestati dojiti, nikog se drugog ne tiče. Ona je ta koja zna koliko je vremena uložila u dojenje, koliko je to istovremeno divno i iscrpljujuće, ona zna kad je dojenje ponekad jedina utjeha bebi. Zašto onda ukinuti dojenje jer se to tako radi ili jer je nekome smiješno i čudno da se doji dijete nakon prve godine?

Svog starijeg sina dojila sam godinu dana, a sad svog mlađeg sina dojim više od 11 mjeseci. Iskreno ne znam kad ću prestati, iako se uskoro vraćam na posao. Nadam se da ćemo uspješno žonglirati dojenje i moj povratak na posao, jer mislim da se to može, dok god meni dojenje ne bude predstavljalo veću gnjavažu odnosno teret. U tom trenu, sigurno da ću odlučiti i prestati dojiti, ali dok god uživamo u tim našim zajedničkim trenutcima, dojit ću ga.

11 zabluda o dojenju – SUPERMAME

SARA Mama dvojice dječaka. Živi u Istri (terra magica), na zapadnom dijelu polutoka. Nostalgična za svojim otokom Vrgadom, gdje je provela najdivnije ljetne praznike svake godine. Vječni pesimist, ali romantična u duši.