11 zabluda o dojenju

Prije nego što postaneš mama po prvi put misliš da je dojenje nešto što dolazi sasvim prirodno. Promatraš sve one prekrasne fotografije beba i nasmijanih mama koje se povezuju i zamišljaš sebe upravo tako.  A onda dođe stvarnost, ne znaš odakle krenuti, sve što bi trebalo biti prirodno, zapravo djeluje sve osim prirodnog i često negativno djeluje na psihu same mame.

Stvarnost je takva da za većinu žena dojenje nije nimalo jednostavno. Za uspješno dojenje potrebno je puno strpljenja, vremena, upornosti i vježbe. Mnoge žene nakon nekog vremena odustanu od dojenja iz straha kako je njihova beba gladna. Iako se bebe rađaju s refleksom za sisanje, za novu dojilju podrška kako stručnih, tako i bliskih osoba od neizmjerne je važnosti od samih početaka. Osoba koja će ih podučiti o tome kako pravilno bebu staviti na dojku i kako svladati sve neočekivane prepreke koje dojenje može donijeti. Mami treba mir, strpljenje i podrška kako bi dojenje postalo jednostavna, uspješna i lijepa avantura.

1.Nemam dovoljno mlijeka za potrebe moje bebe.

Gotovo svaka novopečena mama postavi sama sebi pitanje ima li dovoljno mlijeka? Koliko puta si samo od okoline čula komentar kako je beba gladna, pa usputno i ono pitanje koje je devastirajuće za samopouzdanje novopečene mame – možda mu tvoje mlijeko nije dovoljno?

U toj prvoj godini majčinstva pod velikim smo pritiskom jer stalno propitkujemo jesmo li dovoljno dobre mame, radimo li sve kako treba. Važno je da upamtiš kako dojenje funkcionira po sistemu ponude i potražnje. Stvarat će se onoliko mlijeka, koliko beba doji. Ukoliko ti se čini da imaš malo mlijeka, stavljaj dijete na dojku češće. Brzo ćeš primijetiti razliku.

2. Ne mogu izdojiti puno mlijeka, znači li to da nemam mlijeka?

Uspješnost izdojenog mlijeka nije pokazatelj koliko mlijeka imate. Postoje žene koje ne uspijevaju izdojiti mlijeko, a svejedno su uspješne u dojenju. Ukoliko imaš potrebu za izdajanjem, pobrini se da odabereš izdajalicu koja će odgovarati tvojim potrebama. Ovdje pročitaj nekoliko korisnih savjeta za odabir izdajalice.

3. Nakon 6 mjeseci tvoje mlijeko više nije kvalitetno.

Tvoje mlijeko nema rok trajanje. Majčino mlijeko i nakon navršene godine dana dojenja važan je izvor nutrijenata (osobito proteina, masnoća i vitamina) i podrška imunitetu. U konačnici, najvažnije je što žele mama i beba, a ne stav okoline.

4. Kolostrum nije hranjiv kao pravo mlijeko.

Uloga kolostruma je jako bitna. Osim što je idealna hrana za novorođenče jer ga lako može probaviti, sadrži puno hranjivih tvari koje su važne za rast i razvoj djeteta. Znaju ga još zvati „prvo cjepivo“ jer sadrži antitijela koja štite imunitet djeteta.

5. Mlijeko može nestati preko noći.

Ne može. Čak i kad vam se dojke čine prazne, u njemu uvijek ima mlijeka za bebine potrebe. Ako su dojke mekše, to znači da je došlo do ravnoteže između ponude i potražnje.

6. Žene s malim dojkama imaju manje mlijeka.

Koliko puta ste se susrele s ovakvim komentarom? Veličina dojki nema veze s količinom mlijeka!

7. Dojene bebe bude se često po noći.

Većina beba budi se po noći, bez obzira na to jesu li dojene.

8. Beba stalno plače jer je gladna i nije joj dovoljno tvoje mlijeko.

Ne postoji slabo ili nekvalitetno majčino mlijeko. Svako majčino mlijeko sadrži baš sve hranjive sastojke koje maloj bebi trebaju od početka. A bebe plaču, možda ih muče grčići, zubići…možda je samo takva faza.

9. Još uvijek dojiš?

Koliko ćeš dojiti svoje dijete to je samo TVOJ izbor. Zapamti – sretna mama, sretna beba!

10. Nemoguće je kombinirati dojenje i hranjenje na bočicu.

Kombiniranje dojenja i hranjenja na bočicu je izvedivo, no postoji nekoliko stvari na koju bi trebala pripaziti. Pokušaj što češće dojiti ili se izdajati kako ti se ne bi smanjila količina mlijeka, uspostavi raspored dojenja i hranjenja na bočicu, izaberi odgovarajuću bočicu kao što je Philips Avent Natural čiji  izuzetno meki sisač oblika dojke potiče prirodno zahvaćanje i oponaša oblik majčinih prsa. Posavjetuj se sa stručnom osobom!

11. Odustala sam od dojenja. Loša sam majka. 

Nisi! Najvažnija stvar je da radiš ono što misliš da je dobro za tebe i tvoju bebu, sve ostalo je nebitno. Tvoja beba ima najbolju mamu na svijetu.

Kako bi dojenje proteklo bez većih problema, postoje različiti proizvodi koji ti pri tome mogu pomoći. Pronađi ih ovdje!