turska nevjesta

turska nevjesta nam je otkrila sve o životu u tradicionalnoj turskoj obitelji

Ivona je jedna sasvim obična žena s velikim snovima koja se igrom sudbine našla u turskoj obitelji. Majka jedne djevojčice i supruga Turčina, sa stalnom adresom u Njemačkoj, na svom Instagram profilu @turska.nevjesta donosi zanimljive crtice iz života u turskoj obitelji, turskim tradicijama i običajima. Poželjele smo saznati više!

tko je turska nevjesta?

“Turska nevjesta je jedna od mojih uloga koju sam dugo skrivala jer se zapravo ni sama nisam mogla pomiriti s njom. Kada sam otvorila Instagram profil pod ovim nazivom, dobila sam osjećaj kao da sam se out-ala. Evo vam ljudi, to sam vam ja i to sam radila zadnjih par godina. Uvijek sam htjela putovati svijetom, biti novinarka, DJ, event manager i slično, a “na kraju” sam završila u braku s Turčinom u dosadnoj Njemačkoj. “Na kraju” pod navodnicima jer nije kraj, ovo je tek početak jedne drugačije životne faze, faze u kojoj živim što jesam, a ne što želim biti.”

slučajan susret, prolivena juha i švicarska čokolada

Ivona i Caner upoznali su se na jezeru Bodensee u jednom malom selu gdje je bila u posjeti kod prijateljice. “Ona je imala nekog gurua gdje me jedan dan dovela i tamo sam prvi put vidjela Canera. On je tamo svirao bubanj za vrijeme meditacije i u slobodno vrijeme sudjelovao u životu zajednice. Kada sam ga prvi put ugledala, odmah sam mu pružila ruku i poljubila ga u obraz jer sam friško došla iz Francuske gdje se ljudi tako grle i ljube već pri upoznavanju. Kada smo drugi dan došli tamo na ručak, Caner je prolio juhu po mojoj bijeloj haljini. U znak isprike kupio mi je paketić najfinije švicarske čokolade i tako smo počeli izmjenjivati poruke. Zatim je on došao u Hrvatsku pa ja u Njemačku i eto ga, ubrzo nakon toga sam se preselila k njemu na jug Njemačke.”

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ivona B. (@turska.nevjesta)

odobrenje roditelja

Ivona je kao studentica puno putovala i upoznavala ljude iz raznih krajeva svijeta te joj zbog toga nečija nacionalnost zaista nije igrala nekakvu veliku ulogu u životu. Ipak, kako sama priznaje, kad je odlučila svojoj majci objaviti da je izabranik njenog srca Turčin, nije joj bilo baš svejedno. “Moja mama je to malo teže prihvatila, na početku sam joj čak rekla da je on Nijemac s podrijetlom iz Irana i da se zove Ayaz. To ju je kao trebalo utješiti. Bilo što samo da nije Caner – Turčin. Moj tata je super cool lik i on se nikada ništa nije petljao i samo me pitao jesam li ja sretna. Kada je Caner prvi put došao u Hrvatsku i kada su moji roditelji vidjeli kakva je to predivna duša, prihvatili su ga bez problema. Jedino im je žao da ne mogu s njim baš komunicirati jer nemaju zajednički jezik na kojem bi se sporazumjeli. Moj brat, sestra i ja im uvijek sve prevodimo.”

prvi susret s turskom obitelji

Prvi susret s Canerovom obitelji protekao je poprilično ugodno, otkriva Ivona. “Priprema na taj susret je, s druge strane, bila malo teža jer je moj muž rekao da je moguće da nas njegov tata neće prihvatiti u kuću jer sam već bila trudna, a mi niti smo bili vjenčani, niti smo imali stan ili kuću što je Turcima najbitnije za početak bilo kakvog zajedničkog života. Ja sam tada više bila go with the flow pa kud pukne. Na kraju su nas lijepo primili i sve je ispalo dobro.”

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ivona B. (@turska.nevjesta)

 

sve u krugu obitelji

Jedan od turskih običaja na koji se Ivona teže naviknula su obilni doručci u 12 sati na kojima se ispijaju velike količine čaja. “Ja sam inače doručkovala puno ranije i čaj sam pila jedino ako sam bolesna.”

“Svakog gosta tri dana dosta” sigurno nije izreka koja vrijedi kod Turaka. Kako Ivona kaže –  kod njih kuća nikada nije prazna. “Ono što je meni najteže palo je taj neki osjećaj obaveze, npr. “moramo kod mojih na čaj, nismo dugo bili, moramo ići na vjenčanje u Hamburg, moramo na rođendan od toga i toga” jer ako ne dođemo ispast će glupo. Ono na što mi se bilo teško naviknuti je da se sve slavi i sve radi u krugu obitelji, npr. za Novu godinu ne ideš ti negdje partijati s ekipom nego si doma sa starcima. Meni je to stvarno bio šok i čudila sam se kako tim mladim ljudima to nije dosadno. S vremenom sam se navikla, ali ipak i ja sad imam dijete pa ne mogu samo tako otići na party da me nema tri dana.”

turska nevjesta

Iako je Ivonino i Canerovo vjenčanje u općini bilo skromno s jednim svjedokom, buketom cvijeća i šetnjom po jezeru, slavlje koje su organizirali poslije bilo je pravo, tradicionalno tursko vjenčanje s tisuću ljudi, bendom, DJ-em, live nastupima i tradicionalnim plesovima. “Njegova obitelj je tako htjela i jedva su me nagovorili na pristanak. Uvjet je bio da ja ništa ne moram organizirati i odlučivati nego se samo pojaviti. Tako je i bilo. S moje strane nije bilo niti 20 ljudi, ali pustili smo par pjesama od Severine i sličnih izvođača pa smo im pokazali kako to izgleda kod nas. Oni su definitivno pobjednici s tolikim silnim ljudima koji udare plesat svi u istom ritmu ponavljajući svi iste korake, stvarno svaka čast. Naša kćer je tada bila samo tri mjeseca stara i ja sam se uglavnom s malom bebom povlačila u backstage da bih je dojila i uspavljivala. Jedva sam čekala ići kući.”

pripreme za brak počinju u pubertetu

Kad je brak u pitanju tu Turci jako drže do tradicije, a mlade djevojke pripremaju se na brak već od puberteta. “Meni je zanimljivo da turske djevojke prije udaje aktivno skupljaju stvari za budući brak i kuću. To je kod nas dota ili miraz, ali mislim da kod nas ova tradicija više nije toliko živa kao kod njih. Cure već od puberteta počinju kupovati stvari i misliti na bračni život. Običaj je da budući mladoženja dolazi u obitelj tražiti oca ruku njegove kćeri. Ja sam, na primjer, svoje roditelje samo nazvala i rekla da se udajem dok oni baš jako drže do tradicije. Ono što je također zanimljivo je da žene ne bi smjele imati odnose prije braka. Ne znam je li se one zaista toga i drže, malo je neobično čuti tako nešto u današnje vrijeme, ali poštujem svačiji izbor.”

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ivona B. (@turska.nevjesta)

razlike u odgoju djece

Iako Ivona ne poznaje puno majki turkinja da bi mogla donijeti neko konkretnije mišljenje o odgoju, razlike definitivno postoje. “Ono što sam primijetila je da se Turci druže s Turcima. Muž i ja smo se dogovorili da ne želimo našem djetetu (ili djeci u budućnosti) usaditi taj turski mentalitet u glavu koji je ograničen samo na tradiciju. Moj muž stalno govori da se nada da naša kćer neće u budućnosti završiti s nekim Turčinom i jako mi je smiješno kako je želi zaštititi od prevelikog utjecaja kulture. Ono čemu se ja nadam je da će biti otvorena, sposobna i zdrava mlada dama koja će iz svih kultura izvući ono najbolje i poslije sama moći procijeniti što je dobro za nju, a što nije. Ja stvarno nisam zahtjevna što se tiče ljudi, prihvaćam svakoga, ali teško nalazim zajednički jezik s ograničenim ljudima. Odgoj je osjetljiva tema i sami se, kao i puno roditelja, pitam je li radimo dobro, čitamo i educiramo se o tome kako bismo mogli bolje i pokušavamo voditi primjerom. Jer to i jesmo.”

drame kao iz turskih serija

Ivona nam je otkrila ono što nas je jako zanimalo – je li zaista sve onako kako se to prikazuje u turskim sapunicama?

“Ono što je definitivno kao u seriji je to da u životu stalo imaju neke drame. Nisu to uvijek neka velika događanja, ali imaju sposobnost oko svega napraviti veliku priču ili problem. Puno pričaju o drugim ljudima, glasni su, emocionalni, veseli i intenzivni. Žene jako drže do izgleda, a kuće su im stvarno kao iz serije i sve liče jedna na drugu. Što se tiče ljubavi i romantike, cijeli taj proces upoznavanja partnera, prosidbe i slavlja je stvarno raznolik i bogat. Apsolutno sve mora blistati, od haljina do dekoracija. Obroci se ne jedu na običnim tanjurima, sve se slaže tako da stol izgleda prekrasno kad sjedneš za večeru, čajevi se piju iz tih posebnih čašica i malo malo čuješ priče o tome kako je netko nekoga prevario, ostavio, otišao u Tursku nazad, uzeo dijete i slično.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ivona B. (@turska.nevjesta)

čvrste obiteljske veze i turska kuhinja

Za kraj Ivona priznaje da, osim kuhinje, kod Turaka postoji jedna stvar koja joj se jako sviđa. “Nisu vulgarni, kao obitelj se uvijek drže skupa i uz druge su i u dobru i u zlu. Ista ta trupa koja ode na vjenčanje, doći će u istom tom broju na sprovod. Obiteljske i rodbinske veze stvarno su jako čvrste. Puno sam puta čula kako je neki Turčin negdje spasio ženu od nekog nasilnika i u javnosti napadne čovjeka ako vidi da dovodi drugoga u opasnost. To što su glasni i svoji, nije uvijek loša stvar. Jako su zaštitnički nastrojeni i muškarci s tim bradurinama stvarno nose u sebi nagon za zaštitom slabijeg. Malo generaliziram, ali to je neko moje iskustvo do sada. A ono što definitivno nikako ne mogu prihvatiti je da ne smijem svaki dan jesti tursku kuhinju jer ću na žalost imati sto kila.”

 

Ako vas zanima kako izgleda život u tradicionalnoj turskoj obitelji svakako zapratite @turska.nevjesta!

 

mame otkrile sve prednosti i nedostatke života u inozemstvu s djecom (supermame.hr)