postporođajna depresija

kako prepoznati postporođajnu depresiju, što napraviti i kome se obratiti?

postporođajna depresija
pexels.com

Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja majki koji se obilježava svake prve srijede u mjesecu svibnju, ugostile smo Sandru Nakić Radoš, doktoricu znanosti iz područja psihologije, specijalistu kliničke psihologije te predsjednicu Centra za reproduktivno mentalno zdravlje.

Godišnje u Hrvatskoj 10.000 – 12.000 žena ima psihičke teškoće u trudnoći ili nakon porođaja. Svejedno porođajna depresija i dalje je velika tabu tema, a većina majki srami se potražiti pomoć.

postporođajna depresija nije i ne smije biti sramota

U 26. epizodi podcasta pričale smo simptomima postporođajne depresije, o razlikama između postporođajne depresije i baby blues-a te o trigerima koji mogu uzrokovati postporođajnu depresiju. Zašto je postporođajna depresija kod nas još uvijek “sramota”, što raditi i kome se obratiti te kako si olakšati postpartalno razdoblje saznajte u ovoj epizodi podcasta Iskreno o majčinstvu.

 

Centar za reproduktivno mentalno zdravlje osnovan je u cilju zaštite i unaprjeđenja zdravlja žena i njihovih partnera te roditelja i budućih roditelja.
Neki od ciljeva Centra su poboljšanje zdravstvenih aspekata života žena u svim razdobljima reproduktivne dobi, provedba psihološke pripreme za porođaj i promicanje odgovornog roditeljstva, savjetovanje žena o psihološkim aspektima ginekoloških teškoća te provođenje istraživanja o potrebama žena, trudnica, budućih i mladih roditelja.

centarzareproduktivnomentalnozdravlje.hr/

Facebook: Centar za reproduktivno mentalno zdravlje

Instagram: @centarrmz

 

Poslušajte novu epizodu podcasta ovdje: