što je sreća i kako se mjeri?

unsplash.com

Sigurno je sreća biti zdrav i imati zdravu obitelj! Sreća je sigurno i vrijeme koje provodimo s dragim ljudima u veselju i slozi. Za mene je sreća možda najviše od svega leći navečer u krevet s osmijehom na licu!

Definitivno, SREĆA su za mene i događaji kojih tek kasnije postanem svjesna – to su oni događaji zbog kojih si cijelo vrijeme „dva metra iznad zemlje“, ali u tom trenutku nisi ni svjestan da proživljavaš tu sreću. Nego tek sutradan, ili nekoliko dana, tjedana, pa čak i mjeseci iza tog događaja razmišljam o tome kolika sam tada bila sretna.

Jedan sretan dan sam proživjela i ovaj petak – znala sam da ću biti sretna taj dan (jer sam bila na godišnjem, jer sam odlučila taj dan uzeti prijepodne za sebe i otići na kavu sama sa sobom, te uživati u lijepom jutru). Ali nisam bila svjesna da ću baš taj dan posebno uživati i da će moja sreća značiti sreća na licu mog djeteta. Otišla sam po nju u vrtić prije popodnevnog spavanja – toliko je bila sretna što sam došla po nju da se to riječima ne može opisati. Premda je znala večer prije da ću doći po nju ranije taj petak, jer sam joj rekla da imam malo iznenađenje sutradan, ona se svejedno neopisivo veselila kad sam došla po nju.

Najljepše na djeci je to što nam ona pokazuju koliko su male ‘stvari’ važne u životu i koliko je sreća povezana s osjećajem i trenutkom u kojem se nalaziš.

Jedan sasvim običan dan, jedan petak na dječjem igralištu me potaknuo na razmišljanje koliko vremena i energije mi ‘odrasli’ ljudi trošimo u našim odnosima, dok je djeci samo bitno da su što duže na igralištu i da im je barem jedan frend/frendica tamo. Divno je to što djeca znaju uživati u običnim i svakodnevnim stvarima, dok mi ‘odrasli’ smatramo da trebamo uživati kad idemo npr. na godišnji, kad se bliži vikend ili neki bitan događaj, a ne svaki dan, u malim i običnim stvarima – baš kao i djeca.

Jedino čega djeca nisu svjesna dok su djeca je to koliko je divno imati popodnevni spavanac – šteta što sada, dok su mali ne znaju koliko će im to nedostajati kad odrastu J

Vlastita sreća je nešto na čemu svatko od nas treba poraditi, jer ovaj život imamo sada i u ovom trenutku.

Često toga postanemo svjesni tek kad se nešto ružno dogodi, ali bilo bi dobro, i bilo bi korisno da svatko od nas propituje svoju sreću i razloge za onim sitnim žmarcima u tvom tijelu zbog kojih se osjećaš sretno. Teško je opisati sreću, ponajviše jer je ona individualna, ali od onih najmanjih, od naše djece možemo naučiti da je sreća nešto što proživljavamo svaki dan. Nije svaki dan idealan, i nije svaki dan stvoren za sreću, pogotovo ne u ovo vrijeme epidemije i dosta promjenjivog proljetnog vremena, ali vjerujem da u svakom danu postoji komadić sreće za koji se možemo ‘držati’.

Ti svakodnevni komadići sreće neka čine naš život, dozvolimo našoj djeci da nam pokažu koliku radost i veselje čine one male, svakodnevne ‘stvari’  u našem životu.

Budimo drage majke svaki dan sretne jer smo majke, ne samo na taj divan dan – Majčin dan.

I čuvajte svoju sreću, svaki dan mislite na nju jer ona je važna, koliko za vaše zdravlje, toliko i za zdravlje vaše djece i vaših bližnjih.

instant rješenja ne postoje, promjena kreće od nas samih – SUPERMAME

Moje ime je Zrinka, majka sam jedne djevojčice i sretna supruga Karla. Diplomirana sam ekonomistica i radim kao komercijalni voditelj projekta. Volim svoj posao, koliko se mora voljeti, ali volim i pisati (i oduvijek sam voljela pisati), te naravno, najviše od svega volim svoje slobodno vrijeme koje najradije provodim u krugu obitelji. Volim i sve što uključuje adrenalin, isprobavanje i učenje novih iskustava, te otkrivanje svih kutaka naše lijepe Zemlje – što se naravno odnosi na putovanja. Od svih životnih iskustava – biti majka bi izdvojila kao ono koje me najviše uči o životu @zri_inka.