kako se nakon poroda osjećati cijelo u svom tijelu i majčinstvu otkrit će vam ovaj besplatni webinar

Bez obzira na to koliko je vremena prošlo od njihovog poroda, mnoge žene se ne oporave u potpunosti. Mjesecima ili čak godinama nose se s fizičkim i emocionalnim posljedicama za koje ne nalaze pomoć nego se uče živjeti s njima.

Oporavak nakon poroda je sveobuhvatna tema, više od toga je li zacijelilo samo tijelo. Puno toga ovisi o tome kakav je bio porod i, još važnije, kako smo ga mi doživjele.

“Žene s kojima radim iza sebe imaju iskustvo poroda koje ne bi htjele ponoviti, a često se ni fizički nisu oporavile u potpunosti. Sve je to povezano”, kaže Jasmina Brković koja organizira besplatni webinar “Kako da se oporaviš nakon poroda” koji će se održati u utorak, 9.11. u 18 sati.

Gotovo trećina poroda u Hrvatskoj dovršava se carskim rezom, a stope epiziotomije penju se i do 50 % u nekim rodilištima. To znači jako velik broj poroda s kirurškim intervencijama, a samim time i ožiljcima nakon poroda koji ne zarastaju uvijek kako treba.

Ono što boli još više od fizičkih ožiljaka su oni emocionalne prirode i žene ne zaboravljaju ako su u porodu doživjele povredu svojih osobnih granica, grube riječi ili osjećaj gubitka kontrole.

Sve to odražava se na to kako doživljavamo svoje tijelo i sebe, kako se osjećamo u ulozi majke i kao žena. Upravo o tome će biti riječi na webinaru: što je potrebno da bi se žena nakon poroda ponovno osjetila cijelo u svojem tijelu i u majčinstvu.

Sudjelovanje na webinaru je besplatno. Možete se prijaviti ovdje, a za one koje ne mogu prisustvovati uživo, naknadno će biti dostupna snimka.

Jasmina Brković je porođajna i postpartum doula, edukatorica i Birth story listener®. Posljednjih 5 godina posvećena je temama poroda i majčinstva, pomaže ženama da iscijele priču s poroda i prilagode se novoj ulozi majke.

Foto: unsplash.com