izazov današnjice: kako i što kuhati ako radiš od doma?

što kuhati
unsplash.com

Što kuhati ako radiš doma pitanje je koje nas često muči posljednjih dana, a Zrinka s bloga Mamin ručak donosi super savjete i recepte!

Dom zadnjih dvije godine ima sasvim novu funkciju. Nekada je dom bio sinonim za opuštanje nakon napornog dana, a danas je naš dnevni boravak postao: učionica, radna soba, konferencijska sala, mjesto gdje treniramo, mjesto odakle pijemo kavu preko ekrana. Četiri zida s bezbroj uloga.

Možda to nekome odgovara, ali meni ne. Društvena sam osoba, obožavam ljude (živa istina), volim razgovarati i družiti se. Ovaj „zatvor“ me sputava. Vjerujem da nisam jedina.

kaos za svaku mamu

Ne zato što sam roditelj, ali zbilja mislim da je u ovoj pandemiji roditeljima jako teško. Rad od kuće može biti olakotna okolnost neko vrijeme, ali za jednu majku rad od kuće znači kaos.

Radite do 16 sati, dijete vam dođe u 12 sati iz škole, u 15 sati morate drugo pokupiti u vrtiću ili imate dijete koje je u izolaciji s vama dok vi radite. Kako? Kako raditi, a da to ne djeluje frustrirajuće. Niti ste na poslu, niti ste s djetetom. Naravno da se osjećate da niste dobar radnik, a još manje dobra majka.

Uz sve to morate skuhati ručak. Ako ste na poslu u uredu, sigurno se veselite ručku jer on označava pauzu i neformalni razgovor s kolegama. Pola sata mira.

prehrana nikada nije bila važnija

Ručak dok radite od kuće ima sasvim drugi predznak. Kuhate dok radite, jedno dijete jede u jedno doba, drugo u drugo, muž u treće, a vi kada stignete. Tanjura i čaša posvuda, dok se vama mailbox puni.

No, nemojte se zavaravati, prehrana nikad nije bila važnija, a tim više što nam je tjelesna aktivnost smanjena, ona mora biti kvalitetna i zdrava. Kuhajte jela bogata povrćem, variva, juhe, ribu, odnosno hranu koja će vas napuniti energijom za cijeli dan. Izbjegavajte masnu hranu i dostavu.

Nemojte komplicirati, kuhajte jednostavno.

U danima kada radite od kuće možda je najbolje ručak napraviti dan ranije i sutradan dovršiti ili vikendom skuhati za par dana unaprijed.

uključite dječje želje u jelovnik

Svakako će vam život i radno vrijeme biti jednostavniji ako unaprijed isplanirate tjedni jelovnik. Svakako uključite dječje želje u jelovnik, jer sve je lakše kada su djeca zadovoljna.

Jako je bitno da namirnice za ručak imate kod kuće, a ne da uz posao koji vas čeka, morate „skoknuti“ do trgovine po špagete i umak od rajčice, jer time vam se remeti cijeli dan.

Ako kuhate za taj dan, moja je preporuka da odmah nakon doručka krenete s pripremom ručka. Neka se ručak krčka, dok vi obavljate poslovne pozive, popunjavate tablice, radite prezentaciju ili odgovarate na mailove.

Nema veze ako je tek 10 sati, a ručak je skuhan. On je i dalje svjež i fin, a vi osjećate olakšanje i zadovoljstvo jer znate da je ručak gotov.

kako organizirati vrijeme i kuhanje s djecom? – SUPERMAME

mojih 5 prijedloga za ručak koji vam neće oduzeti mnogo vremena i nakon kojeg nećete imati punu kuhinju prljavog posuđa:

rižoto s meksičkom mješavinom

Recept OVDJE

lažni curry sa slanutkom i crvenom lećom

Recept OVDJE

teleća jetrica na naglo i pire od krumpira s graškom

Recept OVDJE

varivo s teletinom i ječmom

Recept OVDJE

orada s brokulom i batatom

Recept OVDJE

Zrinka Janković, diplomirana politologinja i majka troje djece. Svjesna važnosti zdrave prehrane, a još više važnosti tjelesne aktivnosti, zajedno sa svojom djecom pokrenula je projekt pod imenom Mamin ručak čiji je cilj uključiti djecu u kuhanje i nabavku svježih namirnica, okupiti obitelj za stolom, jesti kuhani obrok svaki dan, savjetima i brzim receptima olakšati mamama pripremu ručka te stvoriti kvalitetnije i zdravije društvo i okolinu.